Apostas afastadas que van cristalizando

BANCADA DE RÍO

RC CELTA

Óscar García fixo debutar en liga co Celta no 2020 a Miguel, Gabri, Fontán e Carreira

10 abr 2023 . Actualizado á 05:00 h.

Se algo se lembrará en positivo do paso polo Celta de Óscar García Junyent, que durou un ano, é a súa aposta pola canteira. A xogador revelación da liga esta tempada, Gabri Veiga, debutou da súa man, e é o mesmo caso do gran protagonista formado na Madroa desta última xornada de Liga, Miguel Rodríguez. Tamén de José Fontán e Sergio Carreira, que seguen dando pasos no fútbol profesional, agora como cedidos polo club vigués noutros.

Foi no curto tramo da tempada 2020/2021 no que estivo á fronte —só ata novembro— cando deu a alternativa a estes nomes propios tras unha pretemporada na que contou con algúns máis. Lautaro de León, que logo se estreou con Eduardo Coudet de modo testemuñal, e Iker losada, ao que deu minutos en Copa, tamén estiveron ás súas ordes aquel verán. Pero foron os outros catro polos que apostou de xeito decidido. O tempo demostrou que non foi unha elección ao azar e, aínda que cada un está a percorrer camiños moi diferentes, todos manteñen vinculación contractual coa entidade celeste.

Gabri Veiga foi o primeiro ao que fixo debutar, con once minutos na vitoria do Valencia (2-1) de setembro do 2020. Á xornada seguinte, foi titular ante o Barcelona e, despois, participou en tres duelos máis antes do cambio de adestrador. Xa con Coudet, esa campaña reapareceu na última xornada de liga coa súa menor participación ata ese momento, catro minutos.

Entre medias, o porriñés, do ano 2002, seguiu sumando minutos co filial, aínda que estando lonxe de ser un fixo nos onces de Onésimo Sánchez. Cósaas cambiou a tempada pasada (31 partidos, 2085 minutos e nove goles). Co primeiro equipo só sumou 102 minutos en sete encontros e estivo afastado dos adestramentos ata que se pechou a súa renovación.

Tamén Miguel Rodríguez pasou de debutar en Primeira con Óscar a ter protagonismo intermitente no filial no curso 2020/2021. El debutou con 17 anos disputando nove minutos no Sadar en outubro, tivo dúas intervencións máis desde o banco antes do cesamento do de Sabadell e sumou tres minutos no primeiro partido do Chacho. Foi no Pizjuán, onde reapareceu na categoría o venres.

Entre un momento e outro, o redondelano seguiu unha traxectoria similar á de Gabri. Porque unha vez que desapareceu por completo do panorama do primeiro equipo, non tivo asegurado o seu sitio en filial, nin moito menos: quedou en 312 minutos en once partidos. Xa a tempada pasada, si se destapou en Primeira Federación con 1.892 minutos e once goles en 32 partidos, sendo aínda xuvenil. Agora, no seu primeiro ano sénior, leva oito. Co primeiro equipo sumaba nove convocatorias, cinco con Coudet e catro con Carlos Carvalhal.

Carreira só xogou en Primeira co antepenúltimo inquilino do banco vigués. Disputou tres partidos, todos como titular, e incluso marcou un gol fronte ao Levante. E iso que non foi incluído na primeira lista de pretemporada de Óscar, senón que se incorporou máis tarde. O Chacho nunca contou con el, de modo que naquela campaña 2020/2021 seguiu xogando no filial, no seu caso, si con protagonismo (máis de 2.000 minutos), pero logo viñeron dúas cesións.

Ao non entrar nos plans de Coudet, foi cedido primeiro ao Mirandés e, agora, ao Vilarreal B. Neste tempo, sumou moita experiencia na categoría de prata e, aínda que este ano lle custou facerse un oco, converteuse nun fixo e o venres estreouse como goleador co conxunto amarelo. Está por ver se na 2022/2023.

O cuarteto complétase con José Fontán, agora cedido no Go Ahead Eagles e que foi o que máis continuidade tivo en dinámica do primeiro equipo, aínda que sen moitos minutos. Co catalán participou en cinco partidos e logo, con Coudet, en dez encontros, xa sen baixar ao B en toda esa tempada. Pero a pasada só dispuxo de 274 minutos en nove partidos, de aí o préstamo en Países Baixos para sumar minutos e crecer.

Un plan especial para eles

No seu día, transcendeu que Óscar García puxera en marcha un plan de traballo técnico-táctico para mellorar as prestacións de Fontán, Carreira, Gabri Veiga, Miguel Rodríguez e tamén de Miguel Baeza, non canteirán, pero tamén moi mozo cando chegou a Vigo e con ficha do filial, aínda que no seu caso era só unha cuestión formal e nunca pisou o segundo equipo. «Os mozos están para axudar e non se pode cargar toda a responsabilidade sobre eles», argumentaba.

Ademais, revelara que deseñaran «un plan individual para cada un de eles». «Adestran polas tardes para mellorar o que teñen que mellorar e nun futuro non moi afastado, van ser importantes no persoal», dicía García Junyent en outubro do 2020. Incidira en que contaba con eses futbolistas para o primeiro equipo, pero que necesitaban rematar de formalos, aínda que a destitución deu ao traste con todos os seus plans.

Na súa despedida, manifestou nun comunicado que, onda o seu corpo técnico, estaban «a labrar o Celta dun futuro non moi afastado» e que estaban no camiño de «ser máis fortes». Máis tarde, en declaracións a Efe, a súa contorna incidía na mesma idea e lamentaba: «Non nos deixaron rematar o proxecto». Con 34 partidos dirixidos, converteuse no técnico do Celta que máis canteiráns utilizou (16) desde o regreso a Primeira.