Monterrei, onde os viños teñen personalidade
Foron os romanos os que trouxeron a viticultura a esta rexión que soubo converter ao sector vitivinícola nun novo motor económico

Contan en Monterrei que o cultivo do viño é unha tradición que se remonta a finais do século IX, tal e como demostran as prensas e lagares de orixe romana atopados nos últimos anos. Porque o seu especial microclima de baixas precipitacións e elevadas temperaturas, xunto cuns chans de tipo pizarroso, arxiloso e areoso, supoñen unha combinación excelente para o desenvolvemento do viñedo.

Os viños desta denominación de orixe contan con marcada personalidade, pois as adegas souberon axuntar modernidade e tradición para converter a este sector nun dos motores económicos da zona. Os seus godellos son corpulentos e aromáticos, mentres que os seus tintos se caracterizan por un agradable aroma a froitas vermellas e negras.
A calidade destas elaboracións quedou patente na última edición da Cata dúas Viños de Galicia, onde Terras do Cigarrón levou o Acio de Ouro ao mellor tinto e Reitoral do Monaguillo ao mellor branco. Vía Arxéntea, pola súa banda, logrou o Acio de Ouro ao mellor tinto en barrica.
O mellor viño con IXP
Tamén os viños amparados polas Indicacións Xeográficas Protexidas triunfaron no certame organizado pola Consellería do Medio Rural. Terras Mancas, da IXP Valdomiño-Ourense, logrou o Acio de Ouro ás mellores elaboracións amparadas por esta marca de calidade.