Vodas de prata do bolo do pote cun cheo absoluto

Xoán R. Alvite MAZARICOS / LA VOZ

MAZARICOS

A celebración gastronómica volveu conquistar os padais en Mazaricos

04 mares 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

Soportaron tan ben o paso dos anos que, aínda que só sexa por uns días, os bolos do pote hanse convertido, acompañando ao cocido, nun deses pratos imprescindibles desta época do ano. Polo menos en Mazaricos , xa resulta imposible desvincular a celebración do entroido da festa gastronómica que esta fin de semana celebrou a súa vigesimoquinta edición. Unhas vodas de prata nas que se volveron encher ata os topes todos os establecementos hostaleiros do municipio.

De feito, as reservas de mesas nos cinco restaurantes que participaron este ano na cita gastronómica pecháronse con varios días de antelación e nin o feito de colocar mesas supletorias ou dobrar quendas impediu que centos de persoas quedasen coas ganas de probar, de forma máis sosegada, este prato habitual nas mesas de outrora. Por suposto, si tiveron ocasión de saborealos, polo menos unha pequena ración, e mesmo gozar do seu proceso de elaboración, os que se achegaron ata o Campo dá Feira dá Picota onde onte tivo lugar a tradicional degustación popular.

De póla en marcha encargáronse máis dunha vintena de persoas vinculadas á Asociación de Veciños Monte Picoto e á Asociación de Amas de Casa de Mazaricos, que durante os días previos traballaron de forma incesante para que todo funcionase á perfección e puidésese satisfacer aos centos de persoas que encheron ata os topes a carpa que, en previsión de mal tempo, instalouse no lugar.

ALVITE

Unhas 800 racións

«Calculo que servimos na volta de 800 racións, coa pena de que os últimos tiveron que marchar sen o prato de Buño co que este año queríamos celebrar os 25 anos», explica Laura Prado, presidenta das amas de casa, que valoraba de forma moi positiva a resposta da xente, sobre todo tendo en conta que, por primeira vez, cobrábanse as racións que se servían nesta degustación popular: «Foi o primeiro ano no que decidimos cobrar, máis que nada para concienciar sobre o desperdicio de comida que se viña rexistrando en todas as edicións precedentes. Foi un importe simbólico de so dous euros, nos que ademais se incluía un prato de cerámica conmemorativo da festa, pero o resultado foi fantástico e penso que o obxectivo se cumpriu sobradamente».

Idéntica valoración realizaban o resto de colectivos participantes e, por suposto, tamén os responsables dos diferentes locais hostaleiros que participaron na presente edición e que estiveron a lume de biqueira durante toda a fin de semana. Os restaurantes que se apuntaron á degustación serviron máis de 500 menús nos que, ademais dos bolos do pote, incluíase o cocido e diferentes sobremesas propias do entroido a un prezo que partía de 25 euros.

Pola súa banda, os establecementos que figuraban como colaboradores serviron, como tapa con todas as consumicións, os afamados bolos do pote con orella, chourizo ou touciño entrefebrado a modo de acompañamento.