O Ribeiro reivindica os viños de paisaxe
Máis de 1.600 viticultores e 98 colleiteiros e adegueiros ocúpanse de elaborar os dez millóns de quilos de uva que se vendimian cada ano nesta denominación de orixe

Se de algo saben no Ribeiro é de historia do viño. Porque hai constancia de que na segunda metade do século II a. C. xa se elaboraba viño nesta zona de Galicia. A confluencia dos vales formados polos ríos Miño, Avia e Arnoia fan desta comarca, situada a 45 quilómetros do océano Atlántico, unha zona moi particular, pero tamén excelente para o cultivo do viñedo. Os seus son viños de paisaxe e territorio, tradicionalmente elaborados con sabias mesturas de variedades autóctonas, onde cada unha delas achega as súas peculiaridades para obter viños de marcados trazos atlánticos, frescos, finos e elegantes.

A Treixadura é a raíña nesta denominación de orixe. Cultívase nunha contorna natural formada por ladeiras, bancales e terrazas que son excelentes para a produción de viños de calidade. E, aínda que nesta comarca atópanse tres tipos de chans diferentes, o sábrego, formado por granito descomposto, destaca sobre todo eles. Ribeiro é terra de brancos, pero tamén de tintos, de espumosos e de espectaculares tostados, viños naturalmente doces herdeiros dunha longa tradición nesta terra, pero de produción laboriosa, complexa e escasa.
A calidade destes viños quedou demostrada na última edición da Cata dúas Viños de Galicia, celebrada pola Axencia Galega dá Calidade Alimentaria (Agacal). Ata sete elaboracións diferentes amparadas por esta denominación de orixe recolleron un dos galardóns. Destacan, entre todos eles, os premiados como mellores do Ribeiro, todos eles brancos. O Acio de Ouro foi para 4F Castro Ferrados, de José Varela Aguado; o de prata para Eduardo Bravo, de Pazo Lodeiro, e o de bronce para Casal de Armán, elaborado pola adega do mesmo nome,
Pero esta denominación de orixe tamén triunfou noutras categorías, como a de Viños de Variedades Senlleiras. Aí, o Máis de Cunqueiro, un torrontés, non tivo rival e levou o único galardón desta categoría. E Cotarelo, un viño de Benigno Ríos, foi elixido como o mellor tinto de toda Galicia as elaboracións de colleiteiros e pequenas adegas.
Outros dous viños amparados por esta denominación de orixe fixéronse con premios entre as elaboracións de colleitas anteriores. Mónica Albor 2022, da adega do mesmo nome, levou o Acio de Ouro aos tintos nesta categoría, mentres que o Manuel Rojo 2022 logrou o de bronce.