España métese nunha lea na Eurocopa tras a remontada de Croacia

La Voz REDACCIÓN

A velocidade dos croatas e o penalti fallado por Sergio Ramos obrigan á selección de Del Bosque a xogarse as eliminatorias pola parte máis difícil do cadro

22 jun 2016 . Actualizado á 00:04 h.

España baixou ao chan e deuse un bo golpetazo coa realidade da Eurocopa 2016, que de súpeto presenta nuboeiros no horizonte. A selección de Del Bosque viuse remontada pola velocidade e determinación de Croacia (1-2), que lle deu a volta ao marcador e apartou ao combinado vermello da primeira posición no grupo. Complícanse agora os emparellamentos (previsiblemente Italia en oitavos de final, con Alemaña, Inglaterra e Francia ameazando se se avanza) despois dun partido moi irregular de España, acentuado polo penalti fallado por Sergio Ramos con 1-1 no electrónico.

Morata adiantou a España tras unha gran combinación entre Silva e Cesc, pero xusto antes do descanso Kalinic igualaba o marcador. No tramo final do choque, a enésima galopada de Perisic dáballe o triunfo a Croacia. Agora, España xogará os oitavos de final o vindeiro luns, día 27, ás 18.00 horas, no estadio Saint Denis de París fronte a Italia. O reencontro coa derrota nunha fase final da Eurocopa oito anos despois -non perdía desde Portugal 2004-, non puido deixar un sabor máis amargo.

A ameaza de Italia en oitavos de final e o respecto a Croacia impulsou a Del Bosque a manter equipo por terceiro partido consecutivo. O que funciona, mellor non tocalo, debeu pensar sen valorar rotacións nin motivacións extras de xogadores con poucos minutos. Croacia, sen Modric nin Mandzukic, non perdía o seu poderío. Necesitaba gañar e cambiou o guión dos partidos de España. Saíu a presionar para cortar o inicio de xogada e cando non o conseguiu intentou armarse en defensa e buscar a velocidade na contra.

Era o minuto 7 cando Silva rompía calquera esquema do partido. Sacou da chistera un deses pases ao espazo que poucos futbolistas son capaces de ver. O desmarque era de Cesc, que picou o balón á saída de Subasic e a pracer, Morata, remachaba á rede en boca de gol para dar unha dentada á clasificación de goleadores co seu terceiro tanto do torneo. A calidade lanzaba un directo ao queixo croata que mentres pensaba como encaixara o golpe, puido caer á lona. España iniciou o seu habitual exercicio de dominio. Ante o bajón de Iniesta apareceu a parella Silva-Cesc asociándose en cada recuncho.

España non debía caer na indolencia. Sergio Ramos e De Gea xogaron con lume. Cometeron erros que custan caros nunha gran cita. O exceso de confianza do central xutouno Kalinic e o porteiro español sacou os puños a córner para segundos despois complicarse co balón nos pés, acabar facendo un mal despexe e deixando o balón a Rakitic. O seu toque picado repeleuno o traveseiro, o poste e Piqué. A calma debía regresar co toque. Nolito cruzara en exceso un remate a centro de Jordi Alba. Con Morata fixando centrais, España chegaba á frontal con brillantez. Toques ao espazo, triangulaciones en ambas as bandas. O partido viraba ao redor de Cesc, que se asociaba con todos. Silva calcaba o pase e a punto estiveron de repetir a acción do gol.

Michael Dalder | Reuters

Puido asestar un golpe definitivo a selección española pero perdoou. Silva cansouse de asistir e probou a Subasic, que rexeitou como puido o disparo potente. Nolito estrelou un perigoso remate na defensa e o balón marchou preto da portería. Os malos indicios chegaban no balance defensivo. A falta de tensión coa clasificación selada palpábase en descoidos a balón parado. Croacia remataba todo. Pensar en gardar forzas sería castigado porque Rakitic puña o criterio, con liberdade de movementos como segunda punta para deseñar cada ataque, e a referencia croata arriba, Kalinic, cara a todo con criterio. Perisic elevábase ante Juanfran e remataba alto.

Reapareceu esa lei do fútbol non escrita. O que perdoa a paga. Ramos tivo un croque plácido tras córner de Nolito e non atopou portería. Cesc deixou só a Morata cun pase de tiraliñas pero un mal control impediulle definir. Asomaba o descanso cando chegou o castigo ao bajón tras media hora de brillantez. A bicicleta e o recorte de Perisic a Juanfran, acababa cun centro que remataba de espuela Kalinic, adiantándose a Ramos. O primeiro tanto no torneo a España pechaba unha marca histórica, 734 minutos sen encaixar gol.

O duelo recobrou a tensión no segundo acto. España xogara co condicionante de valerlle o empate e cando mirou á cara á derrota, entrou no seu único momento de dúbida no torneo. Juanfran comezou xutando desviado un ataque. Era unha miraxe, tocaba apertar os dentes en labores defensivos, demasiado longo no campo e deixando a Croacia a opción de correr. Unha mala saída de De Gea deixaba o balón morto á chilena de Pjaca que acababa coa paciencia de Del Bosque. España decaíase. A entrada Bruno cambiou o debuxo a un 4-2-3-1. Facía falta o balón para recuperar a calma.

Deu rápidos resultados. A posesión pasou a ser española e as acometidas veloces croatas. Kalinic desesperou pedindo penalti tras un recorte a dous españois, pero o holandés Kuipers non viu a falta que nove minutos despois si fixo en área croata. O toque de clase de Iniesta ás costas da defensa atopouse cun toque de Aduriz a Vrsaljko que derrubou sen querer a Silva. Silva e Cesc querían asumir a responsabilidade no lanzamento que selase o liderado, pero Ramos tirou de galóns de capitanía. O seu lanzamento, potente e centrado, adiviñouno o seteiro croata adiantado tres metros da liña de gol.

Juanjo Martín | Efe

Cando parecía que non cedería máis opcións, España cometeu un erro infantil. Foi sorprendido ao contraataque a tres minutos do asubío final. Ramos tivera outro croque libre de marca perdoado e Piqué non chegaba ao lanzarse en carreira ante a potencia de Perisic. O seu disparo, raso, polo pau de De Gea bicou a rede e fixo estalar a tolemia na bancada croata de Bordeus. España xa non tería tempo para levantarse. Silva deixou un último intento, xutando escorado ao muro rival. A derrota inesperada cambia o paso. Tirada por terra a parte alcanzable do cadro, espera Italia e o seu impoñente defensa en Saint Denis en oitavos. Alemaña e Francia asoman tamén como castigo ao exceso de confianza.

Ficha técnica

CROACIA: Subasic; Srna, Corluka, Jedvaj, Vrsajlko; Perisic (Kramaric, min.94), Rog (Kovacic, min.82), Rakitic, Badelj, Pjaca (Cop, min.92) e Kalinic.

ESPAÑA: De Gea; Juanfran, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Iniesta, Silva, Cesc (Thiago, min.84); Nolito (Bruno, min.60) e Morata (Aduriz, min.67).

GOLES. 0 - 1, min.7, Morata. 1 - 1, min.44, Kalinic. 1 - 2, min.87, Perisic.

ÁRBITRO: Björn Kuipers (HOL). Amoestou con cartón amarelo aos croatas Rog (min.30), Srna (min.70), Vrsajlko (min.70) e Perisic (min.88)