O CIAM de Mabegondo analizará os tratamentos fitosanitarios da faba e estudará outros novos tras perdas que superan o 80% da colleita

María Cuadrado Fernández
M. CADRADO LOURENZÁ / LA VOZ

A MARIÑA

Foto de archivo de un puesto de fabas en la fiesta que se celebra anualmente en Lourenzá
Foto de arquivo dun posto de fabas na festa que se celebra anualmente en Lourenzá PEPA LOSADA

Produtores da Mariña levan meses denunciando a situación, provocada en parte polas choivas do verán, e demandan unha reunión coa conselleira

06 feb 2025 . Actualizado á 14:12 h.

O sector da faba non atravesa os seus mellores meses. Produtores da comarca da Mariña lucense levan varios denunciando perdas importantes na colleita debido principalmente a afeccións no cultivo propiciadas polas choivas constantes durante o verán que provocaron unhas condicións de humidade e de calor que propiciaron a proliferación de enfermidades dando lugar «a unha grande afección de fungos neste cultivo». Así o explican desde o SLG, que afirma que se contabilizaron casos de perdas superiores ao 80% da colleita.

O director da Axencia Galega dá Calidade Alimentaria (Agacal), Martín Alemparte, e o delegado territorial da Xunta en Lugo, Javier Arias, mantiveron un encontro co presidente do Consello Regulador de la Indicación Xeográfica Protexida Faba de Lourenzá, José Cuadrado. Anunciouna Consellería do Medio Rural que o Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo porá en marcha dúas liñas de traballo centradas na produción. Por unha banda analizará a eficacia dos actuais tratamentos fitosanitarios que usa o sector e tamén traballará na procura doutros novos para abordar as consecuencias que teñen a afección dos fungos e o cambio das condicións climáticas nesta IXP. 

Desde a consellería comprometéronse a desenvolver accións promocionais orientadas a impulsar o consumo deste produto con selo de calidade, favorecer a identificación da IXP Faba de Lourenzá nos puntos de venda e, tamén desde o CIAM de Mabegondo, «estudiar a saída comercial da faba esmagada, que actualmente non está amparada por esta indicación». Abordouse a petición do consello regulador de modificar o prego das condicións técnicas da IXP para mellorar a comercialización do produto buscando maior rendibilidade económica para os produtores de faba certificada.

Desde a consellería tomaron nota doutras demandas do sector, que reclama unha reforma do Plan Estratéxico da Política Agraria Común, lembrando que os mecanismos de modificación do mesmo e a regulamentación básica da Unión Europea son de difícil cambio a pedimento dos estados membro.

Para este xoves, 6 de febreiro, tamén está prevista en Lourenzá unha reunión de produtores mariñáns co portavoz nacional do BNG, Ana Pontón, quen escoitará persoalmente os problemas dos agricultores e a situación que atravesan. A líder nacionalista estará acompañada por varios deputados.

A reunión con Ana Pontón súmase aos pronunciamientos dos Concellos de Barreiros e de Trabada instando a tomar medidas urxentes e solicitando á conselleira que se reúna co sector. Os alcaldes de ambos os concellos, Ana Ermida e Rubén García, respectivamente, piden que se abra un diálogo co sector e que se adopten varias medidas, como fixar unha axuda directa que permita salvar a campaña aos produtores, modificar a axuda da PAC concretamente na liña de «Axuda á produción sostible de proteínas de orixe vexetal», dotándoa dunha contía suficiente, e constituír un equipo de traballo que estude a afección dos cambios da climatoloxía e os seus efectos na aparición de novas enfermidades.

Estas medidas foron acordadas polos produtores nunha reunión celebrada o pasado 23 de decembro en Lourenzá. Analizouse a situación e pediuse apoio para garantir a súa supervivencia, segundo insiste desde hai meses o Sindicato Labrego Galego, que iniciou entón unha rolda de contactos cos Concellos, «que coincidiron unanimemente no recoñecemento desta problemática e confirmaron o seu apoio á demanda do SLG de manter unha xuntanza de traballo urxente coa conselleira».

Ademais das perdas económicas, desde o Sindicato Labrego Galego sinalan que esta situación afecta «a unha das actividades produtivas que axuda a fixar poboación e a dinamizar economicamente a zona, constituíndo asemade un elemento de identificación cultural e social da comarca». De forma complementaria, o SLG coordina unha petición unánime con Concellos, cooperativas e organismos implicados na produción e comercialización da faba de Lourenzá para que a Xunta abrir unha interlocución de forma urxente. «Aínda que se chaman fabas de Lourenzá trátase dunha produción que engloba o territorio da Mariña, de feito estímase que se produce en Galicia o 30 % de toda a leguminosa que hai no Estado español, e a maioría incluso está na Mariña», manifestou recentemente Isabel Vilalba Seivane, secretaria xeral do SLG e produtora de faba. Como dato significativo indican que no mercado de Lourenzá véndense ao redor de 600.000 quilos anuais de faba.