Teño retención de líquidos, que alimentos debo comer?

Lucía Cancela
Lucía Cancela LA VOZ DA SAÚDE

VIDA SAUDABLE

La retención de líquidos es más frecuente en las mujeres que en los hombres.
A retención de líquidos é máis frecuente nas mulleres que nos homes. iStock

O aumento das temperaturas, o sedentarismo e unha dieta alta en sodio favorece a aparición do edema

01 ago 2025 . Actualizado á 05:00 h.

Quen máis e quen menos sufriría os síntomas dunha retención de líquidos. Mans, pernas e pés inchados, abdome inflamado e sensación de pesadez. Co verán, o aumento da temperatura súmase aos factores precipitantes en pacientes sans como o sedentarismo e unha dieta rica en sal. Así, favorécese a aparición do edema, que a nivel popular coñécese como retención.

Por definición, este problema é unha acumulación de líquidos no espazo intersticial, que é a zona que se atopa entre as células do corpo —tamén chamada espazo tisular—. A auga, que representa o 70% do organismo, está presente en todos os tecidos, aparellos e sistemas, aínda que no sangue, como compoñente necesario da circulación, e nos ouriños, como elemento necesario, atópese en maiores proporcións.

«Cando falamos de retención, referímonos a que aumenta a cantidade de auga en tecidos onde adoita estar en menor medida, como é o tecido intersticial. Onde maior é ese acúmulo de líquidos é nas partes declives, que son as pernas e os brazos, fundamentalmente, pola lei da gravidade, pero pódese reter en abdome, cara ou pulmóns, entre outros», precisa un documento da Sociedade Española de Médicos Xerais e de Familia (SEMG). A cantidade de líquido que dá lugar a ese edema varía dunha persoa a outra, porque inflúe a súa talla e peso, aínda que pode chegar a supor uns catro quilogramos de máis.

A SEMG explica que a retención de líquidos denota que algo non marcha ben no corpo. «No verán, a causa máis frecuente, que se pon en evidencia coa calor, é a insuficiencia venosa crónica», engade. Agora ben, cando a persoa está sa e non presenta problemas como unha insuficiencia cardíaca ou renal, o exceso de líquidos non adoita tardar máis de 24 horas en solucionarse coas medidas adecuadas.

Para a poboación xeral, o estilo de vida ten moito que ver. A retención é máis habitual nas mulleres que nos homes, un 63% delas fronte a un 36% deles. As causas explícanse tanto por cuestións hormonais ou embarazos, como polo sedentarismo e o sobrepeso, que é máis frecuente na poboación feminina.

A boa noticia é que porlle freo adoita ser unha tarefa sinxela e ao alcance de todos. A primeira medida céntrase no exercicio físico. A entidade de médicos xerais recomenda polo en práctica durante 45 minutos, polo menos, tres veces á semana.

Ademais, é necesario prestar atención á dieta. A base neste punto segue sendo unha boa hidratación. A pesar de que soa contraditorio, beber máis auga favorece a eliminación dos líquidos retidos: «Cando o corpo detecta unha inxesta insuficiente de auga, activa mecanismos de conservación, retendo líquido como medida de protección», asegura Andrea Sorinas, dietista-nutricionista e autora do libro O libro que a industria alimentaria non quere que leas (Libros Cúpula). Uns bos niveis de hidratación facilitan o traballo renal e linfático, «o que mellora a excreción de augas e toxinas», precisa a experta.

Á súa vez, súmase o consumo de alimentos que non só teñan unha alta porcentaxe de auga, «senón que sexan ricos en fibra, antioxidantes e minerais como o potasio, o que os converte en aliados clave para mellorar o balance hídrico», precisa a especialista.

Para Sorinas, os máis recomendables son o cogombro, a sandía, o melón, a cabaciña, o apio, os amorodos, a piña e o tomate. «Este tipo de alimentos, ademais de ser refrescantes e lixeiros, favorecen unha dixestión máis eficiente e axudan a reducir a sensación de hinchazón», apunta.

Precisamente, en caso de edema, ao corpo interésanlle alimentos ricos en potasio, que actúan na súa regulación porque contrarresta o efecto do sodio; en magnesio, «que resulta particularmente útil en casos de retención vinculada á síndrome premenstrual», e en vitamina B6, «involucrada no metabolismo de líquidos, especialmente en fases do ciclo menstrual», indica a especialista en alimentación.

