Cando o sabor do verán da Coruña condensábase nos xeados da Ibense

Marta Valiña A Coruña

A Coruña CIDADE

El negocio en 1967. La Ibense estaba ubicada en el bajo del número 13 del Cantón Pequeño (bajo la consulta del doctor Lousa) Cerró en 1992, cuando se demolió el edificio.
O negocio en 1967. A Ibense estaba situada no baixo do número 13 do Cantón Pequeno (baixo a consulta do doutor Lousa) Pechou en 1992, cando se demoleu o edificio. ALBERTO MARTI VILLARDEFRANCOS

O mítico negocio do Cantón Pequeno pechou nos noventa, tras case setenta anos deleitando aos coruñeses. A Colón, fundada a finais dos oitenta polo que era o encargado do negocio tomou a súa substitución

10 mares 2024 . Actualizado ás 21:53 h.

É practicamente imposible atopar a un coruñés que teña nacido antes dos noventa que non lle pegou un lengüetazo a un xeado da Ibense. «Cando eu era neno era practicamente a única xeadería da cidade e era un auténtico agasallo que che levasen alí. Non só polos xeados, que tamén, senón porque quedabas pasmado coa inmensa cubeta onde os facían. Estaba á vista de todo o mundo e vías como mesturaban os ovos e o leite para facer o mantecado e así demostraban tamén que non usaban colorante», rememora con nostalxia un veterano coruñés para o que os paseos polo Cantón Pequeno eran sempre sinónimo dunha parada no negocio fundado a mediados dos anos vinte do século pasado polo valenciano José Vilaplana. Foi el o que en 1925 tróuxose de Ibi (Alacante) a receita dos famosos xeados que moitos coruñeses aínda son capaces de saborear na súa memoria. A receita e o nome, que comparte con outras tantas históricas xeaderías de dentro e fóra de Galicia, algunhas aínda en funcionamento.

A Ibense da Coruña abriu primeiro no número 9 de San Agustín, despois pasouse a un local de Juana de Vega e xa en 1936, pouco antes do inicio da Guerra Civil, instalouse no baixo do número 13 do Cantón Pequeno, onde A Ibense permaneceu ata o seu peche en 1992 para dar paso a un novo e moderno edificio.

A famosa xeadería era entón «unha institución por onde pasaron políticos, artistas, escritores e toda a vila de A Coruña para degustar as súas especialidades», dicía entón La Voz de Galicia na noticia na que anunciaba o seu peche definitivo, xunto co da confeitería Os Cantóns, situada no baixo de ao lado.

«O meu pai foi o encargado da Ibense desde os anos sesenta ou setenta e cando lle comunicaron que o peche estaba próximo decidiu buscarse a vida e fundou a Colón, que conviviu coa Ibense dúas ou tres anos», conta Daniel Reboredo, hoxe a cargo de a actual xeadería Colón, no tamén céntrica ruela da Estacada, onde os nostálxicos poden seguir gozando dos míticos sabores da Ibense. «A receita é a mesma e para nós segue primando a calidade, igual que entón», conta o sucesor de Leonardo Reboredo.

Desde as orixes da Ibense tamén cambiaron a oferta —«antes había só sete variedades e agora nós temos máis de trinta, con sabores impensables nos anos oitenta»— e os costumes: «Agora o xeado consómese todo o ano, antes era algo moi estacional e había sabores, como a fresa, que só se podían ofrecer uns meses, que é cando había froita», explica Daniel Reboredo.

a voz de galicia

Tal e como reflicten os anuncios dos anos corenta e lembran os coruñeses máis veteranos, A Ibense abría as súas portas na primavera, «coa varita de San José», e pechaba a mediados de outubro, xeralmente despois do a festividade do Pilar . Seis meses nos que a xeadería se convertía «en pozo no deserto» no que gozar do «doce a cero graos onde a xema de ovo, a fresa, o pexego e a améndoa levan aos beizos a fresca lambetada da tempada». «Pola Ibense coñecen os mozos o verán como “tempo de xeados”», dicía a publicidade de entón.

«Os meus favoritos cando era neno eran os de nata e crema tostada», rememora Daniel Reboredo, que botando a vista atrás tamén lembra como «enorme» o local do Cantón Pequeno, cun patio interior moi grande, «as mesas de mármore á esquerda, o seu teito alto e o mostrador á dereita». Unha imaxe que tamén conservan con nostalxia moitos coruñeses para os que o verán sempre saberá á Ibense.