O sabor do Nadal nunha copa

O viño quente ou  «glühwein» é a bebida tradicional que se bebe nos mercados do Nadal europeos, pero é perfecta para tomar en casa


Seguramente durante a ponte de decembro moitos aproveitamos para visitar cidades europeas onde experimentar algo do espírito do Nadal e facer unhas compras especiais para os agasallos. En os mercadillos do Nadal destas cidades sérvese unha beberaxe quente que che reconforta: o viño quente, coñecido como glühwein ou mulled wine.

Presente desde o século II na antiga Roma foi creado polos romanos para quentarse durante o frio inverno e tamén ocultar o posible mal sabor dalgúns viños. Segundo foron avanzando nas súas conquistas por toda Europa, o seu amor polo viño quente foise estendendo polo imperio e as rexións coas que comerciaban. Durante a Idade Media continuou crecendo a súa popularidade, non só polas súas propiedades para manter á xente quente, senón como remedio natural contra as enfermidades. Posteriormente, a moda decae, pero en países como Suecia, Alemaña e o Reino Unido aínda se mantén arraigado o seu consumo.

Ao redor de 1890 empézase a asociar o seu consumo co nadal, en parte grazas á mención dunha receita, Smoking Bishop, no Conto de Nadal de Charles Dickens.

Non existe unha única receita desta bebida e cada zona e familia ten a súa propia formula á hora de preparalo. O que se existe é unha serie de ingredientes comúns nas preparacións modernas. Por exemplo, o cravo de cheiro, canela, laranxa, noz moscada, viño tinto barato e algún licor.

Ingredientes
1 botella de viño tinto
40 ml de brandy
30 ml de licor de cereixa
2 cucharadas de mel
1 laranxa
6 cravos
2 poliñas de canela
2 cm de jengibre fresco
6 bolitas de pementa negra
Instrucións
  1. Para a súa elaboración, comezaremos pelando a laranxa e cortándoa en rodajas. Reservamos a pel para engadila tamén, xa que contén os aceites esenciais que darán máis sabor á nosa mestura.

  2. Pelamos o jengibre e cortamos en rodajas finas. Nun cazo verteremos todos os ingredientes e porémolo a quentar sobre un lume medio-baixo. Sen deixar que chegue a ferver, revolveremos para disolver ben o mel. Agora é o momento de corrixir. Se notamos que ten demasiado amargor podemos engadir un chisco de sal e, se lle falta dulzor, engadirémoslle azucre ao gusto.

  3. Cando xa estea humeando coarémolo e manteremos nun termo listo para servir.

Autor Miguel Arbe Este coruñés traballou en Londres, Dubai e Xapón rodeado de bartenders de referencia antes de volver á súa cidade natal. Agora tras ser finalista de premios como os Young British Foodies ou Catador do Mes (revista Food and Travel Magazine), pódese gozar dos seus cócteles tras a barra de Bordello Lenceria (Instagram: \bordellolenceria)
Votación
11 votos
Comentarios

O sabor do Nadal nunha copa