O Urban abrirá no verán un café de especialidade no centro histórico de Viveiro

Lucía Rey
lucía rei VIVEIRO / LA VOZ

VIVEIRO

La cafetería de especialidad del Coffe Urban Roaster abrirá en el número 3 de María Sarmiento
A cafetería de especialidade do Coffe Urban Roaster abrirá no número 3 de María Sarmiento PEPA LOSADA

Rehabilita un edificio de 1880, no que apareceu un obús da Guerra Civil e en cuxas plantas superiores ofrecerá pisos de alugueiro

28 abr 2024 . Actualizado ás 05:00 h.

O centro histórico de Viveiro contará este verán cunha cafetería de especialidade. Funcionará no baixo do número 3 de cálea María Sarmiento, xunto a Pórtaa de Carlos V e á Praza Maior, e será impulsada polo empresario Alejandro Balseiro, xerente do gastrobar e hotel Ou (anteriormente, Urban), a través da empresa CoffeeUrbanRoaster, que tamén xestiona un tostador de café natural en Area. O edificio está a ser rehabilitado neste momento e disporá na súa planta baixa dun negocio hostaleiro enfocado á elaboración de cafés de especialidade, infusións ou smothies (batidos de froitas). «A xente pide un cambio, agora demanda máis café de especialidade. É un mundo que xa leva anos funcionando ben en cidades como Barcelona ou Madrid, e que agora queremos trasladar tamén a Viveiro», destaca o emprendedor mariñán.

Cunha superficie próxima aos noventa metros cadrados, a cafetería abrirá inicialmente de luns a sábado, e operará sobre todo en horario comercial. Pechará ao mediodía. «A idea é empezar cedo polas mañás para ofrecer desaiunos e pechar o domingo». Os almorzos, as merendas e os brunchs, unha combinación entre almorzo e xantar que se puxo de moda nos últimos anos. A nova cafetería non ofrecerá viño, nin cervexa nin outras bebidas alcohólicas.

Balseiro impulsará tamén a rehabilitación do resto do inmoble, cuxas plantas superiores ofrecerán pisos de alugueiro .

 

Un inmoble de 5 pisos en cálea María Sarmiento onde apareceu un obús da Guerra Civil

A Sede Electrónica do Catastro data en 1880 a construción do edificio situado en cálea María Sarmiento que está a ser rehabilitado pola empresa viveirense CoffeeUrbanRoasters, aínda que é probable que sexa mesmo máis antigo. En base a eses datos, consta de cinco plantas: unha de uso comercial, onde se situará a cafetería, e catro de uso residencial. A superficie de cada unha oscila entre os 79 e os 96 metros cadrados, e na súa planta baixa acolleu durante moito tempo outro negocio emblemático do casco antigo viveirense: a ferraxería Couceiro.

E un dato curioso: durante o rebo do edificio, os obreiros atoparon un obús de morteiro da Guerra Civil (1936-1939). Foi achado debaixo dunha escaleira e o suceso xerou certa alarma durante aquela mañá no centro histórico viveirense. Á zona desprazáronse efectivos da Policía Nacional e da Policía Local, e artificieiros do Tedax cortaron a rúa mentres o retiraban.

Alejandro Balseiro, responsable del Coffe Urban Roaster: «Queremos fomentar a cultura do bo café, con cafés distintos ós comerciais, a prezos populares»

Aínda que o Coffee Urban Roaster, o tostador de café natural que impulsa en Area (Viveiro) o gastrobar e hotel Ou (antes, Urban), xa «pecha o círculo» ofrecendo o seu café de calidade en establecementos que ten como clientes por toda España, como a cafetería viveirense Os Leóns, entre outros moitos, agora dá un paso adiante. «Queremos fomentar en Viveiro a cultura do bo café, con cafés distintos ós comerciais, a prezos populares», resalta o seu responsable, Alejandro Balseiro. Segundo avanza, na futura cafetería serviranse, ademais do café «basee», outras especialidades como cafés achocolatados ou de froitos secos. Os clientes terán a posibilidade así mesmo de degustar modalidades exóticas. O tostadero viveirense compra o gran directamente a leiras de Colombia ou Costa Rica, ou a importadores de Kenia, Etiopía, Ruanda, Nicaragua ou Brasil, segundo precisou Balseiro tempo atrás. No capítulo de almorzos, merendas e brunchs, haberá opcións doces e salgadas. Ademais, o leite será fresca e procederá da Gandería Quintián, do municipio do Páramo, e que é pioneira na comercialización de leite pasteurizada sen ningún tipo de conservantes. Cun sistema de traballo baseado no coidado e a alimentación de calidade das vacas, con forraxe cultivada fundamentalmente na contorna.

 Tribuna: Dobre boa noticia

A apertura dunha cafetería de especialidade en cálea María Sarmiento, en Viveiro, xunto a Pórtaa de Carlos V e á Praza Maior, suporá unha dobre boa noticia. Por unha banda, implicará a creación dun novo negocio e a posta en marcha de vivendas de alugueiro . E por outro, a recuperación dun inmoble emblemático que, de non ser rehabilitado para a adquisición de novos usos, podería acabar sucumbindo ao abandono e, en último termo, a un estado ruinoso. Como outros moitos.