Propósito de Ano Novo, arroz con mollejas

YES

MIGUEL MIRAMONTES

O restaurante Ondas do Noa Boutique de Santa Cruz, de Oleiros, puxo en marcha esta semana un encontro gastronómico dedicado a este prato que se prolongará ata finais de mes

14 ene 2023 . Actualizado ás 05:00 h.

É pouco habitual. Que un restaurante promova unhas xornadas gastronómicas cando nin sequera acabamos de dixerir do todo o roscón é algo singular. Pronto empezaremos a falar de lamprea e da gran tempada de cocidos, pero estas son as máis madrugadoras do 2023. A pesar de que o obxectivo para este mes de xaneiro, como para a gran maioría da xente, era intentar baixar uns quilos, o martes o propósito de Ano Novo converteuse nun arroz de mollejas de tenreira á brasa, espuma de pataca, verdinas e trufa. Devoreino sen ter en conta a data nin o prometido cando os Reis Magos regresaron a casa. O restaurante Ondas do Noa Boutique de Santa Cruz, Oleiros, un dos mellores hoteis-destino de España, puxo en marcha esta semana un encontro gastronómico especificamente dedicado ao arroz que se prolongará ata o próximo 29 de xaneiro. «E logo, cada último xoves de cada mes converterémolo no día do arroz», explican os seus responsables. O chef Alejandro Ares está a cargo de a cociña deste comedor-escaparate no que se ve en primeiro termo o castelo de Santa Cruz e ao fondo o skyline da Coruña. Non só houbo arroz no menú que serve de inicio do réxime de xaneiro. 

SECOS, MELOSOS E CALDOSOS

É curioso. O arroz nas súas diferentes variantes é un prato que conta con cantidade de seguidores e non hai demasiados locais en Galicia que sexan referentes na súa preparación. Deixando á marxe o arroz con lubrigante que preparan en moitos sitios, que tampouco é que sexa gran cousa. Que me perdoen os fans desta combinación. Nas xornadas do restaurante do Noa sérvenos «secos, melosos e caldosos», informan. Na comida de presentación das xornadas, ademais do de mollejas de tenreira que estaba espectacular, serviron un caldoso de berberechos da ría, polbo e zamburiñas que, aínda estando buenísimo, non me sorprendeu tanto como o outro. Recibíronnos cunha porción de empanada, unha gilda emplatada de delicioso e intenso sabor e un picor tolerable, e un dumpling de jarrete especiado, crema de foie e salsa mozarela para chuparse os dedos. 

PRATO DE REFERENCIA

A Álex Ares, o xefe de cociña, tamén lle coñecen como Buba pola súa etapa de xogador profesional de baloncesto. Chama a atención pola súa altura e, cando veu falar do menú que ía servir, fixeime no seu impecable chaquetilla e no calzado típico de baloncestista. Nas xornadas que iniciaron esta semana inclúen arroz caldoso de bogavante azul da ría, un arroz de segredo ibérico ou un arroz negro con cocochas. «A idea é converter o noso establecemento nun punto de referencia para os afeccionados ao arroz», explican. Para rematar de enterrar un dos primeiros propósitos do Ano Novo devorei coma se non houbese un mañá a torrija de pan de leite, crema inglesa e xeado de vainilla de Madagascar. Seino, non estivo ben a golpe de 9 de xaneiro. Pero o certo é que gocei moito desta primeira comida do ano, digamos oficial. O arroz de mollejas de tenreira do Noa quedará para sempre na miña memoria.