Elabóranse a man en Pepina Pastel, un obradoiro valenciano a cargo dunha nai e unha filla que souberon combinar do mellor xeito a arte para perseguir tendencias e a habilidade para a repostería
06 dic 2025 . Actualizado á 05:00 h.Ruffles xamón, Doritos, Gublins, flocos de millo doces ou palmeiros son os orixinais ingredientes dos turrones máis virais deste Nadal. Elabóranse artesanalmente e tras unha primeira tirada de 10.000 unidades (600 diarias a cargo dun equipo especializado) traballan a contrarreloxo para ofrecer outras tantas antes da próxima Noiteboa, o 24 de decembro. O segredo destas inusuais receitas é de Pepina Pastel, un obradoiro de Valencia a cargo dunha nai e unha filla, Pepa Fuster e Lara Guerrero.
O negocio, cuxo obradoiro está na localidade valenciana de Alzira, (onde tamén teñen unha tenda, ademais doutra en Valencia cidade), naceu no 2019 e foi a partir do 2020 cando lle deron forma e empezou a dar os seus froitos, tanto que actualmente envían a toda a Península. Ningunha das dúas era reposteira profesional, xa que a Pepina ten formación en barbería, pero ambas as déronse conta da boa man para as sobremesas da nai e a capacidade para a innovación da filla, e o demais xa é unha exitosa historia.
A xestión do traballo desde o inicio foi sinxela, con Lara buscando tendencias e achegando ideas e con Pepa desenvolvendo as receitas. Foi hai tres anos cando decidiron apostar por turróns que se saen do tradicional, dado que empregan turrón de Xixona con diferentes ingredientes, principalmente snacks salgados. «Queriamos facer algo rompedor, ademais de que somos moi afeccionados na familia de mesturar doce e salgado», contan.
Cualifican os seus turróns como «unha experiencia» e a iso únese a súa pretensión de diferenciarse non só no sabor, senón tamén a nivel visual, saíndose do típico comprimido rectangular e creando estes doces coa propia forma do produto. Ao comezo desta iniciativa optaron pola forma circular, pero agora o turrón de Ruffles simula a unha pataca e o de Doritos a este snack, sen deixar lugar a equivocacións. En canto ao proceso de creación, concretan que para o máis popular, o de pataca frita de xamón, fan a pataca frita caramelizada para que dea o toque crujiente e achegan a parte doce cunha mestura de cremas.
«Está a ser un éxito, unha tolemia», celebra exultante Lara nun dos escasos intres que descansa e sae do obradoiro para coller forzas, á vez que destaca: «Os nosos turróns saben realmente ao que levan». A pesar de que os snacks son consumidos maioritariamente polo público infantil, apuntan que os compradores dos seus turróns son clientes de todas as idades. «Sempre o mesmo, ao final, aburre, a xente prefire outros conceptos diferentes e de calidade extrema», comentan.
Tras o éxito repetido de anos atrás e o deste 2025, son conscientes da presión para o Nadal do ano que vén, para a que xa están a buscar ideas de novos ingredientes. Agora están dispoñibles packs dos cinco turróns xuntos, unha caixa de dúas ou por venda individual e tiveron que botar o resto para facelos chegar a Mallorca, onde domina a demanda a nivel nacional. «Estamos a enviar á illa a través de atención ao cliente porque a web non está preparada para outros pedidos que non sexan peninsulares», aclaran.
«BOCADOS PERFECTOS»
En Pepina Pastel a filosofía principal é sorprender aos clientes e dispoñen doutros doces igual de exquisitos máis alla dos turróns como os Pepibons, pequenas bólas dos seus biscoitos molladas en chocolate para «un bocado perfecto». A oferta complétase con torta de chocolate con churros ou de orchata con fartons (doces típicos valencianos de forma alongada coroados con azucre glas e coa consistencia dun bolo).
Toda esta aventura tivo a súa orixe nun aniversario da parella de Lara, no que a súa nai fixo unha torta, e tal foi o éxito entre os comensais que viron a oportunidade nun nicho de mercado que constitúe agora a súa principal actividade profesional. O nome do negocio débese á unión do nome da súa nai, Pepi, e o seu apelativo cariñoso «mamina», toda unha homenaxe a parte da alma deste lambón negocio ao que seguro lle agardan máis éxitos e elaboracións imposibles, pero non para elas.