Aquí danche para comer a calquera hora

YES

Miguel Villar

Un horario que cobre máis de 12 horas permite gozar destes locais galegos dentro e fóra das franxas horarias «comestibles»

06 oct 2021 . Actualizado ás 12:50 h.

Andando polo mundo apréndense moitas cousas. Entre elas, a comer. E un pouco iso é tamén o que pretenden Iván Prieto e Leticia Sánchez desde o seu novo negocio en Vilagarcía. Café do Mundo abriu xusto hai un ano.

Martina Miser

En outubro do 2020. Era un momento duro. «Por iso tamén orientamos a nosa proposta cara ao día, coa opción do take away». E aos poucos, a proposta foi callando. De entrada era algo diferente. Algo parecido a un bistró francés, baseado na excelencia e no produto artesanal e de proximidade. E ademais, era un local de longo percorrido. Ao que pode ir almorzar, a tomar un tentempié a media mañá, un viño de mediodía, unha café na sobremesa, un bocadillo ou unhas tostas salgadas á merenda, unha cana xa de tarde ou unha hamburguesa ou uns ovos revoltos para cear. Por pór un exemplo. Porque a orde o pode escoller a clientela a vontade. A cociña do Café do Mundo permanece aberta desde as 8.30 ás 21 horas de martes a xoves e ata a unha da madrugada a fin de semana.

A diario, a oferta céntrase principalmente nos almorzos e brunch, as horas puntas do local. Sobresae e sorprende a súa oferta de tostas salgadas e doces, así como a de bagels (de salmón, camembert e tomate natural; de espinacas, ovo recheo e queixo fresco…), crepes e croissants recheos. Todos eles preparados baixo tres máximas: o traballo artesanal (a inmensa maioría son elaborados na súa propia cociña), a calidade da materia prima e a compoñente saudable. «Esforzámonos moito para ofrecer pratos sans», comentan. A fin de semana a oferta compleméntase con outro tipo de propostas, como as ensaladas, as táboas de queixos de pequenos produtores ou de ibéricos ou pratos xurdidos da inquietude viaxeira dos seus propietarios como o po boy de gambón crujiente e salsa estilo Nova Orleans ou o poblano de pito, guacamole, lombo afumado e chiles chipotles. Pero claro, un local que se chama Café do Mundo ten que facer honra ao seu nome. Así que á súa exquisita selección de cafés engaden cada mes a degustación dun café de orixe. O de setembro foi un café karmuda de Uganda.

MARCOS MÍGUEZ

UNHA CARTA MOI EXITOSA

Almorzos, brunch, comidas, merendas, ceas e cócteles. A Granera, na praza de Tabacos, é un dos locais hostaleiros que cobre todas as franxas do día. «Creamos unha oferta adecuada a cada tramo horario», explica José Pan, socio xerente do negocio. Nos seus seis anos de vida converteuse nun dos imprescindibles da mañá coruñesa: «Os nosos almorzos véndense todos. Hainos máis doces e outros máis salgados, e a verdade é que se piden todos. O máis potente é o que temos de ovos fritos con beicon. Ademais, calquera tipo de torradas que facemos funcionan moi ben. Non podo destacar ningunha porque saen todas. Tamén piden moitísimo as tortitas con nata e chocolate». Outro dos seus puntos fortes son os brunch, sendo dos primeiros en introducilos na cidade. «Viamos que nas grandes cidades e capitais estaba a pórse moi de moda e intentamos instauralo aquí. O certo é que o conseguimos con moito éxito», resalta Pan. Para comer pódense atopar pratos cun toque internacional: carne cun arroz thai, carrillera con risotto, cociña mexicana, hamburguesas gourmet... Un abano gastronómico que proximamente, avanza, será actualizado cunha nova carta. A cociña permanece pechada de 16 a 19 horas. Un intervalo en que o invitan a probar as súas tortas caseiras e a descubrir as súas merendas. «Estamos a intentar ampliar agora mesmo a oferta de merendas, de facer algún pack estilo os almorzos pero aplicado ás merendas. Ou facer algo como o brunch, pero aplicado á tarde. A ver se o sacamos nun mes ou así», precisa Pan. E para despedir o día, nada mellor que un cóctel, xa que están abertos de 9 a 23.30 horas de luns a xoves e ata a unha da madrugada os sábados e domingos.

Miguel Villar

MÁIS QUE UN CAFÉ

Desde que abriu as súas portas en pleno corazón de Ourense, hai pouco máis de ano e medio, Mur Marxinal demostrou que non é só un café. E iso que será por café. Porque o que ofrecen neste enorme local situado nun antigo almacén reconstruído na rúa Manuel Murguía da capital das Burgas, é de categoría especial. «Quere dicir que ten unhas cualidades que o converten nun de alta calidade», afirma Goretti González, propietaria do lugar xunto á súa parella, o cociñeiro portugués Hélder Costas. El encárgase da parte gastronómica, que inclúe diferentes opcións para degustar desde as nove da mañá que abren, ata as nove da noite que pechan -ata as dez, os venres e sábados-. Teñen tostas de aguacate, de salmón afumado, de xamón con tomate ou de queixo do país. Tamén fan molletes recheos. Para os almorzos fan boles de iogur ou de kéfir con ingredientes como granola caseira, froitas ou mel. Ao mediodía toca menú. Primeiro, segundo, sobremesa e bebida por 11 euros. «É comida do mercado, cun resaibo rueiro e de inspiración noutras gastronomías do mundo. Adoitamos incluír pratos suramericanos, árabes e tamén de fusión. Hélder divírtese na cociña e iso nótase no resultado», explica Goretti. Para as tardes hai miniburguers, táboas de queixos ou embutidos, croquetas de distintos sabores ou bolos de vento de bacallau. Aquí o importante é gozar e por iso a comida vai aderezada de propostas culturais. Organizan mercadillos de creadoras e artesás, o próximo o día 16 de outubro, ou sesións de ioga con xantares, o 23. Non faltan as sesións vermú con música en directo, os brunch dos sábados e o máis peculiar, todos os artigos que ves e usas en Mur Marxinal están á venda. De feito a maioría do local está a rebordar de mobles e accesorios de segunda man aos que é posible dar unha nova vida. Só lles falta proxectar películas no seu patio. «Estamos niso, pero aos poucos», remata Goretti. Un lugar especial, con encanto e moitas exquisiteces á mesa.