







































As grellas enchen as rúas en diversos puntos da cidade para o goce daqueles que prefiren os festexos nunha contorna urbana afastada das aglomeracións das praias
24 jun 2025 . Actualizado á 01:08 h.O San Xoán vívese nas praias, pero tamén nos barrios da Coruña. Son moitos os que optaron por afastarse das aglomeracións dos areais e apostar pola rúas da cidade, onde desde primeira hora hai instaladas grellas nas que o churrasco e as sardiñas compiten por levarse o protagonismo da noite máis curta do ano.
Un deses lugares que se converte en epicentro urbano dos festexos desta noite é a rúa San Xoán. Entre os moitos que ata alí desprazáronse estaba o uruguaio Ignacio Fernández, que tiña marcado en vermello este día no calendario. «Todo o ano falan de San Xoán, San Xoán… e por fin chegou o día», comentaba cando o sol aínda non se escondeu. As súas expectativas foron en aumento co paso dos días e as últimas horas deste luns. «Hai un ambiente incrible. Moitísima xente», sinala. Vai paso a paso. Polo momento, ten fame. «Vin moitas grellas pola rúa e agora iremos ver se podemos comer algo», agregou.
No Campo dá Leña estaba Carolina García xunto a un grupo de amigos que, como ela, veñen do Uruguai. Terra de asados e de carne, só teñen palabras boas para a comida. «As sardiñas son un dez e agora probaremos a carne», di. Elixiron a rúa porque viron ambiente, aínda que logo irán á praia. «Din que é a mellor noite da Coruña», engadiu.

Na praza José Sellier, Paloma Vázquez e o seu grupo de amigas repiten o modus operandi que levan facendo durante anos. «Adoitamos vir a esta praza, que teñen dj, e logo imos á praia», explica. Fieis á praza a unha rúa da liña de praia, Vázquez augura un bo San Xoán para ela e as súas compañeiras. De novo.

Uns baixan de casa e xa están na festa e outro, como Gerson Gandón, crúzanse España enteira para gozar de San Xoán. Natural de Xerez, cruzouse o país para, xunto á súa noiva e uns amigos, gozar da festividade de inicio ao verán. «Vexo moitísima cultura aquí», sinala o andaluz. «Enseguida iremos para a praia», asegura.
Michelle Atencia e as súas amigas repiten folla de ruta. Como todos os anos. «Acórdome cando de pequena ía ás 8 da mañá á rúa. Agora saímos máis tarde e imos menos á praia para estar nos barrios», apunta Atencia. Se tivese que escoller algo indispensable para vivir a festividade, non dubida: «Ter ganas de festa».
Cristina Rodriguez- Casanueva e as súas amigas reúnense desde distintos puntos de España no mesmo lugar: a rúa Emilia Pardo Bazán. Son todas galegas e, para elas, San Xoán é unha festividade especial. «Acórdome cando eramos pequenas e iamos cedo á praia para logo saltar a fogueira», lembra unha delas. Agora viven as festas con nenos correndo en todas direccións. «Iremos aos lumes e logo ao centro, pola rúa de San Xoán», apunta o mozo.

A poucos metros e baixo o son do dj da praza de Vigo, Yago Barrete fala cos seus amigos mentres mira o parque de nenos. Non sempre foi así. Natural de Ferrol, Barrete admite que é complicado compaxinar a festividade con nenos. Iso si, admíteo cun sorriso. «Hai que botarlle ovos. Ás veces custa compaxinar a birra coas sardiñas e o neno», explica rindo. Con todo, a noite segue sendo mozo. «Agora iremos ao dj un pouco. Eliximos esta zona porque é máis tranquila e non hai fogueiras á vista», explica.
Así se prepararon os barrios durante o día

Mentres nas praias afanábanse por descansar e tomar forzas para a noite, no barrio das Flores centráronse en construír a que intentará ser a fogueira máis grande da cidade. Os irmáns David e Salva Pujades explicaron que todos os veciños están envorcados coa organización e que ningúns xa reservaron hai quince días o seu sitio para para degustar os 400 quilos de churrasco e os 200 de sardiñas que se servirán na praza dos Olmos. «Tamén haberá bebida e música», anunciaron.
En canto á fogueira, confirmaron que comezaron a montala ás 11.30 da mañá, xa que tiveron que agardar a que chegase o camión do Concello coa area que serve para protexer o asfalto. Ás doce comezaron a montar a construción con máis de 450 palés de madeira, que doaron empresas de coñecidos. «Os bombeiros felicítannos todos os anos. Ten unha base moi sólida e, cando se derruba cae como ten que caer». Agardan recibir o mesmo parabén este San Xoán 2025.
No barrio de Vos Mallos a festa tamén promete. Aínda que haberá varias zonas con fogueiras, a máis grande será a que xa se está montando en San Pedro de Mezonzo. Preto de alí, na rúa Antonio Viñes, Anuska Viña e Rafa Varela, ultimaban esta mañá os preparativos para animar a tarde e a noite. Explicaron que conseguiron 140 quilos de sardiña nunha peixaría de confianza e que, en caso de necesitar máis, poderán chegar aos 200 quilos. «Só haberá sardiña, nada de churrasco», confirma Rafa. A animación chegará da man do Smoke a partir das 19.00 horas e, ás 21.00, o grupo residente A pel do oso. O escenario xa está montado.

Unhas rúas máis arriba, Verónica Paredes, responsable do bar Zürich, confirmou que este ano o San Xoán será máis familiar que nunca. Eles ofrecerán churrasco e sardiñas, ademais de moita cervexa porque «a tarde e a noite prometen ser moi calorosas».