Jean Leon presenta a nova anada do seu viño máis icónico, Vinya A Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2017
Un elegante monovarietal de cabernet sauvignon que chega a tempo para vestir as mellores mesas e delectar os padais máis esixentes este Nadal.

Jean Leon, a adega boutique do Penedès que fundou o cántabro Ceferino Carrión en 1963 despois de triunfar co seu restaurante A Scala en Hollywood, lanza unha nova anada do seu viño insignia, Vinya A Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2017, que se elabora unicamente aqueles anos nos que a colleita é excepcional.
Un soño que se materializou no corazón do Penedès
A adega Jean Leon, que empezou como o soño vitivinícola dun restaurador de éxito en Hollywood hai máis de 60 anos, hoxe é un pequeno proxecto no corazón do Penedès, de espírito pioneiro e innovador e viñedos excepcionais, que preserva o legado do seu fundador, baixo a dirección da enólogoa/enóloga Mireia Torres.
Oriúndo de Santander e bautizado co nome de Ceferino Carrión, Jean Leon chegou ao Penedès coa intención de elaborar un viño co seu nome para os clientes do seu restaurante A Scala, convertido no lugar de encontro das celebridades do momento, como Marilyn Monroe, Zsa Zsa Garbo, John Fitzgerald Kennedy, Marlon Brandon ou Robert Wagner. En 1963, iniciaba a plantación do viñedo coas variedades francesas cabernet sauvignon e cabernet franc e inauguraba a súa adega, construída ao estilo dun château de Bordeus, en novembro dese mesmo ano. Así empezou a súa aventura vitivinícola, pioneira en moitos aspectos, da man do enólogo Jaume Rovira.
A ese primeiro viñedo de chan arxiloso-calcario púxolle o nome dA Scala e destinou a primeira anada de 1969 integramente ao seu restaurante, converténdoo no primeiro veu español elaborado maioritariamente con cabernet sauvignon e etiquetaxe como tal. Un viño que saltou á fama cando Ronald Reagan, que coñecía persoalmente a Jean Leon, elixiu a anada 1975 desta Gran Reserva para a súa cea de investidura na Casa Blanca en 1981.
Vinya A Scala, símbolo da simbiose entre viño e arte
Froito da sensibilidade pola expresión artística de Jean Leon, a finais dos anos setenta Vinya A Scala empezou a plasmar a arte nas etiquetas dalgunhas anadas especiais, práctica que se converteu en habitual desde mediados dos noventa. Son moitos os artistas recoñecidos que colaboraron coa adega a través das etiquetas desta gran reserva, como Josep María Subirachs, Antoni Tàpies, Joan Hernández Pijuán, Waltraud Maczassek, Javier Mariscal, Josep Guinovart ou August Rosell, entre outros, convertendo a Vinya A Scala nun símbolo incuestionable da simbiose entre o viño e a arte.
Nesta nova anada de Vinya A Scala 2017, veu e arte entrelázanse de novo a través da súa etiqueta, que nesta ocasión reproduce unha obra de Gerard Sala i Rosselló, un artista nado na Comarca de Osona en 1942 e falecido o pasado mes de xullo, considerado unha das figuras crave da arte de vangarda catalán. A obra escollida simboliza a paisaxe natural en estado puro, mediante unha explosión de cores cheas de forza, que aluden á natureza como elemento intanxible e presente en todos os ciclos da vida.
Esta anada 2017 está marcada polas altas temperaturas que fixo durante o verán e as poucas precipitacións en xeral. Despois de envellecer 24 meses en barricas de carballo francés e unha posterior crianza en botella dun mínimo de 3 anos, o resultado é un viño que destaca pola súa intensidade aromática, a súa voluptuosidade e concentración en boca, con taninos redondos e unha equilibrada acidez. Grazas a estas cualidades, obtivo numerosos recoñecementos, entre eles 96 puntos na Guía Gourmets 2025, 93 puntos na Guía Peñín 2025, e Medalla de Oro no certame internacional Berlín Wine Trophy.