Da aula a un restaurante con estrela Michelin

María Doallo Freire
María Doallo OURENSE / LA VOZ

OURENSE

Andrés, con los cafés de especialidad que vende en Gafetal Gourmet
Andrés, cos cafés de especialidade que vende en Gafetal Gourmet Miguel Villar

A xefa de sala do restaurante Miguel González do Pereiro de Aguiar  é profesora de francés e formouse en restauración para traballar co seu marido, cociñeiro e copropietario

08 mares 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

Esta edición de Madrid Fusión, o congreso internacional de gastronomía que se celebra na capital anualmente, acolleu por primeira vez o concurso a Mellor Profesional de Sala Revelación de España, un galardón que recoñece o labor dun traballador que destaque pola súa capacidade para dirixir o servizo de calquera tipo de restaurante. O certame tivo sete finalistas, seis delas mulleres, e contou con representación galega. Entre as nomeadas estaba a ourensá Laura Nóvoa (Ourense, 1980), xefa de sala do restaurante Miguel González no Pereiro de Aguiar, un local do que é copropietaria xunto ao seu marido, o cociñeiro que lle dá nome.

Os nomeados a este novo premio que se outorga en Madrid Fusión son elixidos por xornalistas gastronómicos de todo o país. Eses mesmos profesionais da comunicación son os que logo votan e deciden ao gañador. «Que nos propuxesen foi xa un premio para min. Nunca contaría con estar nomeada a algo así e foi un orgullo e unha honra», afirma Laura. Finalmente o premio levoullo Leticia Palomo, do restaurante Ugo Chan de Madrid. «Alégrome moitísimo por ela e quedo coa experiencia, que foi moi bonita», admite.

Laura empezou a exercer como profesional de sala por casualidade. «Son profesora de francés e de feito sigo exercendo, pero desde que estou con Miguel empecei a interesarme por esta parte da restauración. Pouquiño a pouco funme formando, tamén pola necesidade de traballadores que hai no sector», conta. «O trato coa xente sempre me gustou, así que me dediquei a cubrir baixas e vacacións», engade. Ata hai dous meses, cando un dos empregados de Miguel González deixou o traballo e entón Laura entrou a formar parte do persoal. «A falta de profesionais é un problema que se fai máis grande cada día e de feito é un tema do que se falou moito nesta edición de Madrid Fusión. Está claro que hai xente preparada e con talento, porque as escolas están cheas, pero logo non se presenta ninguén ás vacantes», conta Laura.

Esta ourensá cre que formarse é imprescindible, pero tamén ve importante romper cos protocolos obsoletos. «Penso que os clientes veñen buscando unha experiencia especial, que é un todo, non só o que comen. Esquécesenos que o principal é que veñen gozar e iso hai que aseguralo. A maioría da xente prefire o trato normal, próximo, antes da distancia que esixen os nosos protocolos. Queren que se lles fale con empatía e sen tanta parrafada para explicar cada prato», remata.

Na cita culinaria que tivo lugar en Ifema a pasada semana houbo máis representación ourensá. Precisamente o chef Miguel González presentou unha investigación sobre as aplicacións das augas termais na cociña.