Estes son os 28 novos Soletes da Guía Repsol en Galicia

SOCIEDADE

Xabi Barral, dueño de La Barbería, uno de los nuevos establecimientos distinguidos con Solete en A Coruña.
Xabi Barral, dono da Barbería, un dos novos establecementos distinguidos con Solete na Coruña. EDUARDO PEREZ

Sete están na Coruña, seis en Santiago, tres en Lugo, catro en Ourense, outros catro en Pontevedra e outros catro máis en Vigo

19 oct 2023 . Actualizado ás 22:55 h.

A Guía Repsol incorporou 359 novos establecementos hostaleiros á súa lista de Soletes , 28 deles galegos, co que en total son xa 253 os locais da comunidade sinalados con este distintivo, que identifica lugares que «espertan sorrisos e seducen pola súa proximidade, a súa proposta apetecible e o seu bo ambiente». «Unha dirección para suxerir a amigos e gardar como punto de referencia», explica o manual turístico.

Das novas propostas galegas, sete están na Coruña: a Barbería, da que a Guía Repsol destaca as súas «tapas galegas contemporáneas» e as súas tortas caseiras; O Cabo, do que subliña a súa famosa tortilla; a hamburguesería de autor Hermes' Journey, que naceu dunha foodtruck; a icónica churrería Bonilla á vista; o Fábula Café, tanto para almorzar como para tomarse un cóctel ou picar produto galego con alma colombiana; O Salgueiro, coa súa comida tradicional na Cidade Vella; e a Taberna dá Galera, onde non se pode deixar de pedir o ceviche de pescada con arepas e o xurelo marinado.

En Santiago estrean distinción o histórico café o Peirao; o Vucciria, coas súas pizzas artesás e as súas spritzes; o Chez BouBou, un clásico de almorzos e brunches; o «bar de viños» Xénese; O Testo, o local informal de Jorge Gago, da Maceta; e o vegano Entre Pedras, onde a guía suxire probar os falafeles e a limonada.

De Lugo escolle a Taberna Daniel, e detense na súa tortilla e a súa tapa de ovo frito; no obrador de pasta fresca do mercado Mangiarte Pasta Fresca, onde ao mediodía se pode gozar na súa terraza dalgún dos seus pratos recentemente elaborados «a prezos imbatibles»; e a Urban, con hamburguesas de autor de cociñeiros da zona.

Os novos Soletes de Ourense corresponden ao Portovello e os seus petiscos, á Terrazza dá Paolo e as súas pizzas, ao Tizar e os seus «bocatizars» e ao Tapa Negra, «un dos recunchos con máis encanto do centro histórico».

De Pontevedra foron distinguidos a panadería de deseño Pumper, onde gozar dun duffing de mango e pistacho ou dun smoothie bali pump de crema de cacahuete con froitas; o audaz bar de tapas Os Maristas — ameixas en mariñeira thai, cachorro de chistorra ou empanadillas con mexillón e chourizo—; o Club do Café, onde se vende café frío embotellado; e o Misto, ao que ir para probar calquera das súas torradas: con crema de anacardos, con ricotta ou con tomate e allo confitado.

E en Vigo engádense á guía a panadería italiana con vistas ás Cíes Fermentum42; o Harum Manis, un indonesio con conveniente menú do día; A Mina, taberna histórica reconvertida en vermutería con, sempre, ambientazo; e a arrocería Malasangre Food&Club, onde probar as vieiras ao pilpil.

Desde o nacemento dos Soletes, no verán do 2021, os establecementos premiados están clasificados en seis categorías diferentes. Entre os establecementos destacados hai bares, barras e tascas, para tomar unha cana ou un refresco; cafeterías e pastelerías; restaurantes e casas de comidas con menú; ou vinotecas e coctelerías. «Os Soletes recoñecen o valor de negocios que resistiron o paso dos anos e as modas sen perder encanto e clientela e apoia tamén a mozas que se arrincan co seu primeiro proxecto», apunta a organización.