Adeus ao mítico Mundial de Fene tras unha vida de vodas, bautizos e reconversións: «Aquí comeron Felipe González, Fraga e Carrillo»

Patricia Hermida Torrente
Patricia Hermida FENE / LA VOZ

FENE

Aniceto Puentes con su madre Dina Rivera, ante fotos del naval en el restaurante Mundial de Fene
Aniceto Pontes coa súa nai Dina Rivera, ante fotos do naval no restaurante Mundial de Fene César Toimil

Aniceto Pontes levaba o restaurante fundado hai 50 anos polos seus pais emigrados a Londres, cunha historia sempre ligada aos estaleiros

23 feb 2024 . Actualizado ás 23:34 h.

Todo o mundo quería ao restaurante Mundial de Fene . E todo o mundo chora o seu peche, cunha clientela que se quedou orfa da súa famosa zarzuela. Aquel peixe con marisco ao forno e salsa mariñeira marcou unha época, do mesmo xeito que a súa historia de loita ou os seus comensais con soleira. «Aquí comeron Felipe González, Manuel Fraga, Santiago Carrillo, Víctor Manuel, Ana Belén», conta Dina Rivera, que fundou o negocio co seu marido Aniceto Pontes hai 50 anos. Durante medio século, o Mundial camiñou da man dos estaleiros tanto nos seus días de gloria como nas caídas. «Tivemos vodas, bautizos e reconversións», indica Aniceto Pontes fillo, actual dono.

O Mundial naceu con vocación de cociña internacional, xa desde o seu nome. Os seus creadores formáronse como hostaleiros nada menos que no swinging London. E así o lembra Dina, que agora ten 83 anos: «O meu marido e eu eramos das Pontes, el traballaba na Calvo Sotelo como bombeiro pero tiraba pola hostalería... en 1963 marchamos a Londres e regresamos en 1973». Por toda Inglaterra aprenderon receitas de cociña británica e francesa, que envorcaron no Mundial cando o abriron en 1974. Desde a soada zarzuela á parrillada de marisco e peixe, lagostinos á crema, entrecot á pementa cando ninguén o facía en Ferrolterra , solombo café de París, entrecot maître d'Hôtel.

 Atado aos ciclos do naval, o restaurante fenés que pechou o 31 de decembro «por motivos familiares» viviu desde a champaña dos petroleiros ao impacto das reconversións. Lembra Dina que «sempre se fala moito da reconversión de 1984 pero case foi peor a de 1980, cando pasamos de dar 300 comidas ao día a só 20». O negocio salvouse grazas ás grandes celebracións e sorteando desgrazas persoais como a morte de Aniceto pai. «Eu nacín en 1960, o meu irmán Iván Puentes (ahora concejal del PSOE en Pontevedra y exalcalde de Fene) naceu en 1980 e o noso pai morreu en 1982 nunha noite de Nadal con só 48 anos», lembra Aniceto.

Aniceto y Dina en uno de los comedores del Mundial
Aniceto e Dina nun dos comedores do Mundial César Toimil

«Collemos a reconversión nos momentos máis crús, despois tempos mellores co offshore nos 90», indica o propietario. Carrillo visitou moito este local, onde o seu prato favorito era a pescada envolta en xamón. Felipe González pedía ameixas á prancha e rodaballo. Con el viña Alfonso Guerra, xa antes de triunfar nas eleccións de 1982, que chanceaba con Aniceto pai: «Cámbioche o rodaballo polo sol de Andalucía ». E Marcelino Camacho protagonizou unha comida «onde acabaron encañonados porque chegou a Garda Civil, Manuel Amor subiuse a unha mesa para pedir que se marchasen todos para que non houbese tiros nos primeiros tempos dá Transición», como rememora Dina.

Crónica da loita na ría

Porque a historia do Mundial tamén é unha historia de loita pola democracia. «Cando saíron do cárcere, Rafa Pillado, Manuel Amor e José María Riobóo celebraron aquí a súa liberdade cunha primeira cea», apunta Dina, sobre unha foto no propio Mundial que despois se fixo eterna. Aquela benvida tras o cárcere «xuntou a 160 persoas e cando acabou chegou a policía para revisalo todo». Con xente como Pillado conservou Dina unha amizade ata o final. E engade que «tamén teño vos mellores recordos dá alma dúas dá Pataquiña, Moncho, O Parrulo ou Muiño do Vento cos que nos xuntabamos todos vos fins de semana».

En 50 anos houbo tempo para todo: cociñar a bordo de buques de Navantia en probas, preparar comidas dentro do estaleiro, ou recibir a Miguel Bosé e Manolo Escobar. O matrimonio fundador aplicou desde o primeiro día «ou mes de vacacións como en Londres, porque Inglaterra era marabillosa e alí traballamos para unha estupenda familia xudea que mesmo nos levou á voda dunha filla en Rolls-Royce », indica Dina.

Agora os veciños dinlle ao dono pola rúa: «Aniceto, que faremos sen ti?». Pero con 50 anos tan intensos, o Mundial sempre está a tempo para unha segunda vida.