Un camión-tenda de produtos de Lugo en Tenerife

Dolores Cela Castro
dores cela LUGO / LA VOZ

LUGO CIDADE

Transportan a mercancía no propio vehículo, que fai a travesía en barco desde Cádiz

17 ene 2017 . Actualizado ás 21:49 h.

Manuel Rivera Díaz, de Farnadeiros e a súa esposa Elena Cumbraos, de Laxosa, ambas as localidades do Corgo, levan 35 anos pasando o Nadal e os Entroidos en Tenerife. Non van de festa, van traballar e levan con eles o camión no que transportan os 6.000 quilos de produtos galegos que levan en cada viaxe e que venden na illa a través da súa empresa, Xamóns Rivera. O vehículo, que tamén fai de tenda, leva na parte dianteira unha imaxe da muralla de Lugo. Nestes días e ata o domingo, que darán por finalizada a campaña do Nadal, de 45 días, estarán na praza do Charco, no Puerto de la Cruz.

Manuel Rivera subirá ese día o camión nun barco en Tenerife, que o trasladará a Cádiz. Alí irao a buscar para regresar a Lugo nel e volver enchelo para preparar a campaña de Entroido. A parella pasará algo máis dun mes entre Tenerife Norte, Candelaria e Os Cristiáns, que conforman a súa ruta na segunda viaxe anual. Cando finaliza a campaña canaria, regresan á península, volven fornecer o vehículo e desprázanse a todas as feiras ás que poden. Valencia e Barcelona son algúns dos destinos. «Teño 63 anos. Empezamos por probar, coa intención de que fora algo temporal, fomos quedando e xa levamos 35 anos. Xubilareime no camión».

A primeira vez perdeu diñeiro

O matrimonio ten dúas fillas que non van continuar co negocio. Dedícanse xa a outros traballos, co que, unha vez que se xubile o cabeza de familia, acabarán as viaxes a Canarias.

Manuel Rivera empezou vendendo nas feiras galegas. Nunha delas, hai 35 anos, falou con varios compañeiros, tamén vendedores, que lle comentaron que no inverno buscaban un clima máis cálido, traballaban en Canarias e que lles ía moi ben. «Fun probar e perdín entre 30.000 e 40.000 pesetas porque cheguei un pouco tarde e levei os produtos que non eran os adecuados». Cargou o camión con xamóns enteiros e non tiveron moita saída. A experiencia serviulle para aprender e para facer un particular estudo de mercado sobre que podían vender en Tenerife. Parece que acertou de pleno.

Agora cargan o camión con xamóns deshuesados e troceados, con lombo, con chourizos galegos e de León, con queixos de teto, de San Simón e curados de ovella e de cabra, ademais dunha gran variedade de viños de Ribeira Sacra e Alvariño, xunto a tortas de Portomarín. Lévano ata o barco a Cádiz. Tras unha travesía de dous días, chega a Tenerife e en 45 días en Nadal e en algo máis dun mes en Entroido, conseguen vender practicamente todas as existencias. O matrimonio viaxa en avión.

O 70% dos clientes que se achegan ao seu camión-tenda proceden do Norte de Europa. Manuel e Elena utilizan unha técnica moi galega para dar a coñecer os seus produtos, con degustacións. Está a darlles resultado. «A venda directa -señaló el vecino de O Corgo- e diferente das demais. Tes que promocionar o produto. Non é coma nun supermercado que tes as cousas colgadas e collen ou non. Aquí hai que animar ao cliente a que leve o produto e, que mellor que darllo a probar para que saiba o que merca».

«Os que o proban -señaló Manuel Rivera- pídenche que lles des dese mesmo, non de outro. Non quere que llelo cambies». «Os alemáns, suízos e en xeral os do Norte de Europa, teñen uns gustos parecidos aos nosos e saben apreciar os produtos galegos». «Temos moitos que repiten e volven a mercar as mesmas cousas e sempre proban cousas novas». «Vaime dar pena cando me xubile -confesó- porque, a verdade, estamos moi contentos e temos clientes que nos aprecian. Cando lles dicimos que me vou xubilar dinme, «non por favor, a Canarias ven»».

Segundo o lucense, instálanse en lugares estratéxicos, paso obrigado de turistas. «Tes que facer moitas horas porque nunca sabes cando van comprar». O posto está aberto desde as nove da mañá ás once da noite. Se turnan el e a súa muller para atendelo, salvo cando hai moita xente, que están os dous.

A parella adoita alugar o mesmo apartamento para pasar os dous meses, entre Nadal e Entroidos que traballan en Tenerife. Este ano, segundo explicou Manuel Rivera, atrasáronse na reserva e tiveron que buscar outra casa. «Parece que houbo máis turismo polos conflitos e viñeron recalar a Tenerife. Iso é bo».

O xamón cúrao en Salamanca

Rivera ten unha rede de provedores. Cos seus produtos carga o camión para ir a Canarias ou para viaxar polas feiras de España. Os xamóns, con todo, os compra en fresco e mándaos a curar a Salamanca ou a Segovia. «Teñen un clima seco, que se presta mellor que o noso, e xa hai empresas especializadas no secado, que cobran un tanto por cento».

«Chorizos levamos galegos e de León e temos que mellorar un punto ei porque vendemos case mellor os de León que os nosos», sinalou Manuel Rivera.

Os queixos galegos cómpranllos a industrias da comunidade. «A ..ntes, o principio, mercabámolos polas casas, pero agora xa non podemos. A venda na calle está moi controlada e hai que ter todo etiquetado para saber a súa procedencia»