Mavi Sueiro, médica de urxencias: «Se che atragantas, non debes beber»

Sandra Faginas Souto
SANDRA FAGINAS REDACCIÓN / LA VOZ

YES

Con olivas, froitos secos e ata con polbo nos atragantamos. Nese pouco tempo sen osíxeno, se estamos sos, hai que buscar o respaldo dunha cadeira ou o apoio dunha mesa para facer presión. Cóntao esta doutora que sufriu un desmaio por esta causa

03 may 2021 . Actualizado ás 14:02 h.

«O máis importante cando un se atraganta -explica a doutora Sueiro- é manter a calma, aínda que é dificilísimo», di ela que pasou por un episodio no que rematou por perder o coñecemento, aínda que, para a súa fortuna, aínda lle pasaba algo de osíxeno pola vía aérea. Comer moi amodo, masticar moito a comida e cortar en anacos pequenos os alimentos é fundamental para evitar que nos atragantemos, pero se estamos sos, explica Sueiro, temos modo de intentar salvar a vida.  

-Cales son os alimentos cos que máis nos atragantamos?

-Olivas, froitos secos, anacos de carne, caramelos, mesmo hai atragantamientos con próteses dentarias.

 -Como evitamos os atragantamientos?

-Cos nenos temos que vixiar que as olivas non leven óso, ter coidado coas moedas, e as persoas maiores teñen que masticar ben a comida: a xente traga sen masticar.

 -É importante para axudar a manobra de Heimlich, pero se estamos sos, que facemos?

-Se estás só, tes que ter tranquilidade, hai que marcar o 112 antes de perder o coñecemento, e despois, pór o puño por amais do embigo e debaixo do tórax, co dedo pulgar cara a dentro e o puño pechado. Coa outra man agárrasche ese puño. Como estás só, se tes o bordo dunha mesa, unha encimera ou o respaldo dunha cadeira, apóiasche para poder facer máis presión: trátase de que con esa presión o pulmón suba e saia o aire e expulse o corpo.

 -É un empuxón forte?

-Si, ti o que queres é contraer o diafragma para crear un mecanismo de tose artificial coa saída do aire para que o corpo estraño poida saír. Tes que inclinarche un pouco cara adiante, tanto se o fas ti mesmo coma se fasllo a outro. Neste caso, farasllo por detrás: colócaslle o puño por baixo da caixa torácica, agarras o teu puño e fas presión cara arriba e cara atrás. 

 -Como chamas ao 112 se non podes falar?

-Polo menos darlle ao botón e avisar mentres ti o intentas, porque logo perdes o coñecemento, e se estás só, que feixes?

 -De cantos minutos falamos?

-Despois de 3 ou 4 minutos sen osíxeno é complicado.

 -Como mantemos a calma?

-É moi difícil. Eu tiven un atragantamiento e foi dificilísimo.

 -Cóntao, como foi?

-Eu estaba soa e chegueime a desmayar. Eu tiña un problema nas cordas vocais, fixen como un edema, e non me pasaba o aire. O mecanismo é moi parecido, non me pasaba aire e é unha sensación de morte inminente, terrible. Apoieime no respaldo dun sofá e intentei respirar, non tiña unha obstrución total, pasábame un hilito de aire, mareeime. Pero se se che pecha toda a vía aérea, ou expulsas o corpo estraño ou morres.

 -É importante masticar ben?

-Si, porque en Galicia ven ata atragantamientos co polbo, ás veces as rodajas non son tan pequeniñas. Hai que ter coidado. Tamén co xamón serrano, que fai un birlo...

-Hai que cortar moito a comida?

-Si, cortar e logo masticar ben, porque imos con présa e é un segundo e xa: pódesche morrer.

 -Beber axuda?

-Non, porque o corpo estraño non está na vía dixestiva, está na respiratoria. O que non queres é que vaia cara abaixo, senón cara a fóra. Non hai que beber, outra cousa é que che atragantes con algo que está no esófago. Se comes un anaco de carne e queda aí atrancado, entón dóeche ao tragar. Do que falamos é de que che obstruye a vía aérea. Se queda no esófago, téñenche que facer unha endoscopia para quitalo, pero ti respiras, aínda que non poidas tragar.