CONTIDO PATROCINADO

A viticultura na Ribeira Sacra é cousa de heroes. De viticultores e adegueiros que coidan e cultivan o viñedo en cada un dos bancales situados a beiras dos ríos Miño e Sil. É un traballo artesanal, que implica subir e baixar esas escarpadas ladeiras día tras día e que son a imaxe dunha forma de vida, dunha paisaxe que aspira a ser Patrimonio da Humanidade.

Ribeira Sacra ten alma de tinto, deses mencías limpos e brillantes, con tonalidades que van desde a vermello cereixa aos ribetes púrpura. A variedade estrela convive con outras igual de singulares, como Brancellao, Merenzao ou Caíño Tinto, que converten a esta terra na alma dos tintos galegos. Pero tamén é terra de brancos, de albariños, godellos e treixaduras, viños francos en nariz con recordos de flores brancas.

Todo ese traballo e paixón valeulle ás adegas desta  denominación de orixe tres premios na última Cata dúas Viños de Galicia, que organizou a Axencia Galega dá Calidade Alimentaria (Agacal). O Acio de Ouro ao mellor branco da denominación de orixe foi para Viña Vella, mentres que o dos tintos levouno Casa Moreiras. A maiores, tamén conseguiu un Acio de Prata en tintos de elaboración en madeira para Quitapesares, de Adega Vella. 

Un Rías Baixas, o mellor branco galego

A denominación de orixe do albariño foi outra das que triunfou na Cata dúas Viños de Galicia, logrando un total de doce galardóns. O principal foi para o albariño Pazo de Rubianes, que levou o Acio de Ouro ao mellor branco do concurso. Ademais, os mellores viños desta marca de calidade foron Esencia Diviña, que levou o Acio de Ouro, Valmiñor (o de prata) e Arantei A Val (bronce). Outras tres elaboracións triunfaron na categoría de elaboracións con madeira. Foron Eido dá Fonte, que levou o ouro, e Colección Nai e Señora e Terra de Asorei barrica de carballo, ambas as da adega Terra e Asorei e que se fixeron co bronce e a prata.

Esta mesma adega logrou tamén o Acio de Ouro ao mellor espumoso, para o seu Terra de Asorei brut nature. E o seu Nai e Señora do 2022 foi tamén premiado cun Acio de Prata na categoría de viños de colleitas anteriores. Aquí foron outros dous  Rías Baixas os que levaron o ouro e o bronce, o Dávide do 2022 e o Manuel D'Amaro 2017, de Señorío de Louros, respectivamente. Para rematar, Lagar dá Cachada, de Ricardo Abal Padín, fíxose co Acio de Ouro na categoría de brancos para os viños de pequenos colleiteiros e de pequenas adegas.