Interior quere rebaixar o límite de alcol ao volante: A canto equivale unha cervexa?, e unha copa de viño?

Cinthya Martínez Lorenzo
Cinthya Martínez LA VOZ DA SAÚDE

VIDA SAUDABLE

Un conductor realizando la prueba de aire espirado en un control de tráfico.
Un condutor realizando a proba de aire expirado nun control de tráfico. ADRIÁN BAÚLDE

Tres expertos concordan en que reducir a taxa de alcoholemia permitida actual sería unha medida positiva, pero insuficiente. Tráfico estuda rebaixar a 0,2 g/l en sangue (0,10 mg/l nas probas de aire expirado) o límite permitido

14 sep 2024 . Actualizado á 11:46 h.

Desde que entran as primeiras gotas de alcol no organismo, xa pode ser detectado en sangue aos cinco minutos. Os máximos acádanse entre os 30 e os 90 minutos seguintes. É aí cando se adoitan percibir máis os seus efectos, mentres que empeza a carreira de fondo do noso corpo para intentar eliminalo. A día de hoxe en España, está permitido conducir cunha taxa de alcoholemia que non chegue aos 0,5 gramos en sangue. Equiparándoo á proba de aire expirado, a que leva a cabo nos controis de tráfico, equivale a 0,25 miligramos. A intención de Interior é rebaixar esa cifra a 0,10 (0,20 gramos en sangue).

«Non só me parece ben a medida, senón que debería de ser 0,0», avanza Ignacio Novo, secretario e portavoz do Grupo de Alcol e Outras Drogas da Sociedade Española de Medicina Interna (SEMI) e médico internista no Complexo Hospitalario Universitario de Santiago de Compostela (CHUS). Recalca que «en moitos países do mundo a tolerancia co alcol ao volante é cero e toda cifra superior está penalizada». Ademais, amplía: «Se a DXT fai tantas campañas alertando do risco que supón o alcol ao volante, deberíase actuar en consecuencia e pór o límite en cero».

Hugo López, vicepresidente da Sociedade Científica Española de Estudos sobre o Alcol, o Alcoholismo e outras Toxicomanías (Socidrogalcohol), concorda: «Do mesmo xeito que non se pode conducir baixo o efecto doutras drogas, tampouco se debería permitir co alcol. Tívose unha permisividade nos últimos anos, pero este descenso que se propón é case como equiparalo ao cero». Compara a medida coas que levaron a cabo co tabaco: «Agora parécenos imposible que alguén fume dentro dun restaurante. Nuns anos, tamén nos parecerá estraño que alguén beba e colla o coche, porque non hai consumo seguro de alcol».

Cando o etanol entra no noso corpo, a primeira parada é o aparello dixestivo. «Absórbese no estómago, onde se dá o primeiro paso de metabolismo do alcol grazas unha encima, a deshidrogenasa, que está ausente no estómago das mulleres. Por iso, nelas, o cento por cento do alcol pasa a metabolizarse no fígado; mentres que no caso dos homes, como esta encima si está presente no estómago, este encárgase do 20% e o fígado, do 80% restante», explica Marta Casado, hepatóloga e presidenta da Fundación Española do Aparello Dixestivo (FEAD).

Como é posible entón, que se detecte nunha proba de aire expirado? Preguntaranse. «Ademais do estómago e o fígado, outros órganos tamén poden segregar un pouco, como os pulmóns ou os riles; por iso é polo que o alcol se poida detectar en aire expirado e ouriños», indica Novo.

