Nin lejía nin xabón: este é o método máis seguro para lavar as froitas e verduras

Laura Inés Miyara
Laura Miyara LA VOZ DA SAÚDE

VIDA SAUDABLE

Lavar las verduras y frutas es fundamental incluso aunque no tengan suciedad visible en su superficie.
Lavar as verduras e froitas é fundamental incluso aínda que non teñan sucidade visible na súa superficie. iStock

A diferenza dos ovos e as carnes, que nunca deben lavarse, unha correcta hixiene axuda a preservar mellor e durante máis tempo os alimentos vexetais

07 mares 2024 . Actualizado ás 09:09 h.

Cociñar de xeito seguro é moito máis que evitar a contaminación cruzada ou garantir que determinados alimentos acaden unha temperatura adecuada para eliminar as bacterias. Tamén hai que ter en conta outros aspectos, mesmo algúns que podemos chegar a ver como algo trivial.

Neste sentido, o lavado das froitas, verduras e hortalizas antes do seu consumo é unha tarefa que moitas persoas poden descoidar, pensando que non é tan importante ou que non é necesario facelo se imos pelar unha froita antes de comela. Despois de todo, a práctica recomendada consiste en enjuagar os alimentos soamente con auga . Que función ten este lavado?, por que é tan importante e que pode pasar se nolo saltamos? Respondemos a estas dúbidas e repasamos o método máis adecuado para lavar as froitas e verduras.

Riscos

O primeiro que debemos saber é que, dado que proveñen da terra de xeito directo, as froitas e as verduras crúas poden conter microbios daniños que chegan a causar enfermidades. Falamos de bacterias como a Salmonela, a E. coli ou a Listeria, que provocan infeccións gastrointestinales severas nalgúns casos.

«Vemos moitos casos, en medios de comunicación, de intoxicacións en bares ou restaurantes. Eses, aínda que fan moito ruído, son moi poucos casos en comparación ao groso de alimentos que se moven na hostalería. A maioría das intoxicacións alimentarias ocorren no noso propio fogar, por prácticas tan simples como ir ao aseo e non lavarse as mans con auga e xabón», sinala o tecnólogo de alimentos Mario Sánchez.

@lavozdelasalud

#pegar con @ESTELA hemos aprovechado su pregunta para contároslo. A ver, que si no os queda otra, váis al baño, pero bueno, en base a lo que contamos, mejor no! #salud #curiosidades #aprendeentiktok

♬ sonido original - La Voz de la Salud

A diferenza das carnes e os peixes, que están en zonas refrigeradas ás que non temos acceso directo, as verduras pódense atopar descubertas no supermercado ou a froitería, frecuentemente sen refrigerar. Ademais, os vexetais caracterízanse por ter un alto contido de auga, á que os nutrientes se unen para formar o que Sánchez denomina un «caldo de cultivo» para os microbios.

«Sempre digo que a eles lles gusta o mesmo que a nós, que haxa nutrientes e auga; ademais, cando aumenta un pouco a temperatura, sobre todo, a do ambiente, hai certa contorna favorable para que os microbios se atopen na súa salsa e teñan un abano de desenvolvemento bastante importante», explica Sánchez. Todo isto contribúe á proliferación de bacterias. Por esta razón, lavar estes alimentos frescos en auga corrente é fundamental para retirar estes axentes.

A hixiene adecuada non só elimina a sucidade visible, senón que tamén reduce significativamente o risco de contaminación por bacterias , parásitos e residuos de pesticidas, garantindo así a seguridade alimentaria e promovendo un consumo saudable. Explicamos que facer paso a paso.

Da tenda ao fogar

A seguridade alimentaria non empeza en casa. Desde o momento no que eliximos o que imos comprar na tenda, é importante ter unha serie de coidados.

  1. Elixe froitas e verduras que non estean magulladas nin danadas.
  2. Se compras froitas ou verduras precortadas e envasadas, asegúrache de que estean ben refrigeradas.
  3. Separa as froitas e verduras das carnes, os ovos, os peixes e mariscos crus cando as poñas no carriño e nas bolsas da compra.

Ao chegar a casa, hai que aplicar outras pautas básicas de hixiene. A primeira delas, indica a Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición (Aesan), é lavarnos ben as mans con auga e xabón. «As mans son o principal vehículo de transmisión de microorganismos, polo que hai que lavarse ben as mans antes e despois de manipular calquera alimento e despois de realizar actividades que poidan supor un risco como usar o baño ou tocar mascotas», sinala a axencia.

A continuación, gardar a compra, empezando polos produtos que van na neveira. É importante respectar ao máximo a cadea de frío dos alimentos para evitar que empecen a crecer as bacterias e outros organismos.

Á hora de ordenalos, débese ter en conta a data de caducidade ou de consumo preferente dos produtos. Así, aconséllase gardar os próximos a caducar na fronte, atendendo ás zonas máis e menos frías da neveira. Desta forma, conseguimos tamén ter máis a man os alimentos que debemos consumir pronto, o que axuda a evitar desperdicios.

Neste proceso, hai que prestar especial atención aos envases dos alimentos que compramos, revisando e refugando os ovos que teñan gretas ou as verduras que non estean en boas condicións. Tamén cabe lembrar que os ovos non se deben gardar na porta do frigorífico, xa que «esa zona é a que está máis exposta aos cambios de temperatura, e aínda que non sexa algo excesivo, en períodos de verán é preocupante. O mellor é gardar os ovos no primeiro ou segundo estante do frigorífico porque estarán máis protexidos, mentres que se deixa a porta para produtos que non se refrigeran por necesidade de conservación, senón para que estean frescos, como bebidas ou marmeladas», apunta Sánchez.

