Decanter inclúe un tinto de Amandi na súa lista dos 50 mellores viños do mundo

AGRICULTURA

A Capona, da adega Don Bernardino, é unha das cinco marcas españolas que entran no «top» do concurso internacional que organiza a revista británica
19 jun 2025 . Actualizado á 08:26 h.Os viños de parcela que elabora en Don Bernardino o enólogo Diego Rodríguez, terceira xeración desa adega familiar do municipio de Sober, pisan forte nos concursos internacionais. Melanio 2019 e Vacamulo 2020 obtiveron medallas de prata na última edición do concurso internacional que organiza a revista especializada británica Decanter, no que o xurado concedeu ademais un bronce á anada do 2019 de Leira Mezquita. Pero a badalada no certame celebrado en Londres deuna a incorporación máis recente á súa colección de viños procedentes de viñas escollidas: A Capona 2019. Este tinto con crianza en barrica, procedente dun viñedo de chan pizarroso da ladeira de Doade, no canón do Sil, foi elixido por Decanter como un dos 50 mellores viños do mundo.
Os Decanter World Wine Awards son posiblemente os premios máis importantes que se conceden a nivel internacional pola súa resonancia e a cualificación do xurado, do que formaron parte este ano 72 «masters of wine» e 22 «masters sommeliers». Na cata a cegas participaron 21.244 viños de 57 países e repartíronse premios na categoría de «recomendados» e medallas de bronce, prata, ouro e platino. Un sexto apartado dese escalafón, o «best in show», viría ser «o mellor do mellor» do concurso internacional. E aí está, con 97 puntos, o tinto A Capona que elabora Don Bernardino dentro da denominación de orixe Ribeira Sacra.
A Capona é o segundo dos cinco viños españois que aparecen na lista de «best in show» que xa se pode consultar na web dos Decanter World Wine Awards, na que só figura por diante a marca de Ribeira do Douro Doroteo, de Pago dos Capeláns. Por detrás están, por esta orde, Mas de la Rosa, de Celler Vall Llach (Priorado); e os viños xenerosos de Xerez Tío Pepe Catro Palmas e Do Duque VORS, ambos os amontillados de González Byass.
O máis esforzado de todos
A nota de cata dispoñible na web do concurso sitúa o viño destacado de Don Bernardino no singular contexto produtivo da Ribeira Sacra, que lle valeu á súa viticultura a denominación de «heroica». «É probable que se elaborou con máis suor, esforzo e músculo que calquera outro veu da nosa selección, aínda que sen dúbida o Priorado séguelle de preto», di a reseña. Os catadores destacan, por outra banda, que a crianza en barrica non oculta unha marcada frutosidad que gañou matices e profundidade na botella.
Diego Rodríguez busca nos seus tintos de parcela a concentración necesaria para que poidan converterse en viños de garda e colocarse dese modo na franxa máis valorada pola crítica. Elabóranse desde o convencemento de que poden competir coa elite internacional e non hai complexos á hora de porlle prezos acordes coa súa singularidade. A Capona véndese a 75 euros a botella. O seu artífice adoita dicir que se a súa orixe fose outra zona con maior presenza no mercado mundial valería máis do triplo.