Que alimentos refugar e cales preservar tras o apagamento?, que pasa cos medicamentos que van na neveira?

EN REDES

El interior de una nevera.
O interior dunha neveira.

Para non pór en risco a seguridade alimentaria, os expertos recomendan refugar certos produtos que perdesen frío na neveira

28 abr 2025 . Actualizado á 21:32 h.

Tras o apagamento eléctrico que sufriu este luns toda España, a seguridade alimentaria periga nas neveiras de todos os fogares do país. A pesar de que moitos produtos poden consumirse aínda que aumenten a súa temperatura, existen outros que poden sufrir alteracións se rompe a cadea de frío. Ante as preocupacións que se xeraron sobre a seguridade dos alimentos e medicamentos que requiren refrixeración, as autoridades sanitarias lembran algunhas pautas que poden guiarnos.

Medidas principais

O primeiro que hai que ter en conta é que, durante un apagamento, manter a porta da neveira pechada é crucial. Se o electrodoméstico se mantén hermeticamente selado, é máis probable que logre soster unha temperatura adecuada por máis tempo. Un frigorífico pode preservar alimentos por ata catro horas cando non hai electricidade, o conxelador pode chegar a mantelos durante 48 horas, se está farto, ou 24, se está a metade de capacidade, segundo explican desde o Servizo de Inspección e Seguridade de Alimentos dos Estados Unidos (USDA, polas súas siglas en inglés).

Que alimentos refugar tras o apagamento?

Despois dun corte de electricidade, algúns alimentos poden non ser seguros para o consumo. É importante avaliar cada produto por separado, xa que non todos teñen a mesma capacidade de resistir aos cambios de temperatura. Así, as autoridades sanitarias das comunidades autónomas recomendan guiarse polo tipo de alimento para evitar intoxicacións.

Así mesmo, advirten que non debemos probar os alimentos para determinar a súa seguridade. En caso de dúbida, o máis seguro é descartalos. É importante ter en conta que os alimentos que poden deteriorarse, como a carne, o pito, o marisco, o leite e os ovos que non se conservasen refrixerados ou conxelados de xeito adecuado, poden causar enfermidades ao ser consumidos, aínda que os cociñemos ás temperaturas adecuadas.

Estes son algúns produtos que deben refugarse se estiveron a temperaturas superiores a 4 °C durante máis de dúas horas:

  • Carnes, aves, mariscos crus ou cociñados
  • Ovos e produtos elaborados con ovo
  • Lácteos frescos como leite, iogur e queixos brandos
  • Salsas, recheos ou caldos líquidos
  • Ensaladas
  • Latas de conserva abertas
  • Friames, salchichas, touciño ou embutidos
  • Leite de fórmula para bebés que fose aberta
  • Sobras de comidas cociñadas, como guisos, pastas, arroces, estofados
  • Ensaladas preparadas con maionesa ou aderezos cremosos
  • Froitas e verduras cortadas

Alimentos que poden conservarse:

Para os nenos, é preferible utilizar alimentos infantís preparados aos que non sexa necesario engadir auga. Se é necesario utilizar alimentos infantís concentrados ou en po, preparalos con auga embotellada é o ideal se hai risco ou dúbida de que a subministración de auga local poida estar contaminado.

Unha vez que volvese a luz, se non contamos con termómetro no conxelador, hai que revisar cada paquete de alimentos para determinar se está en boas condicións. Se os alimentos manteñen aínda anaquiños de xeo ou atópanse a unha temperatura de 4 °C ou menos, están en boas condicións para ser consumidos ou preparados. Pola contra, hai que descartalos. Non podemos confiar no aspecto ou o cheiro da comida.

Medicamentos que requiren refrixeración

Moitos medicamentos termolábiles, é dicir, aqueles que necesitan manterse fríos porqeu as súas propiedades altéranse facilmente por acción da calor, como é o caso da insulina, poden perder a súa efectividade se se expoñen a temperaturas inadecuadas. Un medicamento termolábil é aquel cuxos límites idóneos de conservación sitúanse entre os 2 e os 8 °C. Estes identifícanse coa presenza dun asterisco no envase.

De ser posible, é aconsellable colocar estes medicamentos nunha neveira portátil con paquetes de xel conxelado ou xeo para manter os medicamentos fríos durante o apagamento. Colocar un termómetro dentro da neveira portátil permite asegurarse de que a temperatura se mantivo dentro do rango recomendado para o medicamento. Se non temos seguridade da viabilidade do medicamento despois do apagamento, recoméndase consultar co médico ou farmacéutico antes de administralo.

Limpeza e desinfección do frigorífico

Despois dun apagamento prolongado como o do 28 de abril, é probable que algúns alimentos descompuxésense, o que pode causar que se acumulen bacterias. Limpar a neveira non está de máis tras un evento destas características.

Comeza retirando todos os alimentos e recipientes do frigorífico e refugando aqueles que non sexan seguros para o consumo. Limpa o interior con auga quente e xabón (podes utilizar o da vaixela). Para eliminar cheiros, podes deixar dentro do frigorífico un recipiente aberto con bicarbonato de sodio, café moído ou carbón activado para absorber os cheiros persistentes.

Laura Inés Miyara
Laura Inés Miyara
Laura Inés Miyara

Redactora de La Voz dA Saúde, xornalista e escritora de Rosario, Arxentina. Estudei Licenciatura en Comunicación Social na Universidade Nacional de Rosario e no 2019 trasladeime a España grazas a unha bolsa para realizar o Máster en Produción Xornalística e Audiovisual de La Voz de Galicia. A miña misión é difundir e promover a saúde mental, loitando contra a estigmatización dos trastornos e a psicoterapia, e creando recursos de doado acceso para aliviar ás persoas en momentos difíciles.

Redactora de La Voz dA Saúde, xornalista e escritora de Rosario, Arxentina. Estudei Licenciatura en Comunicación Social na Universidade Nacional de Rosario e no 2019 trasladeime a España grazas a unha bolsa para realizar o Máster en Produción Xornalística e Audiovisual de La Voz de Galicia. A miña misión é difundir e promover a saúde mental, loitando contra a estigmatización dos trastornos e a psicoterapia, e creando recursos de doado acceso para aliviar ás persoas en momentos difíciles.