Efectos do alcol ao volante

Cuns niveis moi baixos de etanol en sangue xa se altera o noso organismo; sobre todo, a nivel neurolóxico. «Dáse esa sensación de euforia, de mínima perda de control ou de certa relaxación. Non estás alerta ao cento por cento», indica o médico internista. Pode afectar os reflexos e, á hora de realizar unha manobra de emerxencia, que se actúe con máis atraso. «Entendo a moita xente que dirá que cunha cervexa ou unha copa de viño non sente embriagado nin nota apenas algún efecto, claro», reflexiona o doutor. «Pero non deixa de ser un tóxico que afecta o cerebro. Vai cambiar a nosa forma de actuar no exercicio dunha actividade que require concentración». Aqueles que conducen a diario teñen o proceso interiorizado, «aínda que esa mecanización de tarefas só é posible cando o cerebro está dedicado ao completo a iso. Se hai algún distractor como unha mínima cantidade de alcol, non vai estar ao cento por cento en ningún caso», subliña Novo.

Beber auga, trotar un intre ou incluso masticar chicle, prácticas dalgúns condutores que collen o coche despois de beber, non van provocar que o eliminemos máis rápido. «Nada ten evidencia. O proceso de metabolización dura un tempo e hai que pasar por iso si ou si», di Casado. «O máis seguro é non beber. Tanto para o propio condutor, como para o resto, porque esta medida pode evitar moitos accidentes», engade.

Unha cana sería un claro positivo nas mulleres, e incluso podería darse en homes

A nova medida que estuda o Goberno implicaría positivos en alcoholemia só coa inxesta dunha cervexa. Esta implica a unha taxa de alcol en sangue que oscila entre o 0,21 ao 0,28 g/l no caso dos homes, e de 0,34 a 0,48 g/l nas mulleres. Tendo en conta que o límite se establecería en 0,2 g/l, a sanción con este novo límite pódese dar «incluso con inxestas inferiores a unha cervexa», asegura López. «Cunha copa de viño ou unha cana, unha muller, daría positivo claro. Un home, aínda que depende do tamaño, do seu metabolismo e outros factores individuais, quedaría moi preto».

Tasa de alcoholemia en sangre y tiempo que tarda el organismo en eliminar una sola consumición de las bebidas alcohólicas más frecuentes. Fuente: Ministerio de Sanidad
Taxa de alcoholemia en sangue e tempo que tarda o organismo en eliminar unha soa consumición das bebidas alcohólicas máis frecuentes. Fonte: Ministerio de Sanidade Cinthya Martínez - La Voz da Saúde

Ademais, depende de en que momento se realiza o control de alcoholemia, canto tempo pasou. «Coa dificultade de que a absorción e a eliminación depende de cada persoa, en cada momento. Para complicalo un pouco máis, o noso fígado ao final satúrase de eliminar o alcol. Polo que, se tomas tres cervexas, a eliminación vai ser moito máis lenta», explica López.

O experto proporciona un exemplo: «Imaxinemos que nos tomamos unha cervexa. Aos cinco minutos xa tes alcol positivo en sangue, aínda que sexa en cantidades moi pequenas». O pico máximo chega entre os 30 e os 90 minutos, polo que recorre a un punto intermedio para seguir coa explicación: «Se chegas ao pico á hora, necesitas outra hora e media para eliminala totalmente. Dános unha franxa de dúas horas e media desde que inxeriches a primeira cervexa ou a copa de viño ata que o teu corpo a elimina». Se é nese momento cando se realiza o control, poida que non se chegue ao 0,0, pero non sería sancionable. En caso contrario, a cervexa sairía bastante cara.

Cinthya Martínez Lorenzo
Cinthya Martínez Lorenzo
Cinthya Martínez Lorenzo

De Noia, A Coruña (1997). Graduada en Xornalismo pola Universidade de Santiago de Compostela, especialiceime en novas narrativas no MPXA. Despois de traballar na edición local de La Voz de Galicia en Santiago, embárcome nesta nova aventura para escribir sobre o noso ben máis prezado: a saúde.

De Noia, A Coruña (1997). Graduada en Xornalismo pola Universidade de Santiago de Compostela, especialiceime en novas narrativas no MPXA. Despois de traballar na edición local de La Voz de Galicia en Santiago, embárcome nesta nova aventura para escribir sobre o noso ben máis prezado: a saúde.