A pasta, «ao dente», para que non engorde (tanto)

YES

Boloñesa ou carbonara? Sen salsa e pouco feita. Así debe comerse a pasta se non queres pasarche de peso. Se non es deportista, limítaa. Pero non fai falta que cha quites se a tomas con moderación. O nutricionista Saúl Sánchez explícache como tomala e o porqué

24 abr 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

«A boa pasta nunca cansa». A frase non é miña. Copieilla á bellissima Sophia Loren. Esa muller que, cando os españois empezabamos a experimentar coa pizza nos oitenta, descubríanos que a pasta había que tomala ao dente. E, claro, foi aí cando as nosas nais, que ata ese momento cocían os macarrones ata que se desfacían, empezaron a darlle un punto de dureza que, nalgúns casos, había que ter dentes fortes para poder masticarlos.

Ninguén sabía por que había que tomalos así, pero se Sophia, que era italiana, dicíao, para que dubidar. O que nunca nos contou a actriz é o que engordaban. Décadas despois, Saúl Sánchez, que non é bambino pero si nutricionista, acláranolo e engade o arroz ao seu discurso de alimentos que son máis sans e engordan menos cando están pouco feitos que moi pasados.

Non é unha invención súa. O segredo neste caso non está na masa, como sucedía coa pizza senón nos carbohidratos: «Ambos os produtos están formados por carbohidratos compostos, que se cocemos moito, transfórmanse en simples. Isto provoca que a súa dixestión posterior sexa máis sinxela e, xa que logo, os azucres entren máis facilmente no noso corpo», adianta o responsable de nutrición da Deporclínica.

Así, aínda que podería considerarse que a pasta fresca, como calquera produto, é mellor que a empaquetada, neste caso non. «É máis difícil deixala durita. Perde esa posibilidade, polo que estamos ante o proceso que tratabamos de evitar de prolongar o tempo de dixestión. Así que, como excepción, diremos que neste caso é mellor a pasta seca», reflexiona.

Boloñesa, carbonara, en salsa catro queixos, á mariñeira... Son numerosas a formas nas que nos comemos tanto a pasta como o arroz. Pero, aínda ao dente, non debemos abusar, sobre todo se facemos vida sedentaria. Diferentes son os deportistas, que necesitan moita gasolina para a súa maquinaria.

«A pasta, mesmo ao dente, engorda moito máis que outro tipo de carbohidratos. Se fas vida sedentaria, é moito mellor optar por tubérculos, legumes, arroces integrais...», adianta o noso experto, que non só nos dá malas noticias, porque nos abre a vía de tomarse uns bos tallarines.

«Hainos elaborados con legumes, como guisantes, garavanzos ou lentellas. Son unha opción moito mellor que a tradicional forma de consumir a pasta. Agora ben, non debe substituírse pola inxesta de legumes. Aínda que o seu sabor non é idéntico ao que coñecemos, combinado con outros alimentos pode ter a súa aceptación. Mesmo, se non es sedentario, cunha salsa caseira», tranquilízanos Saúl Sánchez.

Iso si. Coidado coas salsas, porque as que compramos as carga o diaño: «Adoitan conter moito azucre e iso é malísimo. Se non formas parte da poboación sedentaria, podes consumir salsas con moderación, en contextos determinados». Pero acórdache: evita as que conteñen azucres. E, se a fas ti en casa, pois nin tan mal.

Ademais, como se trata de non gañar peso, agora que comezamos a operación verán, o arroz e a pasta integrais son tamén unha opción que recomenda o noso nutricionista. E, sexa cal for o tipo que elixamos, debemos de ter claro que o momento da zampada debe ser sempre coa comida. «Volvemos á reflexión de que cada persoa é un mundo e ten uns condicionantes, pero por norma, a pasta debemos comela ao mediodía, porque é a comida máis forte.

Pois xa o sabes, dicíao Sophia e confírmao Saúl: a pasta, ao dente.