Unha cala e un barco para a cata perfecta

SABE BEN

Marcos Cenamor

A catadora Sonia Molero dá forma ao desexo de saber (e sobre todo de gozar) de viños. A súa última proposta é mariña: unha sesión de catro horas fondeados en sitios tan especiais como Redes e brancos como o Sketch, con crianza submarina

02 jul 2017 . Actualizado ás 04:00 h.

Desde o porto de Sada sae un barco cunha adega especial. A que abastece a catadora Sonia Molero e Beatriz Babío de Cadenote Yacht (ambas as na foto). Ela encárgase de elixir os viños para unha cata con leccións divertidas, unha comida coas viandas que mellor saben en alto mar (tortilla ou empanada de zamburiñas artesá, entre outros bocados) e ata un baño, se cadra. «Na última fondeamos en Redes, un sitio ideal para pasar as catro horas que dura a excursión, porque do que se trata é de crear unha experiencia especial na que se goza coñecendo viños», conta unha experta en turismo enológico, que completou a súa formación na Wine and Spirits Education Trust de Londres e que leva máis dunha década difundindo enoloxía con palabras sinxelas.

«Como en todas as catas que organiza hai unha primeira parte ben organizada na que probamos, aprendemos, pero sempre desde a sinxeleza para que a xente lle perda medo aos termos técnicos que ás veces asustan», conta sobre unha proba que se realiza na adega do iate e na que se consente ata o material das copas: son dun irrompible, pero finísimo que se chama trital.

Adegas de mar

Sonia recréase nas historias dos seus viños e por iso para as catas náuticas elixe aqueles que teñen unha conexión máis forte co mar. Pode sorprender cunha das creacións do mellor enólogo do mundo, Raúl Pérez, que se chama Sketch e aínda que se fai en Rías Baixas homenaxea a un local londiniense, metade restaurante, metade bar de copas. É rompedor en case todo, xa que se mergulla a 19 metros de profundidade nunha cova na ría de Arousa dentro de gaiolas durante polo menos tres meses. As botellas saen cheas de algas, de mexillóns e do espírito dun enólogo autor doutras denominacións rebeldes como O Pecado ou A penitencia, que poderían aparecer en calquera das novas saídas. As creacións de Eloxio Pomares, que deixou a súa vida de executivo para ser adegueiro cando un barco o trouxo a Galicia, ou de Xurxo, de Albamar, maridan á perfección co espírito dunha expedición na que os participantes teñen a oportunidade de sentirse como no seu propio barco e mesmo aprender a levar o temón ou manexar as velas durante a travesía. Tras a cata sáese á cuberta para comer como os mariños máis privilexiados. «A idea é lograr un ambiente relaxado, ás veces tanto que a xente se baña ou regresamos case unha hora máis tarde do previsto», conta Sonia, que recoñece que se axusta o prezo para que case todo o mundo llo poida permitir (son 90 euros por persoa e pódese reservar e concretar nas contas que Uvepositivo teñen nas redes sociais).

Esta consultora realiza moito traballo con adegas ou con restauradores, como o acompañamento ás showcooking con Juan Crujeiras, pero ten un empeño especial en facer festa ao redor dunha ou varias botellas. «A clave e a miña obsesión pasa por personalizar o que me pide cada cliente, non se pode, por exemplo, organizar unha cata para un grupo que hai tempo que non se ve e terá cousas que compartir, así que pensamos noutra cousa», di e lembra que o mes pasado impartiu unha sesión a 22 finlandeses sobre as uvas que percorreron o camiño de Santiago, entre outras moitas curiosidades. Cada despedida de solteira, celebración ou concerto maridan cunha botella para esta muller orquestra do mundo do viño.

Recomendacións para o mar

Como unha dos labores que máis lle agradecen é a de conselleira, de cara ao verán regala catro suxestións aos lectores de Hum. A primeira é un Albamar Leira O Pereiro (das adegas Albamar e a DO Rías Baixas), porque é un albariño fresco e salino procedente dunha «leira bañada polo mar... Talvez o máis atlántico dos viños de Xurxo Alba. Tanto os brancos como os tintos das Rías Baixas son a miña debilidade».

Outra das súas propostas é A Calma (adega Can Ràfols dels Caus, DO Penedés): «Unha adega que me encanta. Transpórtame á costa da miña Barcelona natal, a miña orixe, alí onde naceu a miña paixón polo viño. Consegue transmitirme o que o seu nome indica». Viaxa a Italia da man de Ochippinti SP 68 (Azienda Agricola Arianna Ochippinti, I.G.P. Terre Siciliane), porque asegura que admira o traballo da adegueira siciliana Arianna Ochipinti. «Trátase dun viño mediterráneo, sorprendentemente fresco, aromático e delicioso. Un tinto perfecto para gozalo baixo o sol e preto do mar». O seu último consello é 7 Fuentes (Sortes do Marqués, DO Vale da Orotava, Tenerife): «Foi o que me achegou aos viños canarios aos que agora son moi afeccionada. Tanto pola súa frescura, como polos seus aromas non me parece dunha zona cálida e ten similitudes con algúns tintos galegos. A adega ten un viñedo de ilusión».

Que viño compro? Dúbidas como esta son a especialidade de Sonia Molero. Resólveas na súa faceta de «wine shopper». Fai nada o fixo para un mozo que acababa de independizarse. Cun orzamento de 300 euros a responsable da consultora Uvepositivo comproulle, ordenou e identificou un tinto lixeiro para ver un partido cos seus amigos; un branco para unha primeira cita e ata para deixar pampa á familia política.

“Hai comida na cuberta tras unha cata con leccións divertidas”