
As celebracións da noite meiga expándense con sardiñas, churrasco, música en directo e ambiente familiar en cada recuncho
22 jun 2025 . Actualizado á 05:00 h.Os coruñeses ultiman preparativos para gozar da noite meiga do San Xoán, que este ano estende as súas chamas festivas a todos os barrios da cidade. Aínda que as praias de Riazor, Orzán e Matadoiro serán o epicentro da diversión, os lugares alternativos e máis familiares imponse este ano con miles de ofertas gastronómicas e musicais. Sobre se haberá ou non sardiña fresca nas peixarías da Coruña para facer as sardiñadas, todo dependerá dos barcos do xeito que faenen mañá. En todo caso, estas son ningunhas das opcións que se poden elixir:
Barrio das Flores
Con disyóquey e grupos de música. O barrio das Flores xa está preparado para vivir, un ano máis, unha das súas noites máis emblemáticas. De feito, os veciños apuran as horas para levar os palés de madeira que apalabran desde hai anos coas mesmas empresas e para transportalas á praza central en camións e furgonetas. Tal e como explica David Pujades, un dos coordinadores e veterano impulsor desta cita, este ano agardan levantar unha estrutura «enorme», que culminará como manda a tradición cunha sorpresa en todo o alto, preparada polo equipo de montadores. «Seguro que xa teñen algo en mente. Cada ano sorpréndennos», apunta.
A celebración reunirá a veciños e visitantes na praza dos Álamos. Alí, a xornada do luns arrincará ás 20.30 horas coa actuación dA Terminal, seguida polOs Alcántara ás 22.00, e o peche musical correrá a cargo do disyóquey Hugo Mosquera, xusto antes do aceso da gran fogueira. A cita contará cos clásicos imprescindibles: churrasco e sardiñas a un prezo popular de 7 euros, e fogos artificiais que acompañarán a queima simbólica do vello. «É unha festa veciñal, na que todos colaboramos e participamos. Só dous anos quedamos sen fogueira, durante a pandemia, pero incluso entón a festa trasladar aos bares, onde a xente se reuniu en pequenos grupos», explica Pujades.
Rúa Emilia Pardo Bazán
Música en vivo e festa na rúa. A rúa Emilia Pardo Bazán volverá ser outro dos epicentros alternativos da noite máis curta. A partir das 19.00 horas, os establecementos máis emblemáticos da zona organizan unha festa aberta ao público con música en directo. O cartel deste ano inclúe as actuacións dos grupos locais Versionettes e The Sibaritas, ademais dunha sesión con disyóquey que promete alongar o ambiente ata ben entrada a noite.
Jorge Otero, xerente dun dos locais promotores do evento, explica que o escenario estará situado á altura do número 29, na esquina con Juan Flórez, e que a rúa se encherá de barras e mesas para que a xente poida comer sardiñas e churrasco na rúa. Servirán comida e bebida Bocarrana, Casa Pilar, Casa Ponte, Lachula, A Conquista, A Nonna, A Sastrería, Monty, Porto Carmela e Tarugo, coa colaboración artística de Danger Art, que deseñou as camisetas de cor morada que lucirá o persoal dos establecementos de hostalería e que poderá comprarse por 20 euros.
Que pasará en caso de choiva? Jorge Otero confía en salvar a xornada: «Outros anos saímos adiante grazas ás antucas. De todos os xeitos, os locais tamén teñen capacidade dentro». Anima aos coruñeses para participar nesta alternativa «de carácter familiar, xa que a xente adoita vir cos seus fillos».
Praza José Sellier
Festa inclusiva. A praza José Sellier volverá ser este día 23 un punto de referencia festivo co obxectivo de facer barrio. Os locais A Buserana, Adega Martirio, A Urbana e Redrum organizan unha nova verbena de San Xoán, unha proposta musical e gastronómica que aposta por un ambiente urbano, inclusivo e sen aglomeracións. A festa arrincará ás 18.00 horas, e a música correrá a cargo de DJ Michelín, que abrirá a sesión ás 19.00 horas, seguido por Rompecinturas Selektor, Cés e Gorllitox. Ademais do ritmo, a cita contará cunha coidada oferta gastronómica que incluirá sardiñas, churrasco, empanadas, tortillas e bocadillos.
Visma-O Ventorrillo
Nova localización. Considerada durante anos como a máis alta da cidade segundo os bombeiros, a tradicional fogueira que preparaba un grupo de veciños do Ventorrillo cambia este ano a súa localización debido ás obras de urbanización en Visma. Así, levantan xa a pila de madeira nun soar xunto aos depósitos de Penamoa, que se rozou coa axuda do camión dun veciño de Bens.

