Así é a nova planta de Estrella Galicia en Morás: 72.000 botellas por hora, robots de axuda e tubaxes quilométricas

Toni Silva ARTEIXO

A CORUÑA

A nave de Arteixo, con 76.000 metros cadrados construídos, está programada para crecer e producir 900 millóns de litros de cervexa ao ano

15 jul 2025 . Actualizado á 19:48 h.

Un exército de botellas avanza lentamente por unha cinta transportadora. Non van precisamente en ringleira. Son como un pelotón denso, numerosas unidades a ritmo lento. A fila pérdese nesta parte da fábrica de Estrella Galicia en Morás (Arteixo), a nova cociña da compaña galega. Estamos na zona de envasado, a meta de todo un proceso que comeza na outra punta destes 76.000 metros cadrados programados para ser ampliados segundo a necesidade da produción.

Sigamos a pista das botellas. Aquí reciben unha dose de auga para a súa limpeza. A partir de aí, aparecerán coa abertura cara abaixo, para non deixar ningún resto líquido. E entón entran nunha especie de centrifugadora xigante, a llenadora isobárica, chámanlle aquí. Porque é o momento do enchido. Paralelamente, por amais hai outra pequena cinta pola que discorren as chapas metálicas que acabarán selando as botellas coa cervexa xa no interior.

Esta gran sala refulxe de cor metálica e vermello. Ás botellas aínda lles queda un pequeno treito ata amontoarse en caixas, que son ordenadas e redirixidas por brazos robóticos. As caixas vanse organizando en pequenas camadas ata ser colocadas por un palé que reciben desde abaixo. Todo está mecanizado.

Así conclúe o proceso nesta grande instalación de Estrella Galicia, a segundo despois da Grela, situada nunha parcela de 466.000 metros cadrados. Por moi lento que vísemos avanzar ese pelotón de cristal, aquí énchense 72.000 botellas por hora. Con este proceso se embotellan 75 millóns de litros ao ano, aínda que se poderían acadar os 400. «Pero teremos capacidade para 900», matiza Miguel Calvo, director de Enxeñería de Hijos de Rivera na entrada do edificio, a parte social deseñada polo equipo de arquitectura de Gallego Jorreto, e que simula burbullas de cervexa e en cuxo interior domina a madeira.

Esta fábrica comezou a producir cervexas hai un ano, pero pola terceira planta aínda hai despachos baleiros. Calvo sinala que este recuncho do polígono de Morás foi unha gran confluencia de recursos humanos e empresas. «Aquí participaron 2.500 persoas e 500 compañas, e coincidiron ata 600 persoas operando na fábrica», sinala. Actualmente traballan 140 empregados.

Tras a zona de oficinas, desde un corredor obsérvase a sala de caldeiras. «Aquí prepárase o mosto a través de dúas liñas de cocimiento, chamadas Morás 1 e Morás 2», sinala Silvia Álvarez, directora da fábrica. Cun único cocimiento conséguense 70.000 litros de cervexa.

O bagazo véndese

O circuíto pola nave continúa coa torre de moenda, de 40 metros de altura. Como o resto da instalación, está deseñada para «poder crecer». Hai varios silos para millo e malta, ao fondo, un tanque de bagazo. «Vendémolo para empresas de alimentación de animais», explica Silvia Álvarez. Posteriormente obsérvanse os tanques de fermentación (19) e maduración (36), onde o proceso ha de durar entre 12 e 20 días. «E quedan máis ocos para seguir ampliando tanques». É dicir, estamos nunha fábrica grande que está deseñada para selo aínda máis. As torres e os silos están conectados cunha ampla colección de tubaxes. O dato tampouco pasa inadvertido: a fábrica de Estrella Galicia en Morás ten 70 quilómetros de tubaxes. Por seguir cos números, aquí colocáronse 25.000 metros cúbicos de formigón e 6.000 toneladas de aceiro, un material que refulxe por todas as latitudes.

A directora, Silvia Álvarez, explica onda a sala de frío que o CO2 que se emprega no proceso sempre se reutiliza. «Recóllese e reutilízase para axustar a carbonatación da cervexa», explica antes de sinalar unha parcela alén da estrada. «Son 50.000 metros que tamén pertencen a Hijos de Rivera, no futuro prevemos construír un almacén automático conectado por unha ponte por onde se trasladarían os palés, sería un almacén en altura», afirma.

Camións ao día

Ao final da terceira planta unha gran ventá permite observar o porto exterior, a canteira próxima á AG-55 e o resto das naves da fábrica, inferiores en altura e dotadas con plantas fotovoltaicas. «Producimos o 20% da enerxía que consumimos», sinala Miguel Calvo. Torcendo cara á dereita descóbrese a nave de envase de cervexa de adega. Xusto diante hai un dos grandes bloques de pedra que houbo que dinamitar para construír unha planta xigantesca, que pronto superará en número os datos de produción da fábrica primigenia da Grela. Desta saen actualmente 200 camións ao día, mentres que de Morás, apenas 40. Pero a previsión é que esta cifra suba aos 350 camións diarios.