A receita de Anthony Hopkins para seguir actuando con case 90 anos: «Deixei de tomar azucre e déitome temperán»

La Voz da Saúde LA VOZ DA SAÚDE

EN REDES

Anthony Hopkins en una foto de archivo.
Anthony Hopkins nunha foto de arquivo.

O actor gañador de dous premios Óscar revela que abandonou o azucre hai anos e que leva cinco décadas sen beber alcol

16 jul 2025 . Actualizado á 11:17 h.

Aos seus 87 anos, o actor Anthony Hopkins compartiu ningúns dos hábitos que lle axudan a manterse cunha saúde envexable. Soado polos seus papeis en películas como O silencio dos cordeiros ou Os dous papas, o recoñecido artista británico non deixou de traballar a pesar de estar preto dos noventa anos. De feito, no 2022, aos seus 84 anos, converteuse no actor máis lonxevo en gañar un premio Óscar a mellor actor pola súa participación en The Father. Non é pouco, tendo en conta que a súa profesión é unha na que a memoria e a capacidade de lembrar diálogos ou secuencias complexas son algo especialmente importante.

Entre outras cousas, o galardoado actor atribúe a súa excepcional condición de saúde ao que consome ou, mellor dito, a aquilo que deixou de consumir. Ademais de levar preto de medio século sen beber alcol, Hopkins abandonou hai anos o azucre e asegura que non volvería atrás ao notar como melloraron os seus niveis de enerxía. «Non tomo comida lixo, aínda que si me gustan as cousas doces. Pero deixei de tomalas fai un par de anos. Basta. Xa nin sequera como mel. Síntome máis saudable. Síntome máis esperto», conta o actor á revista People. Tamén revelou que prioriza o descanso. «Déitome cedo», di.

Anthony Hopkins recibió en el 2022 su segundo Óscar.
Anthony Hopkins recibiu no 2022 o seu segundo Óscar. ETIENNE LAURENT | Efe

O impacto do azucre

Ademais de chegar a causar alteracións metabólicas, os alimentos altos en azucre, tanto aqueles ultraprocesados como as galletas como outros naturais como os zumes de froitas, teñen a capacidade de provocar un efecto de «apagamento» no noso cerebro. A nutricionista Beatriz Larrea, especializada en inflamación, explica neste sentido que o exceso de azucre provoca «dano metabólico a nivel do cerebro. Se a consumimos de xeito sostido no tempo, ao longo dos anos, isto vai danando a ruta da glicosa, xerando resistencia á insulina».

Para evitar esta resistencia, «o ideal é unha combinación dunha dieta cunha carga glicémica baixa, evitando zumes, refrescos e bebidas azucradas, un xaxún diario de entre 12 e 14 horas, para reducir esa resistencia á insulina, e deporte», apunta Larrea.

A medida que imos cumprindo anos, deberiamos tamén prestar especial atención ao consumo de proteínas. «Hai que ter en conta que en moitos casos as persoas maiores están desnutridas. Hai evidencia de que en Europa, o 45% da poboación de máis de 65 anos ten un déficit proteico. Estas deficiencias subclínicas de proteínas e tamén de minerais, en moitas ocasións, débense ter en conta. Se a nutrición do século XX estivo deseñada para facernos crecer, para a infancia, hoxe debemos enfocarnos máis no que un necesita comer para vivir con saúde aos 95 anos», sinala José Viña, catedrático de Fisioloxía da Universidade de Valencia, e director da primeira cátedra de Gerociencia en Europa.

Hábitos cognitivos

Para manter activo o seu cerebro, Hopkins recorre a diferentes técnicas de estimulación cognitiva que non son outra cousa que afeccións como os instrumentos musicais ou os pasatempos. «Pedrés e toco moito o piano, fago exercicios complexos de Bach e Chopin. Non importa se os toco ben ou non. Practico unha e outra vez para manter a coordinación dos meus brazos, as miñas mans e os meus dedos», conta. Tamén fai adestramentos específicos para a axilidade mental. «Fago probas de memoria. Memorizo listas de 450 a 500 palabras en secuencia e relaciónoas con imaxes mentais para que flúan facilmente», enumera o actor.

Estes son elementos clave para manter a nosa reserva cognitiva, unha capacidade do cerebro para adaptar o seu funcionamento e seguir rendendo ao longo do tempo. Esta reserva pódese potenciar a través das aprendizaxes e, sobre todo, das novas experiencias, que obrigan ao cerebro para levar a cabo esa adaptación. Para Hopkins, a actuación é tamén parte deste exercicio. «Se me quedan uns anos máis de traballo, podo logralo. Así que o traballo me mantén vivo. Encántame traballar. Encántame ser actor. Encántame a actividade», conta.

Actitude positiva

Ademais dos hábitos nutricionais e de actividade física, un dos elementos que máis incidencia poden ter en como envellecemos é a nosa percepción desta etapa vital. Isto é o que revelaron os últimos estudos sobre a psicoloxía do envellecemento. O psicólogo Markus Wettstein, autor principal dunha investigación clave neste sentido, explica a La Voz da Saúde que «a industria antiage, que promove unha visión do envellecemento como algo que temos que reverter. Isto é un problema porque ter unha percepción negativa do envellecemento implica consecuencias negativas para a saúde. Se penso que ser vello é algo negativo, a medida que me vou facendo maior, me predispongo a sentirme vítima da miña idade e isto afecta á miña saúde».

«Se pensamos que unha persoa maior non é capaz de seguir aprendendo ou permanecer forte, no momento no que empecemos a sentirnos vellos, imos deixar de coidarnos, imos deixar de investir na nosa aprendizaxe, imos volvernos fatalistas», advirte Wettstein.

Neste sentido, Hopkins ten unha mensaxe alentadora. «Acéptao. É curioso como a vida e o tempo cámbiante. É coma se as moléculas da túa ser se realinearan. Xa non me ofendo tan facilmente como antes. Todo o que fago agora é como un tren da salsa. Traballo cando chega un bo papel e, se non, pedrés e compoño música», expresa o actor nunha entrevista recente.

Traballador da industria cinematográfica, un ambiente ás veces cruel, no que un actor constantemente exponse ao rexeitamento ou á opinión dos demais, Hopkins tivo que desenvolver esta mentalidade pola forza. «Manter fóra do círculo de toxicidade coas persoas que te ofendan. Non escoiten a xente daniña. Non se deixen menosprezar», aconsella coa sabedoría que lle deron os anos.