Patrocinado por Patrocinadopor

Sen riscos, sen cámara e chea de sabor: a fresa estradense abre tempada

Rocío García Martínez
rocío garcía A Estrada / LA VOZ

AGRICULTURA

Miguel souto

A familia Touceda espera para este ano unha colleita de 30.000 quilos

24 mares 2024 . Actualizado ás 10:58 h.

Os dous lotes de fresas procedentes de Marrocos infectados con hepatites A e detectados no mercado español nas últimas semanas han sementado a desconfianza no consumidor. No entanto, non hai motivo de alarma cando se compra sen risco. Por iso os produtores locais recomendan ao consumidor que tome conciencia e aposte polo produto nacional, que pasa esixentes controis de calidade. «O que recomendamos ao cliente é que, cando vaia comprar, se fixe ben no etiquetado, porque unha cousa é quen envasa e outra moi distinta quen produce. A orixe é o importante», aconsella Raquel Touceda, da firma estradense Río Ulla SAT, especializada desde fai máis de corenta anos na produción de fresa e xudía. «Comprando a produtores de proximidade a garantía e a calidade é ao 100%», asegura.

No caso da fresa, a campaña local arrincou precisamente esta semana, co que xa é posible degustar a froita autóctona, que ademais de ter todas as garantías, é máis saborosa que outras. Segundo conta Raquel Touceda, o único segredo para que as súas fresas estean cheas de sabor é non metelas nunca na cámara. A familia Touceda Matalobos só vende o seu produto nos mercados de proximidade, así que pode permitirse non utilizar cámaras. Noutras zonas, a froita recentemente recollida métese directamente na cámara para manipulala unha vez fría, para que non se deteriore. Na explotación estradense, en cambio, a fresa recóllese sempre o día antes da venda —ou mesmo no propio día—, adaptando a recolección ás horas nas que fai menos calor.

A familia ten 1,5 hectáreas destinadas á produción de fresa, aínda que a superficie plantada varía cada ano en función da planificación das campañas. Este ano, a firma ten 60.000 plantas en produción das que se agarda unha colleita duns 30.000 quilos de fresa. Son cifras aproximadas, xa que todo depende das condicións atmosféricas ou do tempo que se estire a campaña. Polo xeral, a empresa estradense adoita iniciar a tempada en torno ao día 19 de marzo e estirala ata xuño, xa que en diante a explotación se centra na colleita da xudía, a súa outro prato forte.

Este ano, as fresas de Río Ulla SAT xa están no mercado. Comercialízanse exclusivamente mediante a venda directa nos dous postos que a familia ten na praza de abastos da Estrada os mércores e sábados pola mañá. De momento, ademais, é a única explotación da comarca que está en produción.

Os traballos de recolección iniciáronse con man de obra familiar. O día 30 incorporaranse á explotación dous traballadores de orixe romanesa.

En busca de man de obra

A explotación estradense necesita máis man de obra, pero aos produtores, como en cada campaña, está a constarlles atopala. «Ao final atopas, pero costa. Interésase moita xente polo traballo, pero moitos están sen papeis e non os podes coller e outros non queren que lle fagas contrato. Queren vir unhas horiñas para sacar un extra, pero este é un traballo de xornada completa e costa atopar xente para el» explica Raquel Touceda.