Detectan un incremento de patoloxías dixestivas, cada vez máis tamén nos mozos

Melissa Rodríguez
Melissa Rodríguez CARBALLO / LA VOZ

CARBALLO

ANA GARCÍA

Especial saúde | «Cada se vez come peor», aseguran nutricionistas da Costa da Morte. O abuso dos produtos procesados e o estrés son algunhas das causas

02 mares 2024 . Actualizado ás 23:29 h.

A mensaxe é claro: «Cada se vez come peor». Pronúnciao a nutricionista Silvia Gómez, con consulta en Carballo. Tamén desde a capital de Bergantiños, a profesional Tania Mesejo fala de carencias nutricionais nas dietas comúns. «Malos hábitos», di o así mesmo experto carballés EloyCalvo , que se consolidan no tempo. Pero hai un transfondo na cuestión que a agrava máis aínda: o mal estado emocional. Os especialistas refírense, así, ao estrés e á inquedanza. «Vivimos na cultura da inmediatez», comenta Mesejo, co abuso dos produtos procesados que iso implica. Especial foco pon Calvo sobre as pantallas. E todo pasa factura. Como? Co incremento das patoloxías dixestivas.

A gastritis, a infección pola bacteria Helicobacter pylori, as intolerancias á lactosa ou ao gluten, a diarrea ou o estreñimiento, a inflamación do intestino ou a acidez son só algunhas das que mencionan estes especialistas. En moitos dos casos, son «silenciosas», isto é: a persoa que sofre as consecuencias non sabe que ten un problema ou de onde parte, explica Eloy, como, por exemplo, pode ser o feito de non descansar ben, tamén relacionado cunha mala alimentación. E cada vez, alerta, detéctanse máis entre os mozos, cando son afeccións que deberían de aparecer cunha idade maior, indica.

Todos coinciden en sinalar que, actualmente, a inmensa maioría de enfermidades dixestivas veñen por «ou alto ritmo de vida que levamos», o que afecta o sistema nervioso, endocrino e inmunitario. «Non somos conscientes», resalta o nutricionista. O abuso de protectores estomacais ou de antiinflamatorios tampouco axuda, apunta Gómez. E hai que prestar atención ao lavado das verduras e as froitas.

Sabía que o estrés dispara o cortisol «polas nubes» e non deixa que o corpo elimine a graxa? Cóntao Silvia. Así, pois, a solución pasa por coidar a alimentación, o físico e o emocional. Esa é a pócima do éxito. Neste sentido, Eloy ofrece un centro multidisciplinar, con adestramento funcional e coach emocional, que lle permite reforzar os tratamentos nutricionais para que sexan máis adaptados, completos e, como tal, eficaces, comenta. «Nunca se pode deixar de lado ningún dos tres aspectos», insiste Gómez. «Hai que poñer o foco na saúde en xeral», engade Tania.

ANA GARCÍA

Pero a teoría hai que levala á práctica. Como? Dun modo equilibrado e personalizado, e sempre da man dos profesionais. Hai que esquecerse das dietas estritas, así como de fórmulas especiais. A clave está nos alimentos frescos, de tempada e de proximidade, explican os expertos.

Calidade fronte a cantidade, e outros consellos dietéticos

Para os papás, unha recomendación moi básica pasa por «ser exemplo», di Mesejo. «Non se pode dicir aos nenos que hai que tomar verduras se nós mesmos non as comemos. E hai que ofrecerllas de forma apetecible e sendo flexibles», engade. Crear adherencia é outra das claves. Non pensar a curto prazo.

O horario laboral

Os traballos son outro aspecto a ter en conta, matiza Silvia. Débese prestar atención a detalles como o tempo que se permanece sentado. E adaptar, así mesmo, a cociña ao horario dispoñible. Non hai cabida para as escusas. «A verdura fresca é ideal, pero outra opción pode ser conxelada ou en conserva. Ollo, non procesada». Primeira das claves. Anoten, tamén, o método do prato de Harvard: «Metade de verdura e froita, un cuarto de proteínas, vexetais ou animais, e outro, de hidratos de carbono, a poder ser, en versións integrais». Así, ha de prevalecer sempre a calidade fronte á cantidade.

O nutricionista nos pacientes oncolóxicos con tratamentos agresivos é importante. Tamén para as embarazadas, que teñen certos límites á hora de inxerir alimentos.