Alimentos que melloran o teu estado de ánimo

YES

stefanamer

NON, NON CURAN A DEPRESIÓN, pero hai alimentos que fan máis probable que saia o sol no mapa do teu día a día. Chocolate? Unha onza ao día

12 jul 2021 . Actualizado ás 09:00 h.

As nutricionistas galegas Carolina Mosquera, Fátima Branco e Uxía Rodríguez axúdannos a elaborar esta lista de alimentos que nos fan sentirnos ben.

  • 1. Chocolate

MENOS AZUCRE, MÁIS CACAO

O chocolate é un antidepresivo natural. Iso si, que sexa o máis puro posible. Amargo? Mellor. Prioriza o cacao sobre o azucre na túa elección para xerar serotonina, que equilibra o estado de ánimo e o soño. Unha onza de chocolate negro ao día é moi boa, asegura Uxía Rodríguez, nutricionista do Chuac, «porque ten magnesio e triptófano». Esta subida do ánimo que provoca o chamado alimento dos deuses (que contén tamén feniletilamina, pertencente aos «químicos do amor», e teobromina, que axuda a previr o alzhéimer) é moi diferente ao subidón que dá o azucre, que logo sempre vai sucedido dun decepcionante bajón.

  • 2. Pavo e pito

PERO NON EMBUTIDOS

O pavo e o pito que non falten, a menos que sexas vexetariano, caso no que deberás compensar doutro xeito esa achega de vitamina B12 que che dá a carne de ave. Son alimentos que axudan a sentirse mellor e previr a depresión. Pero ollo: «O embutido, por máis que sexa pavo, non é un alimento de consumo diario. «Finísimas de pavo» para almorzar? Non», afirma Fátima Branco, que indica que estes embutidos non valen como os frescos. O pito, que está ben consumir dúas veces á semana, axuda ademais a ter a pel hidratada.

  • 3. Cereais

QUE SEXAN INTEGRAIS

Distingue o cereal integral desoutro procesado con azucres engadidos, porque nestes últimos se eliminan gran cantidade de micronutrientes importantes. Polo seu contido en vitaminas do grupo B e minerais, os cereais integrais fan que o noso estado de ánimo manteña o ton emocional. Cambia os sándwiches ou bocadillos de pan branco por rebanadas de pan integral fresco. «Tendemos a pensar que necesitamos azucre branco polas necesidades de glicosa do cerebro para funcionar, pero o azucre que necesita o cerebro obtémolo de froitas e cereais integrais», asegura UxíaRodríguez .

  • 4. Espinacas e todo tipo de sementes

O SEGREDO, O TRIPTÓFANO

As verduras de folla verde, como as espinacas, e as sementes de liño, chía, sésamo, cabaza, girasol, etcétera, son ricas en triptófanos, así que deben formar parte do teu menú semanal. «As sementes hai que remojarlas ou triturarlas, porque se non, así como entran, saen», indica a nutricionista Carolina Mosquera. Se non tes tempo para o remojo, tritúralas cun muíño e directas á ensalada. En canto ás verduras de folla verde, o bo é variar, porque, consumido en exceso, todo acaba sendo malo.

  • 5.Salmón

PEIXE AZUL PARA UN DÍA AZUL

O salmón e o peixe azul en xeral son un gran aliado que che dá o mar para despexar as nubes do teu mapa interior. Segundo as nutricionistas consultadas por YES, salmón e atún favorecen que nademos con máis alegría entre as tarefas e os imprevistos do día. Son recomendables polas súas graxas saudables e polo contido en vitamina D. Valen o salmón afumado e o atún en lata (mellor natural ou en aceite de oliva virxe). É aconsellable consumir este tipo de peixe «un par de veces á semana», sinala Carolina Mosquera.

  • 6. Probióticos e prebióticos

GARDIÁNS DA FLORA INTESTINAL

O kéfir, o chucrut ou a kombucha son alimentos moi bos para a flora intestinal. A kombucha axuda, por exemplo, a alixeirar a dixestión, «como a raclette con pepinillos», di Carolina Mosquera, que non esquece as noces do Brasil («custa atopalas») na súa cesta da compra para potenciar o bo humor. «Tres noces do Brasil ao —día di— danche a cantidade de selenio que necesitas».

  • 7. Aguacate e plátano

NO TOP DAS FROITAS QUE CHE LEVANTAN

En froitas, na variedade está o gusto, como nas verduras, pero debes saber que a vitamina C e o magnesio son o que máis inflúe á hora de sentirse ben. Nese top das froitas que máis nos alegran están o plátano, o aguacate e a laranxa, «mellor maduros, porque así se concentra máis o azucre e a orde de hai ‘que estar ben' chega mellor ao cerebro», di Branco. O aguacate é bo para a presión arterial alta, grazas á súa achega de magnesio e potasio.

  • 8. Un xeado

ESE CAPRICHO OCASIONAL

Cada un ten a súa lista particular de alimentos que lle gustan máis e fanlle sentir ben, admiten as nutricionistas. Uns espaguetes á carbonara, un anaco de empanada, un xeado ou un croissant (isto último, moi ocasionalmente) non deben quedar excluídos do menú dunha persoa feliz. Podemos aplicar a norma do «realfooding»: o 90 % da comida que che levas á boca debe ser sa e un 10 % debes gozala porque, se non, estarías a dieta. Non hai alimentos prohibidos, hai que tomar os menos saudables con moderación.