San Cibrao celebra este sábado A Festa do Ourizo, de Interese Turístico Galego, con showcooking e verbena

e. garcia CERVO / LA VOZ

A MARIÑA

XAIME RAMALLAL

Agardan a miles de asistentes para degustar o exquisito ourizo de mar;  amenizará a festa Funçao Públika, a «Panorama» portuguesa

15 mar 2024 . Actualizado á 18:15 h.

Chega unha das festas gastronómicas da Mariña con máis encanto e intenso e inconfundible sabor a mar. A Festa do Ourizo xa está aquí. En San Cibrao (Cervo), de novo, este sábado 16 acadando a edición número 31. O equinodermo é o protagonista, pero tamén a escusa para levar a cabo outras actividades, máis aló das estritamente culinarias. A cita conta, ademais, coa declaración de Interese Turístico Galego e é posible grazas ao traballo en común do Concello de Cervo, hostalería local e Mistura.

A programación xa comezou o pasado 6 de marzo co concurso no que participaron este ano Ou Noso Lareira, As Titas, Ou Faro, A Adega de Ana, Maruxaina e Aquelarre. Gañou o primeiro e segundo premio A Adega de Ana e o terceiro As Titas, cabe lembrar. A festa grande desenvolverase, como xa se dixo, este 16 de marzo, comezando a axenda do día por un showcooking a cargo de membros da Asociación Provincial de Cociñeiros de Lugo, Bruno Pena, Martín Mantilla e Juan Rubiños, que elaborarán tapas, en vivo e en directo. O público, ademais, terá a ocasión de probalas. As degustacións continuarán na carpa da Asociación Mistura. E a hostalería ofrecerá, á súa vez, as tapas presentadas a concurso, con máis variedades elaboradas a partir da materia prima que é o ourizo.

A música non pode faltar. É o mellor acompañamento que pode ter unha festa así. Pola tarde haberá pasacalles de Louband Street Band e Charanga BB+, que caldearán o ambiente antes de que caia a noite, a partir das 23.00, coa orquestra Funçao Públika, na Praza dúas Campos.

XAIME RAMALLAL

Dolores García, alcaldesa: «O ourizo ten a pecularidad de que non está moito nas cartas e é algo exquisito, gourmet»

A alcaldesa do Concello de Cervo, Dolores García, resalta as excelencias do equinodermo que dá pé á Festa do Ourizo. E ségueo facendo desde hai máis de 30 anos. San Cibrao gozou hai pouco da do mexillón, aínda que existen evidentes diferenzas entre unha e outra, tal e como apunta a rexedora local: «O mexillón é un produto que está moito nas cartas e é moi alcanzable en peixarías e supermercados. O ourizo, con todo, ten a pecularidad que non está moito nas cartas, por iso é algo exquisito, gourmet. Iso o achega un valor enorme. O prezo do ourizo é desorbitado e cada vez é máis difícil de coller e de conseguir. Se que o hai en peixarías pero en épocas moi curtas, verdade?».

Dolores García aplaude a inventiva e colaboración dos hostaleiros na convocatoria do certame: «Teñen que innovar, facer pratos distintos, un para o concurso e outros para atraer á xente que vén probar as tapas. A pregunta é: que facer co ourizo? Este ten moitísimas facetas e pódese facer en moitas receitas. Ademais, este ano facemos showcooking, que é algo que a xente aprecia moito. Serán catro receitas que farán en directo membros de Cociñeiros de Lugo». Á alcaldesa, o ourizo en particular gústalle. «O único que non teña pemento», matiza. E continúa: «Un vez, no segundo showcooking que fixemos, un cociñeiro díxome que o mellor sabor do ourizo era en cru. Probeino e desde entón o que máis me gusta é o cru, sen desmerecer todas as receitas que se fan. Está ricísimo!».

«Probeino e desde entón o que máis me gusta é o cru, sen desmerecer todas as receitas que se fan»

Da festa propiamente dita destaca, a condición de que a meteoroloxía contribúa, a oferta musical: «Está moi ben. Vai vir Funçao Públika, que é como a Panorama en Portugal. Ía vir o ano pasado xa, traïámola para o 30º aniversario, pero finalmente vén leste. E temos as charangas. Mentres comes nos bares e probas as degustacións tes música». Engade que distribuirán uns 100 quilos de ourizo para o showcooking e outros 250 para as elaboracións en cru ou cocido da carpa de Mistura. O prezo do equinodermo estaba esta semana, segundo indica, a 19 euros o quilo. Hai moitos anos en que estivo a 7, lembra. E finaliza: «Outra festa do ourizo non a hai en Galicia».