Afectados polo brote de salmonela do Trasan Fest: «De 20 que somos, 17 foron hospitalizados»
A CORUÑA CIUDAD

«Foi unha noite moi divertida, pero tivemos a mala sorte de que a gran maioría comemos tortilla», relatou o mozo
02 jul 2025 . Actualizado á 17:02 h.Un dos afectados polo brote de salmonela do Trasan Fest foi David Aliagas, no seu caso, de xeito leve, pero gran parte do seu grupo de amigos da universidade presenta síntomas. Relatou a Voces da Coruña, de Radio Voz, que todos estudaron xuntos en Londres e teñen como punto de encontro anual Galicia, «porque é a nosa parte favorita de España e pasámolo moi ben sempre que vimos». «Este verán fixémolo coincidir co Trasan Fest, que tiña moi boa pinta. Fomos o fnde, eu cheguei un día máis tarde porque tiña unha viaxe de traballo, pero os meus amigos xa chegaron o venres. Eu fun o sábado e aínda que o pasamos moi, moi ben, foi unha noite moi divertida, tivemos a mala sorte de que comemos tortilla a gran maioría», recoñeceu.
«O día despois, o domingo, fomos levantando varios do grupo, que se atopaban fatal, levaron a Urxencias, onde lles puxeron soro, volveron a casa, atopáronse peor e volvéronos a hospitalizar», explicou. Todos quedaron na casa dun amigo no mesmo Oza-Cesuras e esa mesma madrugada empezaron a sentir as molestias. Agradeceu á familia que os acolleu a resposta ante a avalancha de enfermos. David precisou que teñen entre 23 e 24 anos, son deportistas, a maioría son abstemios e «tiñamos claro que do alcol non podía ser», comentou. «Entre o domingo e o luns de 20 que somos, 17 foron hospitalizados, entre urxencias e despois en planta. Un pouco desastre a situación, fixéronlles probas e resultou que, como sospeitamos, teñen salmonela e logo vimos, despois de subir un TikTok, que moitos dos meus seguidores dixéronme que estaban igual», afirmou. A situación do seu grupo de amigos obrigou ás súas familias para desprazarse a Galicia para atendelos e explicou que ningúns tiveron que suspender algunhas viaxes previstas esta semana a Asia e a Centroamérica debido á sintomatoloxía do brote. Había amigos doutros países e recoñecen que a cita deste ano será inesquecible. Tamén explicou, de xeito irónico, que no hospital se atoparon a outros asistentes ao festival de Trasanquelos e que aquilo parecía un «afterparty».
O Servizo de Epidemioloxía detecta unha «carga bacteriana importante» nos casos de salmonela do Trasan Fest
Hai casos confirmados en Andalucía, Castela e León, Asturias e Madrid
La Voz
O Servizo de Alertas Epidemiolóxicas da Xunta está a analizar o caso de salmonela detectado esta fin de semana no Transa Fest, en Oza-Cesuras. Begoña Alonso de la Iglesia, xefa deste servizo, explicou, nunha entrevista a Radio Voz, que «debe ter unha carga bacteriana importante porque xa desde as 5 e 6 da mañá do domingo empezamos a ter casos» e normalmente o período de incubación da salmonela está entre as 6 e as 72 horas tras a inxesta do alimento contaminado.
Tamén recoñeceu que «se presentaron casos con sintomatoloxía importante, que levou ao número de ingresos e a ter tanta xente en observación en urxencias. Este martes, no Chuac, sobre as dúas da tarde había 23 persoas en observación». «Necesitaban rehidratación importante e teñen unha sintomatoloxía importante, moita diarrea, vómitos e unha febre importante. Pacientes que foron derivados ao seu domicilio teñen unha exacerbación da súa sintomatoloxía, séguense atopando mal e volven ao hospital. É xente mozo, entre 20 e 30 anos, e sen patoloxías de base e a evolución agarda que sexa boa», relatou. Tamén indicou que aínda que os últimos datos son 162 persoas infectadas, dos que 22 están hospitalizados, pero que aínda este martes comunicáronse novos ingresos e tamén a petición de atención de pacientes noutras comunidades autónomas.
«Neste tipo de festivais participan moitas persoas doutros sitios e empezan a comunicar casos, de Andalucía, Castela e León, Asturias e Madrid», apostilou.
Tamén relatou que da análise estatística que realizaron cos pacientes «o único alimento que nos sae relacionado coa enfermidade é a tortilla».
Respecto a como están a traballar explicou que «se forma un equipo de investigación, con persoal técnico do Servizo de Epidemioloxía e de Riscos Ambientais, que son os inspectores veterinarios, e agora o que están a facer é a trazabilidade e a historia de todo o alimento, como se elaborou, conservouse, de onde procede, para poder revisar en que momento se puido producir a contaminación».
Especificou que a investigación vai desde a orixe, desde os ovos, as patacas, os manipuladores e como se conservan, que temperaturas acada e que forma tiveron de conservar os alimentos en cru ou se tiñan algunha tortilla feita. Recoñeceu que a organización do festival se ha mostrado colaboradora para detectar a orixe deste caso.

«A Consellería de Sanidade ten un sistema de alertas que traballa as 24 horas, os 365 días. No momento que comunican ao SAE que hai casos que poden estar relacionados cun vínculo epidemiolóxico empézase a traballar. Xa o domingo a media mañá tiñamos información de que estaba a haber un número de casos asociado ao festival e a partir de aí constituíronse os equipos de investigación», dixo. Apuntou que detectaron casos confirmados por salmonela tanto en feces como en sangue e agora o que pretenden facer é unha secuenciación para coñecer o tipo.
Respecto ao tratamento dos pacientes, ningúns dos cales tamén presentan malestar xeral e cefaleas, apuntou que «a hidratación é vital, e despois valoran, dependendo dos casos, se lles dan antibióticos».