«Ninguén está acostumado comer espaguetes ás dez»

X. R. C. VIGO / LA VOZ

BANCADA DE RÍO

RC CELTA

Verónica Giráldez, preparadora física e máster en nutrición, reflexiona sobre a comidas e os hábitos para xogar en horas intempestivas

02 mares 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

«Non me gusta o horario no persoal, trastorna todo. Ás dez e media-once os xogadores teñen que estar a comer fideos», espetou Eduardo Coudet despois do partido do Valladolid ao ser preguntado pola hora do encontro. Porque un duelo ás dúas da tarde significa un cambio de hábitos e, como primeira medida, o arxentino programou para esta semana tres adestramentos á hora da contenda ante o Huesca.

Pero realmente un horario así pode influír tanto? A primeira premisa, desde o punto de vista de Verónica Giráldez, preparadora física e nutricionista, é crear un hábito previo. «É clave probar as cousas que teñas que facer o día de partido con anterioridade. Paréceme importante que esta semana vaian adestrar ás dúas da tarde para que os xogadores se habitúen», comenta sobre ao horario de partido.

 

A mesma pócima debe rexer para a alimentación, que o corpo estea acostumado cando chegue o día sinalado. «A inxesta que fagas, que non sexa por primeira vez o día da competición, senón que pola semana háxalo probado, sobre todo para ver o nivel gastrointestinal, que o futbolista non teña ningunha dificultade coa fibra ou para dixerir certo alimentos».

Verónica Giráldez recomenda como paso previo o día anterior ao partido «unha boa inxesta de hidratos de carbono para asegurarnos que o futbolista está capacitado para a esixencia do partido, tamén unha boa hidratación, e pola mañá unha boa achega proteínico e de hidratos de carbono», porque desde o seu punto de vista, «ninguén está acostumado tomarse un prato de espaguetes ás dez da mañá a non ser que o fixeron previamente». No mesmo sentido, precisa que o corpo non sabe se é que lle están dando o almorzo ou o xantar, decantándose polas preferencias dos profesionais.

«Ao xogar ás dúas da tarde, deberían adaptarse ás preferencias dos xogadores. Sería máis ben facer unha inxesta entre dúas ou tres horas antes e que o menú do día fose en consecuencia de isto», precisa. E comenta que se lle dá por almorzar ou comer, dependendo da capacidade metabólica que teña o xogador, vai en función diso. «O corpo non sabe se lle estás metendo comida ou almorzo, o que importan son os macros que teña 75 % de hidratos de carbono, 15 % de graxas e 10 % de proteína», engade.

Iso si, en absoluto é partidaria de saltarse unha comida antes de afrontar unha práctica deportiva de alto rendemento: «En competición non adoito animar á xente que faga xaxúns ou non almorce. O fútbol é unha actividade intermitente, hai que facer accións que a nivel metabólico desgastan moito, e eu non aconsellaría nunca non facer o almorzo ou ir sen comer nada, sería contraproducente». Pautas para que o intempestivo horario non pasen factura e o Celta recupere todas os seus constantes vitais.