O Athletic gaña ao Raio Vallecano e asinta a súa posición de Champions

Efe

Luis Tejido

Mikel Rico sentenciou a un equipo vallecano que segue en descenso

22 dic 2013 . Actualizado á 23:11 h.

O Athletic de Bilbao fortaleceu a súa posición en postos de Liga de Campións, nas que estará polo menos dúas semanas máis, cun axustado triunfo en San Mamés por 2-1 ante un Raio Vallecano que deu boa impresión pero que seguirá en zona de descenso. Nun partido moi movido, vibrante por momentos, sobre todo nuns aloucados últimos minutos, abriu o marcador Mikel San José na primeira metade, igualou xa na segundo Alberto Bueno e decidiu Mikel Rico co 2-1.

Con este triunfo, o Athletic, que segue invicto en San Mamés tras nove partidos, suma xa 33 puntos e logra unha vantaxe de catro sobre a quinta praza, que agora ocupa a Real Sociedade, o que augura un interesante derbi vasco en Anota á volta das vacacións do Nadal. Comezou moi enchufado ao partido o Athletic, con Toquero encabezando unha furiosa presión a un Raio que aínda así intentaba xogar desde atrás. Esa intensidade non lles daba moitas ocasións aos locais, pero si sensación de perigo fronte a Rubén e varios saques de esquina.

Nun deles, no minuto 5, San José conseguiu tocar o balón, que saíu en parábola e caeu sobre o traveseiro. No minuto 10, Muniain pediu un penalti por man de Tito que non se sinalou. Durmiu un tanto o encontro durante un cuarto de hora, ata que Iraola entrou só á área visitante, con Muniain e Toquero acompañándolle para remachar o gol. Pero o lateral internacional controlou mal e Rubén botóuselle amais.

Chegaron entón os mellores momentos do Raio, hoxe de verde e amarelo, pero Iraizoz e Gurpegui evitaron que dúas diagonais de Viera e Pera tivesen éxito. Si tivo premio o seguinte córner do Athletic, tras o cal, e despois de que Toquero tocase a primeira instancia coa man, San José, no segundo intento, abriu o marcador. É o cuarto tanto da tempada ligueira do central navarro, un dos defensas máis goleadores de Primeira División nos últimos anos.

Intentou aproveitar o impulso anímico o conxunto vasco para sentenciar o choque, pero faltoulle precisión nos seus ataques, sobre todo en varios contraataques nos que gozou de vantaxe numérica. A segunda metade arrincou cun gran disparo de Adrián ben respondido por Iraizoz. O Raio estaba a equilibrar o dominio do xogo e tamén o fixo no marcador. Nunha xogada finalizada por Bueno e con dobre erro defensivo anterior de San José, no despexe, e Iraizoz, na saída. Vise gañou o centro no segundo pau e Bueno enganchou unha preciosa vaselina para remachar o tanto, escorado pero a un metro da liña de fondo.

Non lle durou moito a alegría ao Raio, que viu pronto como o Athletic volvía porse por diante. Xa puido facelo dous minutos despois Susaeta, nun man a man mal finalizado ante Rubén con Muniain só no outro lado. Pero fíxoo cinco minutos despois, noutro barullo ante o meta galego do Raio tras unha boa xogada entre Muniain e Ibai que intentou rematar Aduriz. Non puido facelo o dianteiro internacional, pero refíxose e cedeu a Rico á frontal para que marcase o 2-1.

Pareceu ese tanto o pistoletazo de saída a un final de choque aloucado, cun equipo con defensa de tres e atacando ata co porteiro, o Raio, e outro incapaz de aproveitar as numerosas e clarísimas ocasións ao contragolpe, o Athletic.

2 - Athletic: Iraizoz; Iraola, Gurpegui, San José, Balenziaga; Iturraspe, Rico; Susaeta, Herrera (Ibai, min.65), Muniain (Beñat, min.78); e Toquero (Aduriz, min.65).

1 - Raio Vallecano: Ruben; Tito, Gálvez, Ze Castro (Trashorras, min.81), Mojica; Lass, Saúl, Adrián, Perea (Nery Castillo, min.73); Bueno e Jonathan Viera.

Goles: 1-0, min.32: San José. 1-1, min.61: Bo. 2-1, min.66: Rico.

Árbitro: Prieto Iglesias (comité navarro). Mostrou cartón amarelo aos visitantes Tito e Adrián.