Por orde, o primeiro pódese atopar nos plátanos, nos vexetais de folla verde, nos legumes, na pataca e no aguacate; o magnesio, en froitos secos, sementes cacao puro e vexetais verdes; e a vitamina B6, en alimentos como salmón, o pito, as patacas, o plátano e o aguacate.

De igual forma, é importante evitar ultraprocesados e procesados que teñan altas cantidades de sal, así como ter man solta co salero. A nutricionista explica que o exceso de sodio, sobre todo, o que se obtén de ultraprocesados como os embutidos, os precociñados e os caldos industriais, «altera o equilibrio osmótico e favorece a retención de auga a nivel extracelular. Isto ocorre porque o organismo intenta diluír ese exceso de sodio retendo líquido».

Alimentos frescos, na lista da compra

A Fundación Española do Corazón enumera, nun documento, os mellores alimentos e produtos para consumir en momentos de retención. Así, aconsella priorizar alimentos frescos, como o peixe ou as carnes magras e frescas, á vez que evitar as conservas, os patés, os afumados, os salgados, a charcutería ou os embutidos.

«O leite, os iogures, os queixos brancos e os queixos sen sal poden consumirse sen inconvenientes», comenta. Pola contra, indica que os queixos curados e semicurados débense evitar polo seu alto contido de sodio.

Da froita e verduras todas están permitidas, incluso as envasadas, a condición de que se elimine o líquido de conserva e se enjuaguen con bastante auga. Ademais, a entidade do corazón lembra que as olivas e os froitos secos son ricos en sodio, polo que hai que restrinxir o seu consumo.

Se hai que elixir un método de cociñado, a FEC prefire quedarse co vapor ou o papillote: «Os alimentos cócense no seu propio mollo e conservan todo o seu sabor. Tamén son adecuados os métodos de cocción seca, como o forno ou o ferro (realzan o sabor), así como os guisados e os estofados», responde. O fervido non é malo, só que as substancias aromáticas dilúense na auga, o que fai que o alimento perda todo o seu sabor. Para evitalo, pódense utilizar especias ou limón.

Para rematar, a fundación que representa aos cardiólogos lembra a importancia de ler a lista de ingredientes dos produtos e evitar aqueles que conteñan aditivos ou potenciadores do sabor ricos en sodio, como o glutamato monosódico, benzoato sódico, propionato de sodio ou citrato de sodio, entre outros.

Infusións e outras medidas

As infusións poden ser boas aliadas, xa que ningunhas teñen efectos diuréticos leves. Iso si, sempre deben exporse como un complemento, e nunca como o tratamento principal. É máis, «a súa eficacia depende do contexto, e non están exentas de posibles contraindicacións, especialmente en persoas con patoloxías renais, cardíacas, embarazadas ou que toman medicación», advirte Sorinas.

As máis empregadas neste contexto son a cola de cabalo, pois contén flavonoides e silicio, «o que pode favorecer unha lixeira eliminación urinaria»; o dente de león, que se usou tradicionalmente como un diurético suave; «a ortiga verde, rica en compostos antiinflamatorios e con efectos diuréticos leves e o hibisco ou té verde, con antioxidantes e drenantes suaves, útiles como apoio», detalla a especialista.

A SEMG recomenda que sempre que un estea de pé, «facer exercicio no bico dos pés», e cando se estea sentado, levantar as pernas. Ademais, poden ser útiles baños ou duchas de auga fría. Se a situación o require, «tamén podemos pór unha alza duns doce centímetros no pé da cama, para que os pés estean á altura do corazón cando dorme», apunta, ou incluso, utilizar medias de compresión.

Lucía Cancela
Lucía Cancela
Lucía Cancela

Graduada en Xornalismo e CAV. Especialiceime en novos formatos no MPXA. Antes, pasei por Sociedade e despois, pola delegación da Coruña de La Voz de Galicia. Agora, como redactora en La Voz da Saúde, é momento de contar e seguir aprendendo sobre ciencia e saúde.

Graduada en Xornalismo e CAV. Especialiceime en novos formatos no MPXA. Antes, pasei por Sociedade e despois, pola delegación da Coruña de La Voz de Galicia. Agora, como redactora en La Voz da Saúde, é momento de contar e seguir aprendendo sobre ciencia e saúde.