O CIFP Carlos Oroza de Pontevedra proba unha máquina de «vending» de comida saudable

Cristina Barral Diéguez
cristina barral PONTEVEDRA / LA VOZ

PONTEVEDRA

CAPOTILLO

O presidente da Xunta inaugurou as obras da última ampliación do centro educativo. Un novo edificio de tres plantas para seguir innovando

19 mares 2024 . Actualizado ás 11:28 h.

Menos dun mes levan os alumnos do Carlos Oroza de Pontevedra formándose no novo edificio de Montecelo. Trátase da terceira ampliación deste centro integrado de formación profesional (CIFP), referente en Galicia nas familias de hostalería e turismo e membro da rede de excelencia do Ministerio de Educación desde finais do 2022. Trátase dun inmoble de tres plantas, comunicado coas outras instalacións, que implicou un investimento público de 2,8 millóns de euros.

A campaña electoral das autonómicas impediu a inauguración oficial por parte da Xunta, que tivo lugar este martes. Nun mediodía asollado, o director do Carlos Oroza, Manuel Hermo, falaba dun «día feliz». Fixo de anfitrión, coa subdirectora, Pilar Tallón, nun discreto segundo plano, e destacou que o novo edificio permitirá ao Oroza seguir innovando. O presidente do Executivo galego en funcións, Alfonso Rueda, e o conselleiro de Educación, Román Rodríguez, entre outras autoridades, participaron nunha longa visita guiada polas instalacións. Empezaron pola área de emprendimiento e no vestíbulo central detivéronse nunha máquina de vending . Pero non se trata dunha calquera, senón dun proxecto de innovación do centro denominado Comida saudable acotío. É unha iniciativa dun plan do ministerio que está en fase de probas. Pero promete moito.

Que ofrecerá cando estea operativa? Comida con selo Oroza. Isto é, pratos saudables elaborados con produtos frescos e de proximidade. A idea é que estea operativa a finais de curso. Ademais do seu uso por parte da comunidade educativa do Oroza, a idea é que se poida comercializar. Alfonso Rueda e Román Rodríguez puideron probar unha das opcións. O conselleiro, fiel á súa terra, elixiu lacón con grelos, mentres que o presidente se decantou por un arroz con choco que probou e que, a tenor do xesto, gustoulle. A máquina de vending de Comida saudable acotío permite levar os pratos fríos a casa, ou sacalos xa quentes para degustalos in situ. Toda unha nova revolución Oroza, que se dixo este martes que é única en España.

As obras permitiron crear dúas novas clases de FP básica de cociña e restauración; novas aulas do ciclo superior de e Xestión de Aloxamentos Turísticos outra de catas, así como mellorar a eficiencia enerxética do centro e a súa accesibilidade, ademais de zona administrativa e vestiarios. Unha das aulas máis rechamantes é a enoinmersiva, de sumillería, gastronomía e turismo, con grandes comprimidos a modo de mesas que servirán para proxectar contidos.

Man de obra cualificada

Tras o percorrido polo centro, que tamén incluíu as cociñas, chegaron as intervencións. Para iso elixiuse a aula de innovación. Alí, Manuel Hermo reiterou que este 12 de marzo é un dos días máis importantes nos 28 anos de historia do Oroza. Quixo agradecer a confianza da Administración nos últimos anos, con grandes investimentos, e subliñou que son un centro de referencia «na procura da excelencia».

El área de emprendimiento del nuevo edificio del CIFP Carlos Oroza, inaugurado este martes por el presidente de la Xunta
A área de emprendimiento do novo edificio do CIFP Carlos Oroza, inaugurado este martes polo presidente da Xunta CAPOTILLO

O presidente da Deputación, Luis López, apuntou que a «canteira de talento» que é o Oroza continúa e remachou que as Rías Baixas tamén se benefician del. Alfonso Rueda pechou o acto referíndose novamente, como fixera o 21 de xuño do 2022 —cando se anunciou a ampliación do Oroza—, á formación de profesionais da «industria da felicidade», que representa case o 12 % do produto interior bruto (PIB). Un turismo que ten que seguir crecendo, dixo, de forma sostible. Lembrou os sete millóns de visitantes que recalaron na comunidade o pasado ano e fixo fincapé na necesidade de man de obra cualificada como a que sae das cociñas e aulas do Oroza.

«Esta ampliación, a terceira que se fixo en moi pouco tempo, serve para aproveitar este dobre bum que estamos vivindo, tanto no turismo como na FP galega en xeral con esa revolución silenciosa que cada vez é máis certa», sinalou o presidente, facendo referencia a que o número de persoas matriculadas neste tipo de formación duplicouse en apenas dez anos. Recalcou que os esforzos valen a pena e instou a Galicia a deixarse contaxiar polas ganas do Oroza. Un centro onde ten cabida desde a FP básica á superior ou a dual, «un mundo por desenvolver».

A preguntas dos xornalistas sobre as expectativas para Semana Santa, asegurou que dependerá da meteoroloxía ao ser a finais de marzo, pero que as previsións «son bastante boas e o Camiño é un bo termómetro».