Xove conquistará padais este xoves Santo coa Festa do Polbo dá Pedra

L.R. XOVE / LA VOZ

XOVE

Imagen de archivo de la Festa do Polbo da Pedra de Xove
Imaxe de arquivo da Festa do Polbo dá Pedra de Xove Pepa Losada

Nove locais ofrecerán racións a 15 euros a partir das sete da tarde

17 abr 2025 . Actualizado á 10:25 h.

É Semana Santa e A Mariña énchese de decenas de miles de visitantes. Coincidindo coa efeméride e a ponte festiva, o municipio de Xove celebrará hoxe, xoves Santo, o seu tradicional Festa do Polbo dá Pedra, unha cita gastronómica que ten como obxectivo pór en valor e potenciar o consumo do saboroso cefalópodo. Organizada pola asociación de hostaleiros local en colaboración co Concello de Xove, dará comezo ás sete da tarde. A partir desa hora, un total de nove establecementos hostaleiros ofrecerán aos clientes racións de polbo a un prezo de 15 euros. Participan na exaltación culinaria o Bar Pepe, Cafetería A Roda, Polbeira Bar Cociña, A Fuga, Ou Refuxio, Vos Farois, Ou Cabaliño, Antoxo e A Cívica. Cada un deles elaborará o polbo, un dos pratos máis típicos de Galicia e por extensión da Mariña, coas súas propias receitas. Con todo, o «polbo á feira», aderezado unicamente con sal, aceite de oliva e pemento, será a máis demandada por quen se achegue á festa.

Presentación de la vigésimo primera Festa do Polbo da Pedra de Xove, organizada por los hosteleros y el Concello
Presentación da vixésimo primeira Festa do Polbo dá Pedra de Xove, organizada polos hostaleiros e o Concello

Trátase da vixésimo primeira edición dun festexo que sempre se organiza coincidindo coa Semana Santa, e que pon en valor o polbo mariñán, que se distingue tanto polo seu tamaño como pola súa cor. Deste xeito, o cefalópodo que se captura nesta parte do litoral mariñán ten polo xeral unha cor máis escura, os tentáculos máis longos e a cabeza máis pequena que noutros puntos de Galicia.

A comparsa Habelas Hainas, de Barreiros, encargarase de animar musicalmente a cita nos diferentes establecementos.

Presentación da vixésimo primeira edición da cita, organizada polos hostaleiros e o Concello de Xove.

Unha alternativa culinaria de primeira en Semana Santa

Xove ofrecerá este xoves Santo pola tarde-noite un plan alternativo para quen desexe dalgún xeito evadirse da citas máis masificadas desta semana Santa. Mentres polas rúas do centro histórico de Viveiro transiten as procesións da Última Cea, o Prendimiento ou a Misericordia, en nove bares, cafeterías, mesóns e restaurantes situados no municipio veciño ofertaranse exquisitas racións de polbo por 15 euros. A cita consolídase ano tras ano debido á súa gran calidade e ao tirón que ten a gastronomía mariñá. Por esta razón, serán moitos os que hoxe decidan achegarse a Xove para cear con amigos ou familiares degustando saborosos pratos.

En case todos os locais optarase pola preparación tradicional do polbo, pero tamén haberá lugar para preparacións máis innovadoras, con mestura de ingredientes e sabores.