Que pasa no mercado de Pontevedra?: Voan as reservas para comer exquisitos bocados feitos por estudantes

María Hermida
María Hermida PONTEVEDRA / LA VOZ

PONTEVEDRA CIDADE

Tres de los alumnos de los ciclos formativos del Carlos Oroza durante un servicio en el mercado, al que vuelven esta semana.
Tres dos alumnos dos ciclos formativos do Carlos Oroza durante un servizo no mercado, ao que volven esta semana. Ramon Leiro

Alumnos do Carlos Oroza comezan este martes a recibir clientes na primeira planta da praza de abastos co obxectivo de dinamizar este espazo. Hai polbo en gofre por oito euros ou costela a baixa temperatura por cinco

12 mares 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

Podía funcionar. E parece que funcionará ao grande. Hai máis dun mes, o Concello de Pontevedra mirou cara ao instituto Carlos Oroza da cidade, onde se imparten ensinos de hostalería, buscando auxilio. Había que reflotar o Gastroespazo, é dicir, a primeira planta do mercado de abastos de Pontevedra, que se concibiu como unha zona de restauración, con postos variados de comida, e que non chegou a funcionar como se agardaba, así que se había ido apagando lentamente. O que se pretendía é ceder espazo aos estudantes deste centro educativo para que fixesen algo nel. O Oroza respondeu ao grande. Profesores e alumnos puxéronse ao choio e, sen importarlles ter que ampliar a súa xornada lectiva ás fins de semana, deron comezo a unhas sesións de proba nas que os estudantes servían comida no mercado de Pontevedra. Tras ese bautizo durante varias fins de semana, nos que non se servía ao público xeral senón a familiares e coñecidos dos estudantes, chega a hora da verdade.

Este martes, o Oroza inicia a atención ao público xeral no mercado. Como o fai? Previa reserva, porque se trata dun proxecto educativo. O curioso é que hai só uns días que se abriu a inscrición e está sendo unha tolemia: «Prácticamente está todo copado, queda algunha que outra praza libre e estamos collendo a xente en lista de agarda», di Ricardo Fernández, docente de cociña e unha das persoas que está detrás deste proxecto que trata de converter o ensino nunha clase práctica coa maior proximidade posible á realidade que se atoparán os alumnos cando sexan contratados polas empresas. Por que esa tolemia para reservar? Porque case todo o mundo sabe que no Oroza se fan as cousas ben, cocíñase con deseño e sobre todo con conciencia (utilizan produtos de proximidade e de alta calidade) e porque os prezos do que se ofreza no mercado serán totalmente alcanzables. As reservas, aínda que están a voar, poden realizarse a través da páxina web do Carlos Oroza. Hai espazo para 35 persoas cada día ao longo desta semana.

Un momento de un servicio de los alumnos del Carlos Oroza en el mercado.
Un momento dun servizo dos alumnos do Carlos Oroza no mercado. Ramon Leiro

Quen non consigan oco actualmente deben saber que ao longo deste trimestre van facerse máis experiencias similares. De feito, tanto en abril como en maio está previsto que varios días á semana póidase comer no mercado con cociña e servizo dos alumnos do Carlos Oroza. Neste caso serán os pupilos de primeiro dos distintos ciclos que se imparten no centro os que se poñan ao choio. Cada día atenderán a entre 40 e 60 persoas tamén mediante reservas. Para iso, detrás deste proxecto hai un grupo de docentes e profesionais do Carlos Oroza convencidos de que o mellor xeito de ensinar aos pupilos é facéndolles crear empresas desde cero e enfrontándolles ao mercado co que se toparán logo. Eles son tanto o citado profesor Ricardo Fernández como Teresa Barreiro, Eva Pintor, María José Durán, Tina Vázquez, Jorge Sánchez, Paloma Carrazoni e Beatriz Collazo. Todos eles levan anos traballando para que callase algo así no seu instituto.  

Agora, sumando forzas entre o centro educativo e o Concello, o obxectivo é achegar aos clientes a un espazo tan privilexiado como o do mercado; amais da praza de abastos e con grandes ventás cara á ría de Pontevedra. A continuación, o que se atoparán os que logren conseguir unha reserva para esta semana. 

12 de Marzo: vinoteca Casa do Monte 

Cada día, o restaurante do Oroza no mercado de Pontevedra móntao un grupo de entre cinco e seis alumnos de segundo de Cociña e Servizos. Os estudantes fano todo, desde elixir e comprar o produto a cociñalo e servilo. Os que atenden este martes 12 de marzo decidiron que comprarán o xénero a propia mañá do servizo na praza de abastos, xa que a véspera, ao ser luns, non había peixe fresco dispoñible. Eles chegan co seu proxecto Casa do Monte na que servirán desde táboas de queixos (8 euros) a lagostinos con maionesa de lima (6 euros) ou ameixas en salsa mariñeira (12 euros) e polbo á feira (12 euros). Tamén teñen unha carga doce importante con propostas como unha torrada de Brioches con crema inglesa e espuma de arroz, que custa cinco euros. 

13 de marzo: tapería Morriña dá Terra

Os alumnos que crearon a tapería Morriña dá Terra ofrecerán unha carta con seis racións distintas: croquetas de lacón galego ou de cocido, tortilla de pataca con selo galego, tosta de polbo e queixo de Arzúa , empanada de bonito e pementos fritos. Todas están entre os 4,5 e os 3 euros. Tamén teñen unha proposta de culler, sopa de cocido, a 3,5 euros. 

14 de marzo: tapería Zen Tolos

Os alumnos que cociñan ese día, e que constituíron unha empresa chamada Zen Tolos, contan cunha carta amplísima na que teñen tantos produtos do mar como da terra. Ofrecen desde croquetas por 6 euros a espeto de lagostinos polo mesmo prezo ou polbo en gofre por 8 euros. Teñen tamén tortilla rechea de guiso de choco e cabezas de polbo (que custa 4 euros) ou torta de cenoria. 

15 de marzo: gastrobar Sete20

Os alumnos que están detrás desta proposta aínda lle están dando unha volta á súa carta e aos prezos. 

16 de marzo: bocatería Priorities 

É a última proposta da semana, chega en sábado, e ofrece bocados moi distintos, entre eles ás de pito marinadas en salsa teriyaki, grellada e curri a 3,50 euros. Ou bocadillo de berenjena rebozada a 7 euros e de humus con pementos vermellos asados, Portobello e rúcula.