Sete están na Coruña, seis en Santiago, tres en Lugo, catro en Ourense, outros catro en Pontevedra e outros catro máis en Vigo
19 oct 2023 . Actualizado ás 22:55 h.A Guía Repsol incorporou 359 novos establecementos hostaleiros á súa lista de Soletes , 28 deles galegos, co que en total son xa 253 os locais da comunidade sinalados con este distintivo, que identifica lugares que «espertan sorrisos e seducen pola súa proximidade, a súa proposta apetecible e o seu bo ambiente». «Unha dirección para suxerir a amigos e gardar como punto de referencia», explica o manual turístico.
Das novas propostas galegas, sete están na Coruña: a Barbería, da que a Guía Repsol destaca as súas «tapas galegas contemporáneas» e as súas tortas caseiras; O Cabo, do que subliña a súa famosa tortilla; a hamburguesería de autor Hermes' Journey, que naceu dunha foodtruck; a icónica churrería Bonilla á vista; o Fábula Café, tanto para almorzar como para tomarse un cóctel ou picar produto galego con alma colombiana; O Salgueiro, coa súa comida tradicional na Cidade Vella; e a Taberna dá Galera, onde non se pode deixar de pedir o ceviche de pescada con arepas e o xurelo marinado.
En Santiago estrean distinción o histórico café o Peirao; o Vucciria, coas súas pizzas artesás e as súas spritzes; o Chez BouBou, un clásico de almorzos e brunches; o «bar de viños» Xénese; O Testo, o local informal de Jorge Gago, da Maceta; e o vegano Entre Pedras, onde a guía suxire probar os falafeles e a limonada.
De Lugo escolle a Taberna Daniel, e detense na súa tortilla e a súa tapa de ovo frito; no obrador de pasta fresca do mercado Mangiarte Pasta Fresca, onde ao mediodía se pode gozar na súa terraza dalgún dos seus pratos recentemente elaborados «a prezos imbatibles»; e a Urban, con hamburguesas de autor de cociñeiros da zona.
Os novos Soletes de Ourense corresponden ao Portovello e os seus petiscos, á Terrazza dá Paolo e as súas pizzas, ao Tizar e os seus «bocatizars» e ao Tapa Negra, «un dos recunchos con máis encanto do centro histórico».
De Pontevedra foron distinguidos a panadería de deseño Pumper, onde gozar dun duffing de mango e pistacho ou dun smoothie bali pump de crema de cacahuete con froitas; o audaz bar de tapas Os Maristas — ameixas en mariñeira thai, cachorro de chistorra ou empanadillas con mexillón e chourizo—; o Club do Café, onde se vende café frío embotellado; e o Misto, ao que ir para probar calquera das súas torradas: con crema de anacardos, con ricotta ou con tomate e allo confitado.
E en Vigo engádense á guía a panadería italiana con vistas ás Cíes Fermentum42; o Harum Manis, un indonesio con conveniente menú do día; A Mina, taberna histórica reconvertida en vermutería con, sempre, ambientazo; e a arrocería Malasangre Food&Club, onde probar as vieiras ao pilpil.
Desde o nacemento dos Soletes, no verán do 2021, os establecementos premiados están clasificados en seis categorías diferentes. Entre os establecementos destacados hai bares, barras e tascas, para tomar unha cana ou un refresco; cafeterías e pastelerías; restaurantes e casas de comidas con menú; ou vinotecas e coctelerías. «Os Soletes recoñecen o valor de negocios que resistiron o paso dos anos e as modas sen perder encanto e clientela e apoia tamén a mozas que se arrincan co seu primeiro proxecto», apunta a organización.