
Estas salsas nadas en Sada levan décadas marcando o sabor do verán e do San Xoán
20 jun 2025 . Actualizado á 13:31 h.A noite do 23 de xuño vívese na comarca coruñesa entre brasas, sal, amigos e tradición. Sobre o crepitar das chamas ásanse sardiñas e churrasco… e, como un invitado que nunca falla, súmanse as salsas. Neste campo, Ou'Preve ten bastante que dicir. Para moitos, ese aderezo que dá vida e personalidade aos asados pasa desapercibido, pero o seu icónico bote verde [que usan para a variedade churrasco] forma xa parte do verán como os pementos de Padrón ou a tortilla de Betanzos.
As orixes de Ou'Preve remóntanse a mediados dos anos oitenta, cando os pais de Pedro Babío, fundadores dun pequeno supermercado con carnicería en Sada, recibiron a suxestión dun cliente: «Póndesme unhas especias para facer churrasco?», lembra Pedro. Esa frase foi o xerme. «O meu pai pensou que sería boa idea ter unha salsa sempre preparada, que puidésemos usar en calquera momento, e non varios botes de especias que ao final nunca se consomen». Así naceu Salsas Ou'Preve. Hoxe, con base en Sada, as súas cinco variedades —chimichurri, churrasco, churrasco picante, adobo e bravísima— distribúense por toda España, o norte de Portugal e incluso nos Estados Unidos.
A marca defende as súas salsas como un produto de valores: ingredientes naturais e sabor auténtico. O chimichurri de Ou'Preve é «máis líquido, non tan denso como outras do mercado», e vai moito máis alá do churrasco: tamén é perfecto para hamburguesas, ensaladas ou marinar diferentes carnes. Tanto as versións clásica como picante da salsa churrasco comparten unha base de viño, aceite de oliva, vinagre de viño, allo, sal e perexil. A salsa adobo ofrece un matiz afumado grazas ao allo e o perexil, mentres que a bravísima, ideal para acompañar patacas, pasta ou arroces, achega un «punch» extras con tomate en po, especias e pemento picante. Pese ao forte sabor, as salsas consérvanse en botes sen necesidade de refrixeración e acadan unha caducidade de ano e medio, o que as converte nun básico de despensa.
Aínda que as súas vendas son constantes durante todo o ano, chega o verán e, especialmente, San Xoán, cando acadan a súa máxima popularidade. «A noite do 23 de xuño cada vez son máis os que optan polo churrasco… restaurantes que ofrecen ambas as alternativas nos seus menús», explican desde a empresa. En moitas mesas galegas, as salsas —orgánicas, sen glute e con conservantes naturais como o vinagre de viño— son xa case un ritual obrigatorio para manter unha dieta equilibrada incluso nas celebracións máis carnais.
Aqueles que non se decatan de que marca dá vida ao aderezo que baña o churrasco, ao levantar a mirada atópanse co característico bote verde. Como di unha guía gastronómica: «O churrasco é imposible de concibir nesta comunidade sen as salsas Ou'Preve».
Transportar esa experiencia a calquera tempada é doado: as súas salsas non entenden de calendario, serven para transformar unha simple carne nunha experiencia completa, pero tamén para realzar arroz, patacas, ensaladas ou tapas. E se se busca sabor, é practicamente imposible resistirse á bravísima se o que se pretende é dalo todo.