Rubén Barral: «A demanda de burrata está disparada na Coruña»

A Coruña CIDADE

MARCOS MÍGUEZ

O director comercial de Marnova, fundada polo seu pai hai 25 anos e dedicada á distribución de produtos de alimentación italianos, explica o auxe da cociña transalpina

17 mares 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

É desas persoas que ves que gozan falando do seu traballo. O seu é a distribución de produtos de alimentación, a gran maioría, procedentes de Italia. «En temas como o da pizza saen novidades todas as semanas. Na empresa, cada vez que recibimos novos produtos, probámolos, ou en grupo ou nolos levamos para casa. Gústanos coñecer perfectamente o que vendemos», asegura Rubén Barral Parada, director comercial da empresa Marnova Coruña, que fundou na nosa zona o seu pai, Benjamín, hai xusto 25 anos. Agora mesmo dá a sensación de que hai unha explosión da cociña italiana. «É certo. Na Coruña está a vivirse un bum da pizza. Pero xa non é aquilo dunha masa e pórlle cousas amais . Como noutros campos, como o das hamburguesas, evolucionouse e agora a xente sabe de fariñas, de fornos, de calidades de queixos... En abril celébrase o campionato do mundo de pizza en Parma e é como a Copa do Mundo de fútbol. Hai representantes chineses, americanos, e eu estarei, por exemplo, coa selección española, e virán cociñeiros da Coruña. A finais de abril, no Salón Gourmets de Madrid será o campionato de España e agardamos superar os 150 participantes de todo o país, varios deles, galegos», avanza Rubén, que é un dos organizadores do certame. 

Inicios coa mozarela

Conta que a empresa naceu en Vigo hai medio século e que tivo a necesidade de montar unha delegación na Coruña pola crecente demanda. «O primeiro almacén foi en Fonteculler. En Galicia dáse a circunstancia de que houbo unha gran cantidade de emigrantes que ao retornar montaban no baixo da casa do seu pobo unha pizzería. Coñeceron en Suíza, en Arxentina ou Uruguai este prato, o máis consumido no mundo, e necesitaban materia prima», relata. «Fomos os primeiros en importar mozarela de Italia e agora non damos abasto coa burrata. A demanda está disparada na Coruña, cústanos atender tantos pedidos», asegura. Explica que o 90 % é de vaca e que tan só un 10 % da que se consome é de búfala. «Poderíache dicir tres ou catro sitios onde a utilizan. É o dobre de cara e notas diferencia na cremosidad. Agora tamén a hai afumada. A orixinaria é da Puglia, o tacón da bota de Italia e a maior parte vén de alí. Tamén se elabora en España e en Galicia, pero non é o mesmo. O hándicap que ten é que hai que consumila en poucos días. Coa mozarela en Italia sucede algo que é imposible imitar aquí. Alí distribúena quente aos locais, como facemos aquí co pan, e iso dálle unha textura especial. A burrata é unha lámina de mozarela que se enche de stracciatella , que é nata con mozarela desmenuzada. Péchana e xa está. Un consello, non se debe tomar fría, hai que deixala temperar», relata. É unha enciclopedia da cociña italiana. 

Fariñas e pistacho

O seu tempo libre tamén consiste en traballar. «Gústame ir a restaurantes e ás feiras do sector. Houbo un tempo no que levaba unha amasadora no coche para facer demostracións», asegura riseira, e explícame os diferentes tipos de fariñas e sémolas. «Son diferentes segundo o cliente e o forno que teña. Mesmo traballamos con muíños que elaboran fariñas a medida. Tamén vendemos moita mortadela e agora está de moda todo o que teña que ver co pistacho. Pastas, pestos, panetones... Todo con pistacho, é unha tolemia», analiza. Marnova leva xa bastantes anos en Bergondo e na actualidade conta con 20 empregados. «O 80 % do que distribuímos é italiano, aínda que tamén temos viños españois ou ibéricos», engade. Como a demanda non para de crecer, é posible que deica pouco teñan que buscar unhas instalacións máis grandes.