«Restaurantes de toda España piden vieira»

María Hermida
MARÍA HERMIDA PONTEVEDRA / AXENCIA

PONTEVEDRA

CAPOTILLO

Artesa, en Barro, di que a demanda do produto fresco é enorme durante o Nadal

07 ene 2024 . Actualizado ás 21:50 h.

O ano 2023 foi o exercicio no que unha empresa, antes asentada no porto de Marín e agora no polígono industrial de Barro, reescribiu a súa historia. Chámase Artesa e na súa anterior localización dedicábase á distribución de produtos para a canle horeca —é dicir, para a hostalería—, pero cando se mudaron a Barro fixérono co obxectivo de converterse nunha planta procesadora dos manxares do mar galego; desde o mellor polbo de costa de Galicia a volandeira ou ovos de ourizo. E, por suposto, tamén vieira galega, aínda que iso implicase contar unha factoría de primeira onde se puidese levar a cabo o minucioso labor de eviscerar cada peza; un paso imprescindible para poder comercializala. En outubro comezaron a campaña procesando vieira chegada de Ferrol e logo chegaron a un acordo tamén con flota da ría de Arousa. Chegada o Nadal, descubriron o enorme tirón da especie: «Estánnola pedindo restaurantes de toda España», sinala Mar Ambroa, xerente da firma.

Artesa procesa vieira tanto fresca como conxelada. De feito, no mes de outubro, cando duplicou o persoal para poder procesar uns 2.400 quilos de vieira cada día, a maior parte conxelouna para tela dispoñible para as campañas máis fortes, que son as do verán e Nadal. Logo chegouse a un acordo coa flota da ría de Arousa e empezouse a procesar ao redor de mil quilos ao día do produto que chega ao porto de Cambados. E actualmente séguese con ese traballo mentres a parte de distribución e comercial traballa ás alancadas pola alta demanda de vieira existente: «De produto fresco, se tivésemos máis, máis venderiamos. De conxelado aínda temos existencias, pero vendemos moito».

Ampliar a rede distribuidora

Tras detectar que a vieira da máxima calidade ten unha boa acollida no mercado, o obxectivo de Artesa para o mercado é ampliar a súa rede de distribución. Actualmente xa está a vender en toda Galicia e varias zonas de España, sobre todo do norte e do centro. Pero fáltalles penetrar no mercado do sur nacional. A quen lle venden? «Traballamos con distribuidores da canle horeca, é dicir, a vieira vai case toda para restaurantes. Antes pedíase sobre todo para locais galegos, pero agora xa a introducen nas súas cartas restaurantes de toda España», sinala Ambroa.

Unha das cousas que lle parece máis significativa a Artesa é o impulso que está recibindo o sector primario, nun ano tan difícil para marisqueo, grazas ás empresas que procesan vieira: «Algo que non se está contando é que non só os barcos de Cambados están a saír a coller vieira, senón tamén os de Rianxo, A Illa e Vilanova e iso é positivo. O problema é que non logran acadar os topes de captura porque hai pouca vieira e a que atopan non é dun tamaño grande. É unha mágoa porque a demanda é alta», indican desde a xerencia.

Ademais de ampliar a rede de distribución, outro dos obxectivos para o 2024 da firma é introducir novos produtos. Sempre se vai a tratar de xénero ligado ao mar galego e de alta calidade. Sinalan que o seu departamento de innovación e desenvolvemento está buscando a fórmula de procesar tanto bonito como choco para vendelo conxelado «cunha calidade suprema». Creen que ao longo do exercicio 2024 terán novidades respecto diso.

Artesa foi unha das firmas que se incorporou ao polígono de Barro, que cada vez ten unha vocación maior como gran chafariz de alimentos. Ademais desta firma, traballa tamén alí o cocedero Alumar, especializado en mexillón. Ou hai grandes almacéns de froita. Ademais, está pendente o traslado do obrador da emblemática panadería Acuña de Pontevedra, que abandonará a súa sede na avenida de Vigo para contar aí cunha ampla nave onde ademais de cocer todo o seu pan tamén dea cabida a unha cafetería. No medio de todo iso, a incorporación que posiblemente o cambie todo no polígono: a chegada do centro loxístico da cadea alimenticia Froiz, que está en plena construción.