Teñen os viñedos de Betanzos a fórmula contra a velutina?

M. M.

BETANZOS

velutina
cedida

Investigadoras da UDC proban un sistema para facer fronte ao impacto da avespa asiática

25 mares 2024 . Actualizado ás 12:32 h.

Un dos impactos da avespa asiática, ademais do perigosas que resultan as súas picaduras nos humanos, é o que ten na agricultura. Na zona de Betanzos sábeno moi ben os viticultores, cuxas uvas son un dos alimentos preferidos para esta especie invasora. 

Unhas perdas económicas que analizaron na Universidade da Coruña (UDC). A prestixiosa revista Agriculture, Ecosystems and Environment acaba de publicar un artigo científico sobre o traballo realizado pola investigadora Yaiza Rodríguez Lueje baixo a dirección das doutoras María Amalia Jácome e María José Servia. Trátase dunha abordaxe pioneira que cuantifica por primeira vez os danos reais causados pola velutina en viñedos de Betanzos. E, non menos importante, o traballo tamén analiza o uso de mallas para protexer as uvas.

Este estudo, que se desenvolveu nas viñas da adega Pagamentos de Brigante, contou co apoio de todos os produtores da Indicación Xeográfica Protexida (IXP) e da Reserva dá Biosfera Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo.

velutina

«Os resultados destacan o bo rendemento das mallas, que tamén protexen fronte aos danos causados por paxaros, mais alerta das posibles alteracións na maduración das uvas e da afección por fungos nunha das variedades estudadas», destacan desde a UDC. 

Doutra banda, engaden, «aínda que este sistema se revela como unha boa alternativa de protección, o traballo salienta as dificultades ás que se enfrontan os pequenos viticultores de zonas de producións históricas como a de Betanzos, que van desde a incerteza no retorno económico da inversión ou o aumento nas dificultades de manipulación das vides».

Por iso, no artigo advírtese que esta especie invasora podería levar ao abandono da produción a pequenos viticultores, «que non contan aínda con sistemas eficaces para protexer as súas colleitas».