Máis de 1.400 espíritos á calor dun bo cocido

Patricia Blanco
Patricia Blanco CARBALLO / LA VOZ

CARBALLO

En Sofán, Ardaña, Noicela, Meirama e Vimianzo houbo este sábado reunións culinarias. Varias delas paladearon ademais os últimos instantes do entroido

03 mares 2024 . Actualizado ás 00:37 h.

Poida que o calendario diga o contrario, que o entroido xa pasou, pero culinariamente iso non se cumpre e este sábado arrasou a Costa da Morte con polo menos cinco cocidos, catro deles con tinguiduras de entroido , promovidos por entidades variadas. Á súa calor, que facía falta, alimentáronse ao redor de 1.440 espíritos (e estómagos, claro).

1. Sofán: 900 almas

«A esta hora estamos tolos da cabeza», ría Óscar González recentemente iniciada a sesión vermú en Sofán . Integra a directiva da entidade veciñal San Salvador, organizadora dunha Festa —do Cocido sétima edición— que reuniu no pavillón a case 900 almas. Son moitas máis, unhas 200, que o ano pasado, cando a cita xa fora multitudinaria: «A verdade é que é para dar as grazas, sobre todo co tempo que temos hoxe, que nos complicou todo o tema». Aseguran que todo foi «rapidísimo», que axiña que se lanzou a convocatoria comezaron a ocuparse prazas e prazas: «Case sen tempo de reacción». Dar para comer a tantos comensais esixe o seu, e para baixar manxar habería un bo menú de actuacións musicais. Habilitouse carpa.

2. Ardaña: unha estrea

«Xogan noutro nivel», dicían desde Ardaña, tamén en Carballo, vendo a festa armada en Sofán. Pero á asociación veciñal Santa María tampouco lle ha ir nada mal. Incluso coincidindo en data, logrou reunir no centro social a unhas 200 persoas para o que era o primeiro cocido de entroido desta actual directiva, encabezada por Marcos Pena. Tomaron a vez este pasado outono, xa celebraron unha Festa do Socio de «éxito total» e iso ten á organización, non só contentísima, senón «coas pilas moi cargadas», como aseguraba ayer Marcos. «Habendo tantos cocidos na volta non contabamos con tanta xente», di. Pero aí están. Para a comida, para a sesión vermú, para os sorteos e para todo o que o corpo aguante, empezando polos disfraces. Deu exemplo a directiva coas súas atavíos, e por Ardaña viuse ao rei emérito e tropa lindeira.

3. Noicela: para repetir

Non hai dous sen tres. Houbo este 2 de marzo outro cocido en Carballo, promovido neste caso pola comisión de festas de Noicela. Preside Pablo Varela, está integrada por 6 persoas e tomaron as rendas hai dous anos. Celebrárono no cámping Baldayo, con 196 persoas. Fai tres semanas que pecharon inscricións, porque xa estaba completo, «e iso que houbo moitos pola volta este ano». Era o primeiro para a entidade, e con el cumpren dous fins: «Gañar algo de cartos para facer unhas festas mellores» y «reunir aos veciños, facer unha comilona todos», apunta outra das integrantes desta comisión, Lucía.

Integrantes de la comisión de fiestas Festexos de Meirama
Integrantes da comisión de festas Festexos de Meirama

4. Primeiro en Meirama.

Festexos de Meirama, nova comisión de festas cercedense integrada por 12 persoas, tamén estreou este sábado entroido e cocido. Preside Paula Reimúndez e asumiron a directiva o pasado outubro. Desde entón xa celebraron San Andrés, todo un éxito, «logo de máis de 30 anos sen facerse». O prato en Meirama tiña versión de repolo e grelos e logrou atraer a 125 persoas. «A idea é pasar o día xuntos», comentaba desde a organización Marisol Rodríguez. Como nos outros puntos, non faltou aquí a música, e ata houbo concurso de disfraces: a Dama periódico levou o premio o mellor disfrace individual; Avestruces lograron o grupal: José ou perito e a practicante, o de parellas; e Ou oleiro, o infantil. 

BASILIO BELLO

5. Un de barcelonistas

Aínda que talvez non corran os mellores tempos para o Barça, é nestes momentos que hai que forxar afección. Uns 15 membros da Pena Barcelonista Irmandiña reuníronse en Vimianzo —Casa Vázquez, por segundo ano— para cumprir coa tradición de asentar irmandade futbolística ao redor dun bo cocido.