O sabor do Nadal nunha copa
O viño quente ou «glühwein» é a bebida tradicional que se bebe nos mercados do Nadal europeos, pero é perfecta para tomar en casa
Seguramente durante a ponte de decembro moitos aproveitamos para visitar cidades europeas onde experimentar algo do espírito do Nadal e facer unhas compras especiais para os agasallos. En os mercadillos do Nadal destas cidades sérvese unha beberaxe quente que che reconforta: o viño quente, coñecido como glühwein ou mulled wine.
Presente desde o século II na antiga Roma foi creado polos romanos para quentarse durante o frio inverno e tamén ocultar o posible mal sabor dalgúns viños. Segundo foron avanzando nas súas conquistas por toda Europa, o seu amor polo viño quente foise estendendo polo imperio e as rexións coas que comerciaban. Durante a Idade Media continuou crecendo a súa popularidade, non só polas súas propiedades para manter á xente quente, senón como remedio natural contra as enfermidades. Posteriormente, a moda decae, pero en países como Suecia, Alemaña e o Reino Unido aínda se mantén arraigado o seu consumo.
Ao redor de 1890 empézase a asociar o seu consumo co nadal, en parte grazas á mención dunha receita, Smoking Bishop, no Conto de Nadal de Charles Dickens.
Non existe unha única receita desta bebida e cada zona e familia ten a súa propia formula á hora de preparalo. O que se existe é unha serie de ingredientes comúns nas preparacións modernas. Por exemplo, o cravo de cheiro, canela, laranxa, noz moscada, viño tinto barato e algún licor.
- 1 botella de viño tinto
- 40 ml de brandy
- 30 ml de licor de cereixa
- 2 cucharadas de mel
- 1 laranxa
- 6 cravos
- 2 poliñas de canela
- 2 cm de jengibre fresco
- 6 bolitas de pementa negra
Para a súa elaboración, comezaremos pelando a laranxa e cortándoa en rodajas. Reservamos a pel para engadila tamén, xa que contén os aceites esenciais que darán máis sabor á nosa mestura.
Pelamos o jengibre e cortamos en rodajas finas. Nun cazo verteremos todos os ingredientes e porémolo a quentar sobre un lume medio-baixo. Sen deixar que chegue a ferver, revolveremos para disolver ben o mel. Agora é o momento de corrixir. Se notamos que ten demasiado amargor podemos engadir un chisco de sal e, se lle falta dulzor, engadirémoslle azucre ao gusto.
Cando xa estea humeando coarémolo e manteremos nun termo listo para servir.
Comentarios