Patrocinado por Patrocinadopor

Agricultura ecolóxica, mellor xunta que revolta

efe CALIFORNIA

AGRICULTURA

Gustavo Amador | EFE

O impacto beneficioso destes cultivos no medio ambiente é maior cando estes están agrupados, non mesturados cos convencionais

23 mares 2024 . Actualizado ás 10:31 h.

agricultura ecolóxica redunda nun menor uso de pesticidas a nivel paisaxe, pero para lograr ese efecto beneficioso os cultivos deben de estar agrupados e non mesturados cos convencionais. É o que indica un estudo publicado na revista Science e que está baseado en máis de 100.000 observacións realizadas durante 7 anos en 14.000 campos agrícolas do condado de Kern, California, unha das zonas onde máis pesticidas se usan nos Estados Unidos. «A agricultura ecolóxica está pensada para ter un impacto ambiental local menos negativo que os cultivos intensivos, pero hai pouca información sobre se isto chega a producirse ou non», explicou en rolda de prensa unha das autoras, Ashley Larsen, investigadora da Universidade de California Santa Barbara.

Por mor das observacións, os autores viron que os campos ecolóxicos poden axudar a reducir o uso de praguicidas noutros cultivos ecolóxicos circundantes, pero aumentan o seu uso nas parcelas de agricultura convencional. O uso neto de pesticidas neses campos convencionais diminúe canto máis afastados están dos campos ecolóxicos próximos, segundo viron os investigadores.

Mediante a modelización da configuración espacial dos distintos tipos de campos, os investigadores observaron que as pragas que afectan a uns e outros cultivos mantéñense baixo control cando campos ecolóxicos e convencionais están segregados.

«As nosas observacións mostran que cando os campos ecolóxicos ocupan unha pequena parte da superficie e están dispersos pola paisaxe, aumenta o uso de pesticidas na paisaxe a consecuencia dun maior uso nos cultivos tradicionais», sinalou Larsen. Con todo, os investigadores constataron que «agrupar os campos ecolóxicos reduce o uso total de praguicidas tanto nas explotacións ecolóxicas como nas convencionais».

Os autores, no entanto, recoñeceron que non analizaron a que se debe o maior uso de pesticidas en cultivos convencionais, e se ten que ver coa propagación de pragas desde os campos ecolóxicos ou a outras causas. «Neste estudo non profundamos en cuestións como en que a variedade de cultivos existente ou as características do chan, o que si vimos é que a agricultura ecolóxica ten un efecto moi positivo no medio ambiente mentres máis agrupados están os cultivos», apuntou Larsen.

«Para fortalecer estas conclusións sería necesario facer máis traballo de campo para ver que é exactamente o que fai que os cultivos convencionais usen máis pesticidas cando están preto dos ecolóxicos», advertiu nun artigo de acompañamento a este estudo o investigador Erik Lichtenberg da Universidade de Maryland.