Os viños de Rías Baixas que os gurús recomendan para as mesas e copas de Nadal
Elixir o viño para as ceas de Nadal é clave para gozar da boa mesa, e Galicia é un referente enolóxico cada vez máis encomiado dentro e fóra de España

Se hai uns viños galegos que triunfan nas mesas e celebracións de todo o planeta son os D.Ou. Rías Baixas. Por que? Principalmente porque teñen unha gran calidade, á altura dos grandes brancos franceses. Pero tamén porque maridan como case ningún viño, tinto ou branco, con calquera proposta gastronómica; tanto con peixes e mariscos galegos como con carnes graxas, verduras, queixos ou pastas. E con que triunfan fóra de España? Desde a comida mexicana ao sushi, os curris asiáticos, ceviches, o foie ou o rosbif... As combinacións son infinitas. Uns brancos galegos que nunca defraudan.
As cualidades dun Branco como Ningún que gusta a todo o mundo
Os D.Ou. Rías Baixas brancos son viños cunha grande aceptación en todo o mundo; as súas grandes cualidades son encomiadas polos gurús do sector e recoñecidas ano tras ano. Só nos certames internacionais máis prestixiosos, as creacións das 178 adegas que elaboran en Rías Baixas obteñen da orde de 200 grandes premios cada ano. E que valoran os entendidos?
Frescura
Os viños brancos e espumosos de Rías Baixas son moi frescos, unha cualidade moi apreciada e en tendencia no mundo do viño que os fai divinos para compensar preparacións salgadas, picantes ou graxas.
Lixeireza
Os viños elaborados a partir da uva Albariño son lixeiros, doados de beber, invitan a seguir gozando e responden as tendencias no consumidor de viño, cara a elaboracións máis lixeiras no padal.
Versatilidade
Como diciamos ao comezo, os viños D.Ou. Rías Baixas son versátiles e ofrecen posibilidades case infinitas para combinar con distintos pratos. Pero tamén baixo a marca de calidade Rías Baixas existe unha enorme variabilidade de tipos de viños e elaboracións que expresan a versatilidade da súa uva reina, a Albariño, autóctona da súa zona de produción.
Capacidade de envellecer como viños de garda
Se en moitos outros viños brancos segue sendo certa a máxima de que é mellor consumilos dentro do ano, os Rías Baixas son viños capaces de envellecer e así o demostran cada vez máis adegas que exploran as súas posibilidades con viños con máis de 10 e 12 anos de crianza en botella. No Salón D.Ou. Rías Baixas de Viños de Colección, celebrado hai un mes en Madrid, estiveron presentes 139 marcas de viños Rías Baixas. O máis mozo era de 2022; o máis veterano tiña 14 anos.
O mesmo pasa cos Rías Baixas Espumosos, viños elaborados co sistema tradicional que se emprega para o Champagne, e con capacidade para mellorar ano a ano. Un deles obtivo este ano unha medalla de ouro no Challenge International Du Vin de Bordeus tras 10 anos de crianza.
Grao e acidez, a clave do éxito
Moitas destas grandes cualidades gardan relación coa uva e a contorna natural no que crece. A diferenza doutras uvas, a uva Albariño que crece en Rías Baixas (e non en calquera outro lugar) ten a enorme virtude pouco frecuente entre as variedades brancas de axuntar grao alcohólico e un bo punto de acidez e isto fai que os elaborados nesta privilexiada zona vitivinícola sexan viños totalmente únicos e irrepetibles.
E por que a acidez é tan importante? A acidez é unha cualidade do viño moi valorada polos enólogos/enólogoes e amantes do viño que achega frescura e unha sensación vibrante no padal, riqueza de sabores e aromas e produce viños equilibrados, complexos, con corpo e capacidade de envellecer.

Nos viños Rías Baixas, esa acidez equilibrada está presente neles de forma natural, mentres que noutros viños, brancos e tintos, esta é engadida, e non logra o mesmo resultado nin se mantén no tempo. Un viño con acidez é un viño fresco e alegre, mentres que un viño que non destaque pola súa acidez, como ocorre con moitos brancos, resulta máis plano en sensacións, sabores e aromas.
A contorna Rías Baixas en cada sorbo
A esta combinación de acidez e grao alcohólico únense os aromas e sabores únicos que a uva Albariño, plantada xa nos 5 continentes, consegue en Rías Baixas. Ao ser unha uva autóctona está moi adaptada ao territorio e desenvolve toda a súa capacidade natural de absorber o que se denomina tecnicamente terroir, que non é outra cousa que a natureza: os chans graníticos nos que crece, as temperaturas, a brisa e brumas do océano, a orografía, o sol do verán e a choiva do outono e a primavera.
Por iso é polo que o D.Ou. Rías Baixas centrase nas súas especificidades a súa campaña para destacar o Albariño Rías Baixas como un Branco como Ningún.
Rías Baixas Albariño
O viño máis coñecido dos 9 tipos elaborados en Rías Baixas é ideal para acompañar toda unha comida. Perfecto con peixes e mariscos, casa de luxo con aperitivos, aves e preparacións graxas, como o Xamón Ibérico ou o pavo asado, os queixos cremosos e os galegos, arroces de calquera tipo, salsas cremosas, elaboracións picantes, tortas salgadas ou gratinados.
Se buscas un viño para regalar, un branco de Rías Baixas especial ou que harmonice con preparacións máis consistentes ou cun queixo curado, decántate por un viño de colección con varios anos de garda. Son viños que engaden aos Rías Baixas mozos matices únicos, corpo e unha maior persistencia.

Rías Baixas Barrica
Os Rías Baixas con crianza en barrica son estupendos acompañantes de preparacións á brasa e afumadas, guisos densos ou especiadas, salsas potentes, foie, froitos secos, queixos semicurados e incluso curados maduros.
Rías Baixas Rosal e Rías Baixas Condado do Tea
Estes dous plurivarietales elaborados a partir da combinación de uvas Albariño con Loureira e Caíño no Rosal e con Treixadura no caso do Condado do Tea son viños cunha acidez máis atenuada, grazas tamén ás máis altas temperaturas que acadan os viñedos destas dúas subzonas. Maridan igual de ben que o Rías Baixas Albariño con peixes e mariscos, pero tamén con peixes de río como o salmón ou a lamprea; aves e pratos de caza, ensaladas, pastas enfornadas, pratos con cogomelos ou con salsas a base de manteiga.
Rías Baixas Espumosos
É outro dos grandes viños de Rías Baixas que pode acompañar unha comida desde o aperitivo, a combinación estrela, ata a sobremesa. Desengraxan e equilibran pratos salgados como canapés, táboas de embutidos Ibéricos e afumados, todo tipo de queixos, tamén os azuis, encurtidos ou empanadas e adáptanse como unha luva a preparacións de peixe, carne, pastas ou ovos de sabor delicado.
Rías Baixas Tintos
Son minoría en Rías Baixas, pero teñen longa tradición, sobre todo nas subzonas do Condado do Tea e Val do Salnés. Ideais con carnes vermellas, cocidos, pero tamén con peixes azuis e ata con sobremesas de chocolate.