A dieta viral de TikTok que preocupa aos expertos: só 600 calorías ao día

a voz da saúde

EN REDES

La dieta milagro que se ha popularizado está inspirada en los personajes de las películas.
A dieta milagre que se popularizou está inspirada nos personaxes das películas.

Este réxime, que se volveu viral en redes sociais como a «dieta das princesas Disney», achega menos da metade das calorías que o corpo necesita para sobrevivir

15 jun 2025 . Actualizado á 20:14 h.

Os primeiros días do verán están a chegar e, coa calor, empezamos a cambiar o armario e volvemos á roupa coa que se adoita ver máis o corpo. Probarse as pezas do ano anterior e descubrir que xa non quedan igual que antes é un ritual polo que moitas persoas pasan e nalgúns casos leva a tomar medidas que non son as máis adecuadas para a nosa saúde. Así é como comezan a proliferar, en redes sociais e a través do boca a boca, dietas perigosas.

Nos últimos días, popularizouse neste sentido a chamada «dieta das princesas Disney», un réxime que promete acadar unha perda de dez quilos en apenas dúas semanas. Un descenso de peso que, se ocorre de xeito tan rápido, pode ter consecuencias graves para as funcións do noso organismo. Aínda que o estándar para adelgazar é o déficit calórico, que se logra a través da alimentación combinada con exercicio, unha diminución drástica das calorías inxeridas pon ao corpo en modo de «aforro de enerxía» e provoca o coñecido efecto rebote.

Ariel, Blancanieves, Cincenta ou Jasmín

A dieta das princesas Disney promove un consumo de entre 300 e 600 calorías diarias, unha cifra completamente afastada dos requisitos do corpo para manterse san, que en ningún caso están por baixo das 1.500 calorías ao día, como explican desde o Ministerio de Sanidade. Neste sentido, seguir a dieta das princesas equivalería a facer só unha das comidas diarias. Como exemplo, sería o mesmo que tomar unicamente o almorzo.

Os alimentos que forman parte desta dieta son principalmente froitas e verduras e, en menor medida, proteínas. Trátase dun plan de dúas semanas no que cada día está inspirado nunha das princesas das clásicas películas animadas, aínda que non está avalado pola compaña que as produciu nin ten ningún tipo de afiliación con ela. Así, o día de Blancanieves consiste en comer unicamente mazás, mentres que o día da Sirenita só se debe beber auga. No día de Pocahontas, consómense soamente alimentos crus. Tamén hai días baseados en Rapunzel, Cincenta, Jasmín ou Elsa.

Este tipo de dietas milagre non son recomendables desde ningún punto de vista. «En termos de fisioloxía, o que hai que saber é que os alimentos son a gasolina do corpo. Se quero ir desde Lugo a Madrid, teño que saber cantos quilómetros son e canta gasolina necesito para chegar. O mesmo pasa co noso corpo. As calorías son a enerxía que o organismo necesita para sobrevivir», explica aquí a dietista-nutricionista Sheila Castiñeira.

«Simplemente por existir, unha persoa gasta unhas mil calorías, para poder respirar e pensar en estado de repouso, pero se eu fago deporte, consumo máis. E non só ten que ser deporte intenso ou saír a correr, senón que cada vez que fago un movemento e teño unha respiración máis axitada, vou gastar máis calorías», sinala a dietista-nutricionista Carolina Mosquera. É por esta razón que ningún patrón alimentario que estea por baixo desa cifra calórica pode ser saudable ou sostible a longo prazo.

«A cantidade de calorías que debe achegar cada comida diaria depende das necesidades calóricas individuais, que poden variar segundo factores como a idade, o sexo, o peso, a altura, o nivel de actividade física e os obxectivos de saúde, que poden ser, por exemplo, perda de peso, mantemento ou aumento de masa muscular. Con todo, unha guía xeral pode ser útil para estruturar a inxesta calórica diaria», observa Mosquera.

Así, a repartición, de xeito xeral, podería ser o seguinte:

  • Almorzo: 20-25% das calorías diarias
  • Xantar: 30-35% das calorías diarias
  • Cea: 25-30% das calorías diarias
  • Merendas/Snacks: 10-15% das calorías diarias (repartidos nunha ou dúas merendas)

Os riscos das dietas extremas

Por si soas as calorías non achegan case ningunha información acerca dese alimento: se nos desen un tupper con comida e só nos dixesen cantas calorías contén, non poderiamos saber o contido dese recipiente é saudable ou non, que tipo de nutrientes ten nin como será metabolizado.

Alma Palau, presidenta do CGCODN, explica neste artigo que este tipo de dietas «resultan perigosas porque instauran malos hábitos, favorecen os desequilibrios nutricionais e son insostibles a longo prazo. Adoitan ser moi baixas en calorías e limitan de forma extrema a inxesta de alimentos que achegan os hidratos de carbono. Aínda que poden conducir a unha rápida perda de peso inicial, o peso perdido é principalmente a partir da auga corporal e masa muscular».

Todo isto, xunto cos numerosos cambios que causan no metabolismo, produce un efecto rebote ao abandonar a dieta. Trátase de dietas moi restritivas, monótonas, que adoitan abandonarse a curto ou medio prazo e que perpetúan a asociación entre saúde e peso corporal, e a idea ou necesidade de compensar as transgresións alimentarias, aumentando o risco de trastornos da conduta alimentaria (TCA).

«Implican unha perda de peso ao principio, si, pero non son inocuas nin inofensivas en absoluto. Se son moi hipocalóricas non nos achegan a enerxía que necesitamos, imos ter que usar as nosas reservas, pero non só as graxas, tamén as musculares, as óseas. Van ter un déficit en vitaminas e minerais porque unha dieta por baixo de 1.200 calorías xa é imposible que cubra as nosas necesidades. A graxa recuperámola facilmente pero a masa muscular non, sobre todo a partir dos 35 anos cada vez é máis difícil», asegura Palau. «Ademais, o que vexo é que as persoas que tenden a caer nelas teñen sempre un efecto rebote, un efecto yoyó e cada vez empeora máis a súa obesidade ou sobrepeso, que ao final se vai facendo máis difícil de solucionar porque se vai cronificando tras xogar tantas veces co metabolismo», explica.

Adolescentes, as máis vulnerables

As dietas milagre como a das princesas Disney sempre existiron, pero o que diferencia o momento actual é que as redes sociais funcionan como plataforma para difundilas e viralizalas propagando mensaxes perigosas entre persoas mozas e vulnerables. En TikTok, hashtags e filtros operan como espazos nos que as adolescentes comparten as mesmas frases que levan décadas circulando e que promoven o adelgazamento custe o que custe.

Sen ir máis lonxe, esta mesma semana TikTok bloqueou en España o hashtag #Skinnytok, unha tendencia viral que promovía hábitos asociados cos trastornos da conduta alimentaria. Frases do estilo de: «Ningún alimento é tan satisfactorio como estar delgada» poden potenciar o risco de que desenvolver este tipo de trastornos ou, como mínimo, de acabar tendo unha mala relación coa comida. O risco é especialmente agudo nas persoas mozas, que consomen estes contidos todos os días.

Xa en outubro do ano pasado, unha filtración de documentos internos de TikTok revelou que a aplicación tiña coñecemento destes perigos, xa que o algoritmo e a súa potente capacidade de hiperpersonalización á hora de ofrecer aos usuarios contidos que lles interesen podería xerar burbullas de filtro negativas, un tipo de bucle no que a persoa recibe cada vez máis vídeos vinculados ao tema da imaxe corporal e a alimentación.