Como lavar as verduras

Primeiro, debemos enjuagar os produtos baixo a billa. Alimentos duros como as patacas ou as mazás poden fregarse cun cepillo limpo para eliminar completamente a sucidade do exterior e repasar as zonas que non quedan limpas tras colocalas baixo a auga. É importante facer isto mesmo aínda que non vaiamos comer a pel da froita ou verdura en cuestión. Isto é así porque os microbios poden ingresar á parte interna do alimento no momento de pelalo ou cortalo.

Cabe sinalar que a auga, aínda que non é suficiente para lavar as mans, é o único que ha de entrar en contacto cos produtos que vaiamos inxerir. Neste sentido, non se recomenda lavar as froitas e verduras con xabón , deterxente, alcol ou limpadores químicos comerciais de ningún tipo. Tampouco é adecuado utilizar solucións de blanqueador con lejía nin outros produtos desinfectantes en froitas e verduras. Hai que ter en conta que algúns alimentos son porosos e poden absorber as moléculas de xabón.

Evita deixar os alimentos a remollo, xa que isto pode aumentar o risco de contaminación. O mellor é enjuagarlos para que a sucidade e os xermes váianse polo desaugadoiro. A Aesan recomenda secar os vexetais sobre unha superficie limpa, como un pano ou toalla de papel na encimera. Se usas un colador ou un escurridor de ensalada para remover o exceso de auga, límpao antes e despois de usalo.

A continuación, curta e refuga as partes das froitas e verduras que estean danadas ou magulladas, antes de preparalas ou comelas. Os microbios poden entrar máis facilmente nas froitas e verduras a través destas zonas danadas ou abertas. Quita as follas rasgadas ou marchitas e descarta as follas exteriores dos repolos e as leitugas; é probable que teñan máis sucidade e microbios.

Para unha máxima seguridade, lembra gardar as froitas e verduras separadas dos alimentos crus de orixe animal como ovos ou carnes. As verduras poden gardarse refrigeradas e, en xeral, as froitas, tamén, aínda que algunhas se conservan durante máis tempo se se gardan a temperatura ambiente: os tomates e os plátanos son dous exemplos.

Ollo coas carnes

Lavar as carnes, especialmente o pito, é unha práctica común en moitos fogares, pero está totalmente desaconsellada. Non só non achega beneficios desde o punto de vista da seguridade alimentaria, senón que, de feito, pode contribuír ao esparexemento de bacterias e outros microbios por todo o ambiente da cociña.

O mesmo pode dicirse dos ovos. Para limpalos, de ser necesario, «o mellor é utilizar un pano ou pano de mesa en seco, porque se se lavan, a auga degrada a cutícula do ovo, que é unha membrana protectora que ten. Como a súa casca é porosa, pode ser que esa sucidade se arrastre cara ao interior, e que logo, ao almacenarse, contamínese», recomenda Sánchez.

Hai que lembrar que, cando falamos de carnes, o único xeito de garantir a súa seguridade é cociñalas ata que acaden unha temperatura adecuada. Neste sentido, a Aesan indica que «polo xeral, para evitar intoxicacións alimentarias, é necesario que o alimento acade, en todas as súas partes, os 70ºC».

No caso dos alimentos de orixe animal, darémonos conta de que se acada esa temperatura cando a carne vacúa alcance unha cor grisáceo, e cando no pito desapareza a cor rosa. Os peixes que teñan acadado unha temperatura adecuada de cociñado presentasen unha carne firme e branca, facilmente separable co tenedor. Os ovos han de cociñarse ata que a xema e a clara estean calladas, tendo en conta ademais que os alimentos que conteñan ovo han de servirse inmediatamente despois do cociñado.

Laura Inés Miyara
Laura Inés Miyara
Laura Inés Miyara

Redactora de La Voz da Saúde, xornalista e escritora de Rosario, Arxentina. Estudei Licenciatura en Comunicación Social na Universidade Nacional de Rosario e no 2019 trasladeime a España grazas a unha bolsa para realizar o Máster en Produción Xornalística e Audiovisual de La Voz de Galicia. A miña misión é difundir e promover a saúde mental, loitando contra a estigmatización dos trastornos e a psicoterapia, e creando recursos de doado acceso para aliviar ás persoas en momentos difíciles.

Redactora de La Voz da Saúde, xornalista e escritora de Rosario, Arxentina. Estudei Licenciatura en Comunicación Social na Universidade Nacional de Rosario e no 2019 trasladeime a España grazas a unha bolsa para realizar o Máster en Produción Xornalística e Audiovisual de La Voz de Galicia. A miña misión é difundir e promover a saúde mental, loitando contra a estigmatización dos trastornos e a psicoterapia, e creando recursos de doado acceso para aliviar ás persoas en momentos difíciles.



function hideSticky(){ var element_to_hide; if (mediaQueryMobile.matches) element_to_hide = document.getElementById('2PUBS_CABECEROad-megaMobile-ide'); else element_to_hide = document.getElementById('ad-FaldonSuperiorDesktop') if (element_to_hide !== null) element_to_hide.parentNode.removeChild(element_to_hide); } var wdgt_outbrain = document.querySelector(".OUTBRAIN"); var outbrain_options = { root: null, rootMargin: "0px", threshold: 0 }; var outbrain_io = new IntersectionObserver(function(entries) { if (entries[0].isIntersecting) { outbrainwdgt(); hideSticky(); outbrain_io.unobserve(wdgt_outbrain); } }, outbrain_options); outbrain_io.observe(wdgt_outbrain);