O percebe de Cedeira dá a volta ao mundo

A. C., A. U. CEDEIRA

CEDEIRA

ANGEL MANSO

Este marisco véndese a toda España, varias capitais europeas, Estados Unidos ou Sudáfrica

13 ago 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

Saíu percebe da lonxa de Cedeira con destino a Dubái? «Podería ser, que eu recorde tense mandado a Estados Unidos, Finlandia e mesmo Sudáfrica. É xente que vén aquí de vacacións, crea un contacto, despois chega ao seus país e pídeo», indica Antonio Tojeiro, percebeiro desde fai máis de catro décadas. «A Dubái non o sei, pero o percebe de Cedeira vai a todas as prazas nacionais e internacionais e á gran restauración, porque ten o selo de calidade, polas características do produto e do proceso de extracción», apunta o empresario cedeirense Agustín González Rivas, responsable de dCedeira, unha distribuidora de percebe con envío a domicilio.

«Traballamos fundamentalmente no ámbito nacional, orientados sobre todo ao consumo, a nosa canle fundamental son as persoas físicas ou empresas para o seu uso particular, vendemos a través de Internet e tamén telefonicamente», explica. Atenden pedidos de toda España: «En Bilbao, Barcelona e Madrid, as grandes áreas, é onde máis se demanda, pero tamén desde Marbella, Utrera, Valencia, Conil ou Jerez de la Frontera. E a recurrencia prodúcese cando [o cliente] utiliza o percebe para unha celebración que se adoita repetir cada ano, un encontro familiar, un aniversario, cando vén alguén de fóra...».

O crustáceo transpórtase en caixas de poliestireno expandido, a unha temperatura de entre cero e oito graos, «e en 24 horas está en calquera fogar de España», recalca González Rivas, que tamén enviou percebe a Londres, Francia ou Italia. Quen compra unha vez acaba converténdose en prescriptor, aínda que, subliña, o principal embaixador «é o cedeirense que vive fóra, á parte do que che pide para o seu consumo». O comercio electrónico e as melloras loxísticas xogan a favor do sector. O responsable de dCedeira incide, ademais, en que «o percebe é un produto gourmet, polo que o custo do transporte non é un obstáculo para poder vendelo», como si ocorre con outro tipo de alimentos.

O obxectivo da Traíña Peixes e Marisco S. L., almacenista cedeirense creada en 2014, radica nas grandes plataformas de distribución alimentaria de Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia, Zaragoza, Vigo e outras cidades. «E tamén a restauración, por toda España e mesmo en Andorra, con clientes habituais que nos piden de forma periódica. Á súa vez, os nosos clientes mandan percebe a Italia ou Francia. É un produto que aguanta bastante ben, mellor que o peixe», sinala Cristina Prieto Lago, xerente e administrativa da empresa. Pero chegou o percebe de Cedeira a Dubái? «Non o sei, pero podería ser; nós temos algún cliente en Mallorca e nas illas móvense magnates árabes», comenta. Tojeiro, que se manexa mellor que en terra na Pedra dá Prata, O Segaño ou As Blancas, onde crecen os mellores percebes, insiste en que «hai máis de 50 anos que xa estaba exposto en restaurantes de Madrid como ‘percebe de Cedeira’. Son moitos anos de tradición e o bis a bis funciona, xente emigrada ou que vén de vacacións...». Falta confirmar se recalou en Dubái, como se rumorea.