Aínda que non aspiran a bater marcas polas limitacións do terreo, confían en manter viva unha tradición con máis de 15 anos de historia, só interrompida pola pandemia. «Ter, imos ter fogueira», confirma Raúl, un dos promotores da iniciativa.
As Atochas
Ambiente na rúa. As rúas San Xoán e San José estarán pechadas ao tráfico, polo que os hostaleiros da zona sacarán mesas e cadeiras ao exterior. Algúns locais, como o Bar San Xoán, ofrecerán churrasco e sardiñas «a prezos populares», tal e como adiantou o seu responsable, Jorge Rilo, quen aposta por seguir coa tradición da noite.
Os Rosales
Cacharelas familiares. As festas de maio deixaron esgotados aos membros da asociación de veciños dos Rosales, así que este ano o San Xoán no barrio exponse máis familiar, con pequenas cacharelas que se poderán saltar por toda a praza Elíptica. A entidade solicitou area para que non se estrague o firme co lume e porá tamén a música ambiental. «Será como estar na praia, pero nos Rosales», explica Fernando Carrillo, un dos responsables da asociación. Calcula que, como outros anos, máis de 2.000 persoas gozarán da festa na rúa. «Pero o próximo ano o San Xoán será máis forte», avanza.
Vos Mallos
Unha previa ás festas do barrio. Case todos os locais de hostalería das rúas Ángel Senra e Ramón Cabanillas servirán aos seus clientes tapas de churrasco e sardiñas con cada consumición. Algúns hostaleiros incluso contrataron actuacións musicais que comezarán á hora do vermú, como o asador Lembranzas, que iniciará o tardeo co grupo Alma Libre como previa aos tradicionais concertos do Chaflán.
Oza-Gaiteira-Vos Castros
Sardiñas e churrasco. Tres locais da rúa peonil da Gaiteira (Corralón, Avenida e Carmenca) unen este ano as súas grellas para ofrecer aos clientes sardiñas e churrasco desde as oito da tarde. Agardan esgotar os cen quilos de sardiñas encargadas e, se todo sae ben, será o punto de partida para máis colaboracións futuras. Outros establecementos apostarán polo vermú, como o Montecarlo 85, onde Álex Rodríguez (ex dOs Satélites) actuará ás 13.00 horas. O ambiente festivo estenderase cara a Vos Castros e A Cubela, onde os veciños levantarán unha enorme fogueira.
Área metropolitana
Nas praias. As praias de Bastiagueiro, Santa Cristina, Santa Cruz e Mera, en Oleiros, concentran as celebracións máis multitudinarias. En Sada, o acto máis popular será na área recreativa Ou Curruncho, onde desde as 19.00 haberá sardiñada e, de madrugada, música en directo.
Ángela Barrán Caridad, peixeira de San Agustín: «A sardiña do xeito hai que limparla pronto para que non colla sabor amargo»

A peixeira Ángela Barrán Caridad ten un posto no mercado de San Agustín e confirma que, a pesar de que houbo unha baixada no consumo de peixe, no San Xoán está a recuperarse a tradición da sardiña fronte ao éxito abafador do churrasco. «Volve producirse un cambio de tendencia», indica.
Para aqueles que queiran conxelar o produto, Ángela ten un método infalible: «Hai que envolver cada peza de forma individual en papel de forno, sen limpar e sen lavar, e déixase estirado no conxelador. De feito, o peixe azul non se debe lavar. Para comelo? Desenvólvelo aos poucos e director ao forno». Para conservar as sardiñas en fresco, ela recomenda metelas nun envase con auga fría e xeo: «Cando os xeos estean desconxelados, introdúcese o peixe na auga e gárdase na parte máis fría da neveira. E tamén ten consellos para cociñalas: «Sen lavar e con sal. A temperatura do ferro, a tixola ou o forno xa mata todo», di.
Ángela explica que a sardiña é un peixe moi delicado e que este ano moitos probarán a do xeito. «De sabor, é a máis rica. Pero hai que comela no día porque se non a descabezan pode chegar a estenderse o sabor amargo das tripas. É dicir, hai que limpala pronto», explica. Comenta tamén que este ano está a chegar moi zumenta e grande.
Miguel Beade Nogueira, da panadería Mercedes en Carral: «Case non elaboramos brona a diario, pero para o luns faremos 300 quilos»

Miguel Beade Nogueira é a terceira xeración a cargo da Panadería Mercedes, situada en Carral. El traballa no obradoiro e, desde alí, percibe os cambios de tendencias que hai entre os consumidores. «Agora pídennos moita chapata, é o que máis facemos, pero a min o que me gusta é o molete ou bolo», comenta. Lembra también o sabor da brona auténtica, cando a súa avoa a facía con millo e unha pequena cantidade de centeo. «Si, era máis dura e ao partila se desmenuzaba, pero era máis rica. Agora a xente quere que sexa máis tenra e por iso hai que mesturar o millo con trigo, para que sexa máis esponxosa».
