
O Concello xa ten listo o seu programa para dar a coñecer a cana e a anguía
23 jul 2025 . Actualizado á 20:39 h.Anguía e cana do país. Eses son os dous elementos que definen o mes de agosto en Valga. Esta localidade do Baixo Ulla celebra, desde hai xa 35 anos, unha festa de exaltación de dous produtos intimamente ligados a esta terra. Este venres presentouse, no Centro de interpretación dá cana, un programa de actividades que se desenvolve baixo o título de Agosto Gastronómico, e no acto tiveron o seu merecido protagonismo os tres cociñeiros que protagonizarán esta edición: Álex Iglesias, Coque Fariña e Xoanqui Ameixeiras. Da man de todos eles haberá showcookings, sesións de coctelería, obradoiros, batallas culinarias e un concurso de receitas. Agosto, xa o ven, chegará cargado de sabores.
As actividades comezarán xa o día 5, cun taller de cociña para nenos de entre 5 e 12 anos. A rapazada elaborará dous pratos: un salgado, protagonizado pola anguía, e unha lambetada.
Outra das pezas do quebracabezas será é el Anguía Chef, que «pasará a ser un concurso de cociña aberto á participación de todos os valgueses, que poderán presentar a súa mellor receita con anguía». Quen se apunte, recibirán do Concello o produto que necesitan para a elaboración. Os bocados serán degustados o 22 de agosto no Centro de interpretación dá cana, «onde cada cociñeiro deberá explicar a súa receita ante un xurado que elixirá as mellores elaboracións».
Celebraranse, ademais, catro demostracións de cociña en vivo, «que tratarán de sacar o máximo partido aos dous produtos protagonistas da festa». Tres destas sesións correrán a cargo de Álex Iglesias. Serán, o día 12, «A caña no prato», no que se cociñarán «catro receitas elaboradas con caña do país»; o 24 de agosto, «Moito máis que caña», cunha degustación de cócteles con augardente; e o día 26 «Universo Anguía», coa preparación de pratos que terán como ingrediente principal a anguía.
O cuarto showcooking «contará coa participación dos televisivos Xoanqui Ameixeiras e Coque Fariña, do programa da TVG A voltas co prato». Xuntos, «bateranse en duelo para comprobar quen prepara os pratos máis ricos con anguía e con augardente do país».
Os tres chefs participaron este venres na presentación do Agosto Gastronómico, un acto ao que acudín tamén o alcalde Bello Maneiro e a concelleira Carmen Gómez. Indicaron que durante as próximas semanas, quen se sume aos actos poderán degustar «elaboracións tradicionais, pero tamén preparacións máis novidosas para tratar de conquistar a todos os padais». «Estamos preparando as receitas con todo o noso cariño e tendo en conta o que estes dous produtos representan para Valga. Son destas cousas boas que temos en Galicia e das que verdadeiramente non somos conscientes», segundo sinalou Xoanqui Ameixeiras.