En todo caso, este premiado panadeiro reivindica o consumo da brona todo o ano, non só nunha época con tanta tradición como o San Xoán: «É unha pena, porque é un pan moi tradicional de Galicia. De feito, nós case non elaboramos brona a diario porque non hai demanda, só por algunha persoa maior que ten un antollo e encárgaa para a fin de semana. Pero para o San Xoán faremos 300 quilos», explica ilusionado. As amasadoras do pan normal tamén traballarán a lume de biqueira esta fin de semana, xa que, se un día normal enfornan 1.500 quilos de fariña, para o luns aumentarán a 2.000 quilos. «Porque agora a xente non só come sardiñas este día; a carne é máis barata e fai churrasco», puntualiza.
Marga Boga, xerente da florería Madreselva: «A hortensia nunca foi unha herba de San Xoán e, ademais, é velenosa»

Cada maestrillo ten o seu librillo, e coas herbas do San Xoán ocorre o mesmo: «Dependendo da zona de Galicia e da tradición en cada casa, bótanselle unhas flores ou outras». Marga Boga, que rexenta a florería Madreselva, explica que ela elabora os ramos seguindo a tradición en Sigrás (Cambre). «Eu póñolle romeu, santamaría (unha flor moi cheirosa e tan pequena como a manzanilla), hierbaluisa, fiúncho, malva de cheiro, rosas de xardín e follas de nogueira. A miña nai tamén lle puña unhas follas de figueira na auga, pero iso eu xa non o fago», explica.
Segundo lembra, tan só un ano non cumpriu coa tradición de lavarse a cara coa auga aromatizada: «Cando estiven de au pair en Londres». E, seguindo o protocolo, a noite anterior sempre deixa as herbas en remollo fóra de casa para que lles dea a luz da Lúa: «Como non teño terraza, ten que ser na cociña e coa fiestra aberta», comenta.
Tamén explica que agora é bastante habitual ver as herbas de San Xoán adornadas con flores vistosas, pero nada recomendables: «A hortensia, por exemplo, nunca se puxo e, ademais, é velenosa. Tampouco debe porse a ruda, porque non achega bo cheiro e pode producir alerxias na pel. Colócase máis ben nas portas das casas para escorrentar os malos espíritos».
PROGRAMACIÓN DO SAN XOÁN
Domingo de teatro
PRAZA DE PABLO IGLESIAS. 18.30 h. Dentro da programación municipal do San Xoán, Danthea Teatro representa este domingo «Ou titor de Pierrot». Ás 19.00 horas, Pablísimo presenta «25 anos dous contos de Pablísimo». Se chove, os actos trasladaranse ao centro cívico de Ou Castrillón.
Talleres
CAMPO DÁ LEÑA. 11.00 h. O Concello programou un taller de decoración de sardiñas a cargo de Tigre de papel. En caso de choiva, trasladarase aos soportais de María Pita. A esa mesma hora farase outro de herbas de San Xoán e, ás 12.30, Aurora Artes Escénicas representará «Bosquem».
Meigas
IGREXA CASTRENSE. 13.45 h. Procederase ao aceso do lume de San Xoán. O día 24, ás 18.15 horas, saída da comitiva do Cantón Grande.
Cortes de tráfico
PASEO MARÍTIMO. 19.00 h. Corte de tráfico no paseo marítimo desde as 19.00 horas do día 23. Outras rúas que estarán pechadas: Antonio Viñes, Emilia Pardo Bazán, San José e San Xoán.
Repartición de madeira
ACCESO AOS AREAIS. 19.00 h. Repartición de 120 toneladas de madeira apta para a súa queima desde as 19.00 horas en 14 puntos dos areais.
Acceso ás praias
AREAIS. 21.00 h. Acceso a praias pechado ás 21.00 horas. O baño estará prohibido desde as 22.00 horas.
Queima de fállaa
PRAIA DE RIAZOR. 00.00 h. Queima de fállaa e espectáculo pirotécnico a partir da medianoite
Concertos
CHAIRA DO PALACIO DOS DEPORTES. 00.20 h. Tras a queima e os fogos artificiais, concerto dA Garda e Hey Kid.
Praias urbanas
AREAIS. 06.00 h. O desaloxo das praias empezará ás 06.00 horas. A baixamar será ás 21.30 horas e a pleamar ás 03.51. Para a limpeza usarase un camión cisterna para apagar e refrescar os restos das fogueiras. Finalizada a retirada de residuos, haberá un cribado dos areais.